24 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΗ3Οι επιδιώξεις των κομμάτων ενόψει εκλογών
spot_img

Οι επιδιώξεις των κομμάτων ενόψει εκλογών

-

Ποια είναι η στρατηγική που θα ξεδιπλώσουν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται πλέον τα κομματικά επιτελεία, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι πρώτες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου.
Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν έτοιμες τις προεκλογικές τους καμπάνιες και πλέον το μόνο που μένει είναι να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια σε όλους τους νομούς της χώρας. Και φυσικά οι ψηφοφόροι τις επόμενες πενήντα περίπου ημέρες θα δουν να ξεδιπλώνεται η στρατηγική των κομμάτων προκειμένου να κερδίσουν τις ψήφους τους.
Οι δύο επιδιώξεις της ΝΔ
Η Νέα Δημοκρατία έχει δυο κεντρικές επιδιώξεις από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Πρώτη επιδίωξη είναι ο επαναπατρισμός όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών που την ακολουθούσαν έως τις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα που συνέβη το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά στη συνέχεια, παρασυρμένοι από την οργή που πλημμύρισε την ελληνική κοινωνία, πήραν αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα, και μετακινήθηκαν στη ζώνη των αναποφάσιστων.
Η κυβερνητική παράταξη δεν θεωρεί ότι «έχασε» αυτούς τους πολίτες, αλλά αντίθετα πιστεύει ότι «αποσυσπειρώθηκε» και συνεπώς, αρκεί να υπάρξει εκ νέου συσπείρωση γύρω από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, ώστε να ανακτήσει τόσο τη διαφορά της από το δεύτερο κόμμα, όσο και ένα ποσοστό (που οι αισιόδοξοι της οδού Πειραιώς ανεβάζουν σε +-34%) που θα επιτρέψει στη ΝΔ να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 2ας Ιουλίου.
Η δεύτερη επιδίωξη των κυβερνώντων είναι να αυξήσουν τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να «περάσουν» το μήνυμα στην κοινωνία ότι στις 21/5 θα έχει αποφασιστεί πως τη χώρα θα κυβερνήσει ο κ. Μητσοτάκης, συνεπώς στις κάλπες της 2/7 προσδοκία είναι να ενδυναμωθεί, ώστε να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, για την οποία θα έχει ψηφιστεί τον Μάιο. Το κεντρικό ερώτημα που θα τεθεί στις δεύτερες εκλογές είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;».
Η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ
Από την άλλη μεριά, η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει σε 53 ημέρες να βγει πρώτη δύναμη από τις κάλπες της απλής αναλογικής, ώστε αμέσως μετά, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, ο Αλέξης Τσίπρας να εξαντλήσει τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας κυρίως με το ΠΑΣΟΚ αλλά -αν χρειαστεί- να συνεργαστεί με έναν τρόπο και με το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου να επανέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται πλήρως η στρατηγική Μητσοτάκη για «διπλές» εκλογές, ενώ η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι υπό την πίεση της εκλογικής καθίζησης στις κάλπες του Ιουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ θα στέρξουν, τελικά, στην αποδοχή της πρωθυπουργίας Τσίπρα, στο πλαίσιο κυβέρνησης συνεργασίας.
Ευρύτερο ρόλο διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ
Τέλος, το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θα επιχειρήσει να καταγραφεί στη λαϊκή συνείδηση ως κόμμα που παίζει ευρύτερο και μεγαλύτερο ρόλο από το εκλογικό του μέγεθος, συνεπώς πρέπει τα δυο αυτά μεγέθη να συγκλίνουν.
Τηρεί ευλαβικά αποστάσεις από τους δυο «μεγάλους» αν και δεν κρύβει τον αντιδεξιό προσανατολισμό του αρχηγού του, με σφοδρές επιθέσεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχουν ως προμετωπίδα την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την κρατική ΕΥΠ, αλλά και τις τροχιοδεικτικές βολές εναντίον Τσίπρα, που κάνουν την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

 

spot_img
spot_img
spot_img