31.4 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟι εντολές Μητσοτάκη για νέα μέτρα
spot_img

Οι εντολές Μητσοτάκη για νέα μέτρα

-

  • Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που έχει προκρίνει το Μαξίμου και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ

 

Με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει «εμπρόθεσμα» όλες τις αναγκαίες κινήσεις, για την θωράκιση των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, εν’ αναμονή και των ευρωπαϊκών αποφάσεων στην κρίσιμη συγκυρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να προετοιμάσουν νέα βεντάλια πρωτοβουλιών και μέτρων, που θα αναλάβει να παρουσιάσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης απευθυνόμενος στα ευάλωτα νοικοκυριά και την μεσαία τάξη. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να δημιουργεί παραπλανητική εικόνα όσον αφορά την κατάσταση, ωστόσο, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, πιστεύει ότι έχει βρει τις πραγματικές πηγές μέτρων στήριξης των πολιτών.
Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή και την τελευταία επίσκεψή του στην Κεφαλονιά και τις συνομιλίες του με τοπικά στελέχη -κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια- επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες. Επεσήμανε παράλληλα τους «πολύ ισχυρούς ανέμους» που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι: «Η οικονομία στη χώρα μας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής τουριστικής κίνησης αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται στη χώρα μας. Μην έχουμε καμία αμφιβολία όμως ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλο βαθμό ανασφάλειας στην παγκόσμια οικονομία. Το κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, είναι φαινόμενα τα οποία είναι παγκόσμια, χτυπούν και την ελληνική οικονομία, ροκανίζουν και το ελληνικό διαθέσιμο εισόδημα. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση, διά του κρατικού προϋπολογισμού, θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν αυτήν την “εισβολή” του εισαγόμενου πληθωρισμού που μας δημιουργεί, σήμερα, αρκετά προβλήματα και αρκετούς βαθμούς ανασφάλειας».

 

Θα συμβάλλει ο τουρισμός

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι, όπως φαίνεται, ο τουρισμός φέτος θα ξεπεράσει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη και θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της δημοσιονομικής δυνατότητας η οποία και θα κατευθυνθεί προς την στήριξη των πολιτών που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια. Κάποια εξ’ αυτών μάλιστα πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις και θα προωθήσει κοινές δράσεις μέσα στους επόμενους μήνες- «θα δημιουργήσει την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την υπέρβαση τη κρίσης», προβλέπει κυβερνητικό στέλεχος, κάνοντας αναφορά στα βήματα που έχουν ήδη γίνει αλλά δεν αρκούν για τον δύσκολο χειμώνα.

Μέσα στους επόμενους μήνες άλλωστε θα αρχίσει να υλοποιείται σε κάθε κρίσιμο τομέα το σχέδιο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει με δεδομένη την ύπαρξή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το σχέδιο αφορά πολλές επαγγελματικές κατηγορίες στις αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να παρουσιάσει συνολικά το κυβερνητικό πλάνο κατά την επίσκεψή του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εξηγώντας κάθε πτυχή της συγκυρίας και της ετοιμότητας των αρμόδιων κάθε φορά κυβερνητικών στελεχών. Είναι, τέλος, αποφασισμένος να συνεχίσει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα- δεσμεύτηκε σχετικά και κατά την επίσκεψή του χθες στο νησί του Ιονίου.

Οι πρόωρες εκλογές τρόμαζαν

Αυτές οι ρευστές μεταβλητές, βάρυναν, όπως μεταφέρεται από συνεργάτες του, περισσότερο στην απόφαση του Πρωθυπουργού να κόψει με το μαχαίρι την σεναριολογία για τις πρόωρες εκλογές -την οποία φόρτισε ο ίδιος όταν άλλαξε το δίλημμα της αυτοδυναμίας με αυτό της κυβερνητικής σταθερότητας, προτού επανέλθει εκ νέου στην διεκδίκηση της αυτοδυναμίας.

Τα επιχειρήματα υπέρ των πρόωρων εκλογών ήταν πολλά και ισχυρά και ο κ. Μητσοτάκης αμφιταλαντεύτηκε για κάποιο διάστημα. Ωστόσο, οι εσωτερικές μετρήσεις που διεξάγει σε τακτική βάση το πρωθυπουργικό επιτελείο ανέδειξαν μια απροσδόκητη πτυχή. Ενώ για το κομματικό σύστημα η επιλογή αυτή είχε μια συμπαγή λογική, εξαιτίας των πολλών δυσκολιών που προοιωνίζεται ο χειμώνας και της φθοράς που απειλεί την κάθε κυβέρνηση στους τελευταίους μήνες της θητείας της, για τους πολίτες ήταν μια προοπτική που προκαλούσε μεγάλη ανασφάλεια. «Γιατί τώρα;», «Τι έρχεται τον χειμώνα; Θα καταστραφούμε;» ήταν οι συχνότερες ερωτήσεις που πρόβαλαν στις μετρήσεις.

Επιπλέον, πολλοί δεν έχουν κατανοήσει τη φύση της δεύτερης Κυριακής των βουλευτικών εκλογών και τη συγχέουν με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, πιστεύοντας ότι θα αναμετρηθούν μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, με τους άλλους αρχηγούς να έχουν βγει εκτός παιχνιδιού, την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής. Οι μνήμες από τις διπλές εκλογές του 2012, οι οποίες προκάλεσαν πολιτικό σεισμό αναδιατάσσοντας το κομματικό σύστημα, έχουν παραδόξως σβηστεί για ένα υπολογίσιμο κομμάτι της κοινωνίας.

Αν στα παραπάνω προστεθεί η απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας και η αβεβαιότητα για τη διαχείριση τυχόν θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, γίνεται περισσότερο κατανοητή η απόφαση του Πρωθυπουργού. Ένα ακόμα στοιχείο που μέτρησε σε αυτή ήταν ότι κερδίζει σχεδόν έναν χρόνο προκειμένου να ωριμάσουν σημαντικά έργα, όπως το μετρό στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, η έναρξη εργασιών στον ΒΟΑΚ, η προώθηση διάφορων προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, από περιβαλλοντικές αναπλάσεις μέχρι επιδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ψηφιακά έργα όπως η ψηφιοποίηση των αρχείων πολεοδομιών, συμβολαιογραφείων, το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας, κ.α. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι ο χειμώνας δεν θα είναι τόσο δύσκολος όσο περιγράφεται και ότι στο τέλος θα υπάρξουν επαρκείς ευρωπαϊκές λύσεις για όλα τα μείζονα θέματα.

 

spot_img
spot_img
spot_img