12.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟι Έλληνες μαθητές καινοτομούν
spot_img

Οι Έλληνες μαθητές καινοτομούν

-

Του Νίκου Κανέλλου*

Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα φαίνεται, τελικά, πως δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των μεγάλων! Στο πλαίσιο του μεγαλύτερου μαθητικού διαγωνισμού επιχειρηματικότητας στον κόσμο, τον Junior Achievement, ο οποίος διοργανώνεται για 19η χρονιά και στη χώρα μας, έφηβοι ηλικίας 15 με 18 ετών είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μια εικονική επιχείρηση που στηρίζεται στην καινοτομία.

Μάλιστα, στην εμπορική έκθεση που διοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες στο The MallAthens, συνάντησαν εκατοντάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της Ελλάδας, και μέσα από ένα δικό τους περίπτερο ενημέρωσαν το κοινό σχετικά με την επιχειρηματική ιδέα που σκέφτηκαν, και η οποία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ιδέες που βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορους τομείς της οικονομίας και που σε αρκετές περιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν ψηφιακές εφαρμογές όπου στον πυρήνα τους τοποθετείται η τεχνητή νοημοσύνη. Εξάλλου, καθώς διανύουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση, οι νέες τεχνολογίες και, πιο συγκεκριμένα, η ευφυής αυτοματοποίηση, η ρομποτική και φυσικά η διασυνδεσιμότητα, συνιστούν βασικά στοιχεία της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

Είχα τη μεγάλη τιμή να καθοδηγήσω μία από τις ομάδες που συμμετείχαν στον εν λόγω διαγωνισμό ως εκπαιδευτικός και οικονομολόγος. Μια πενταμελής ομάδα μαθητών της Γ’ Λυκείου από το 26οΓενικό Λύκειο Αθηνών-Μαράσλειο κατασκεύασε ένα ειδικό γιλέκο με αισθητήρες για αποφυγή εμποδίων, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης. Με τη βοήθεια κάμερας και τεσσάρων αισθητήρων, η φορητή συσκευή «Thirdeye» έχει την ικανότητα να σκανάρει περιμετρικά το χώρο σε απόσταση δέκα μέτρων, να ειδοποιεί τον χρήστη ηχητικά και με δονήσεις για επερχόμενα εμπόδια οποιουδήποτε τύπου και ανεξαρτήτως ύψους και να τον καθοδηγεί στη σωστή διαδρομή με τη χρήση GPS.

Ιατρικά δεδομένα

Επίσης, το ειδικό γιλέκο εντοπίζει τις διαβάσεις και αναλύει το χρώμα των φαναριών, ενώ σε ειδικό QR code περιέχει και ιατρικά δεδομένα του κατόχου του, σε περίπτωση ανάγκης.Επιπλέον, οι μαθητές μέσα από ερωτηματολόγια που διένειμαν σε άτομα με οπτική αναπηρία, διαπίστωσαν πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα αυτοί οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να κυκλοφορήσουν στα πεζοδρόμια. Για το σκοπό της παραγωγής του «Thirdeye», οι μαθητές δημιούργησαν την εικονική επιχείρηση «Owlvision».

Το εκτιμώμενο κόστος διάθεσης του συγκεκριμένου γιλέκου εκτιμάται σε 750-1.000 ευρώ, που με επιχορήγηση θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα περισσότερο για να γίνει ακόμα πιο προσιτό σε αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μπαστούνι για τυφλούς δε διευκολύνει πάντα, ενώ ένας σκύλος-οδηγός κοστίζει αρκετά και έχει υψηλές απαιτήσεις φροντίδας. Αντίθετα, το ειδικό γιλέκο ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και πρωτίστως την τεχνητή νοημοσύνη, που δεν είναι απλά μια τεχνολογία αιχμής, αλλά φέρνει μια επανάσταση ευρύτερα στην κοινωνία, για να βοηθήσει τον άνθρωπο που το φοράει.

Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας τους βοήθησε ώστε να πάρουν μια πρώτη ανατροφοδότηση για το προϊόν τους, με σκοπόνα μπορέσουν να το βελτιώσουν και να το κάνουν ακόμα καλύτερο. Ακολουθεί η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένουεπιχειρηματικού πλάνου (businessplan), το οποίο θα παρουσιαστεί τονπροσεχή Μάιο στο ΚΠΙΣΝ. Οι δέκα καλύτερες ελληνικές ομάδες θα διαγωνισθούν μεταξύ τους με μορφή pitching, συνεντεύξεις, σαν να διαγωνίζονταν απέναντι σε κανονικούς χρηματοδότες και η ελληνική νικήτρια ομάδα θα μας εκπροσωπήσει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό μεταξύ 39 άλλων χωρών, στην Κατάνια.

Συγχαρητήρια

Πέρα από την πρωτοβουλία που πήραν οι μαθητές, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και στους ανθρώπους που παρακινούν τα παιδιά και ενισχύουν τέτοιες σημαντικές προσπάθειες, αναδεικνύοντας το υψηλό δυναμικό του δημοσίου σχολείου. Δύο από αυτούς τους ανθρώπους είναι ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Α’ Αθήνας, Δρ Θανάσης Νικολόπουλος αλλά και η Διευθύντρια του 26ου Λυκείου Αθηνών, κ. Αικατερίνη Ρήγα.

 

  • Ο Νίκος Κανέλλος είναι διδάκτορας στο ΕΜΠ Οικονομικής και Στρατηγικής Ανάλυσης της Καινοτομίας και των Σύγχρονων Τεχνολογιών-Τομεάρχης έρευνας και καινοτομίας της Ν.Δ.
spot_img
spot_img