Εάν είστε καλοφαγάς το CNN προτείνει δέκα χώρες (μεταξύ αυτών και την Ελλάδα) για να δοκιμάστε μαγικές γεύσεις
Πολλές φορές, μάλιστα, επιλέγουμε τον προορισμό με πρώτο κριτήριο το φαγητό. Φαντάζεστε να οργανώνατε ένα ταξίδι, για παράδειγμα, στην Ιαπωνία εάν σιχαίνεστε το σούσι; Θα τη βγάζατε με τσιπς γαρίδας; Αν λοιπόν δεν έχετε αποφασίσει ακόμη ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός σας, το CNN συγκέντρωσε τις 10 κορυφαίες κουζίνες (φυσικά, είναι υποκειμενική η λίστα) του κόσμου, μεταξύ αυτών και την ελληνική.
Οι καλύτερες κουζίνες του κόσμου σύμφωνα με το μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο είναι οι ακόλουθες:
10. Ηνωμένες Πολιτείες
Πολλά από τα δημοφιλή πιάτα στις ΗΠΑ προέρχονται από κάποια άλλη κουζίνα. Κάτι απόλυτα λογικό, καθώς η χώρα αποτελεί ένα μωσαϊκό πληθυσμών από όλο τον πλανήτη.
Τι να φάτε οπωσδήποτε: Στις ΗΠΑ είναι υποχρέωση για ένα επισκέπτη να γευτεί ένα τσιζμπέργκερ. Όπως επίσης και τα αμερικανικά μπισκότα σοκολάτας.
Τι να αποφύγετε: Όλα τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα Twinkies και κέικ Hostess και τα KFC.
9. Μεξικό
Η κουζίνα του Μεξικό έχει λίγο απ’ όλα. Ανάμεσα στα enchiladas και στα tacos και στα helados και στα quesadillas θα βρείτε τη σπιρτάδα των ελληνικών σαλατών και τον πλούτο ενός ινδικού κάρυ, τη θέρμη του ταϊλανδέζικου φαγητού, αλλά και την εμπειρία τού να βουτάς με τα χέρια όπως στα tapas. Στο Μεξικό, επίσης, μπορείτε να βρείτε πολλά θρεπτικά λαχανικά. Όπως αβοκάντο, ντομάτες, λάιμ και σκόρδο με φασόλια, σοκολάτες και τσίλι, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Απαραίτητα για ένα επισκέπτη να γευτεί Mole. Είναι μία αρχαία σάλτσα από πιπεριές τσίλι, μπαχαρικά, σοκολάτα και άλλα… μαγικά. Το Tacos al pastor, δηλαδή το taco με ψητό χοιρινό στη σούβλα είναι επιβεβλημένο για ένα καλοφαγά. Τέλος υπάρχει και το Ταμάλες, ένα αρχαίο φαγητό των Μάγια μαγειρεμένο σε φύλλα.
Τι να αποφύγετε: Tostadas: Είναι σχεδόν ίδιο με τα tacos ή το burrito, αλλά σερβίρεται σε μια τραγανή τηγανητή τορτίγια που σπάει σε κομμάτια μόλις τη δαγκώσετε. Αδύνατον να φαγωθεί κόσμια.
8. Ταϊλάνδη
Το φαγητό δρόμου της Ταϊλάνδης αποτελεί πόλο έλξης. Αν ξεφυλλίσετε ένα ταϊλανδέζικο βιβλίο μαγειρικής, θα εκπλαγείτε από το πόσο μεγάλες είναι οι λίστες συστατικών σε κάθε συνταγή. Ο συνδυασμός τόσο πολλών βοτάνων και μπαχαρικών σε κάθε πιάτο έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πολύπλοκων γεύσεων που με κάποιον τρόπο συνδυάζονται σαν ορχηστρική μουσική. Με επιρροές από την Κίνα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Μιανμάρ και μια βασιλική μαγειρική παράδοση, η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι η καλύτερη όλων αυτών των κόσμων.
Πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε Tom yam Kung. Μιλάμε για ένα πάρτι για το στόμα. Οι λουλουδένιες νότες του λεμονόχορτου, το γήινο galangal, η φρεσκάδα των φύλλων λάιμ kaffir και η θερμότητα του τσίλι. Υπάρχει επίσης το Massaman curry, που είναι ένα ταϊλανδέζικο κάρυ με ισλαμικές ρίζες. Και τέλος είναι και το Som Tam. Είναι η δημοφιλής πράσινη σαλάτα παπάγια, η οποία είναι σε πολλές γεύσεις. Ξινή, εξαιρετικά πικάντικη, γλυκιά και αλμυρή.
Τι να αποφύγετε la som: Αυτό το ζυμωμένο ψάρι που τρώγεται άψητο είναι δημοφιλές σε μέρη της Βορειοανατολικής Ταϊλάνδης και αναφέρεται ότι ευθύνεται για τον καρκίνο των χοληφόρων αγγείων.
7. Ελλάδα
Ταξιδεύοντας και τρώγοντας στην Ελλάδα νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στις σελίδες ενός ταξιδιωτικού περιοδικού αλλά χωρίς το photoshop. Όπως οι γαλάζιες θάλασσες και τα λευκά κτίρια, έτσι και οι ελιές καλαμών, η φέτα, οι πολύχρωμες σαλάτες και τα ψητά κρέατα είναι εξ ορισμού τέλεια σαν καρτ ποστάλ. Το μυστικό της ελληνικής κουζίνας; Το λαμπερό ελαιόλαδο. Δώρο των Θεών, το ελαιόλαδο αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σκέφτονται για το φαγητό και τη διατροφική υγεία. Το φαγητό στην Ελλάδα είναι, επίσης, ένας τρόπος για να «καταναλώσεις» την Ιστορία. Μια μπουκιά από ένα ντολμαδάκι ή μια γουλιά φακές σούπα δίνει μια μικρή γεύση από τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, όταν εφευρέθηκαν.
Οπότε θα πρέπει να δοκιμάσετε ελαιόλαδο περιχυμένο σε άλλα φαγητά ή επάνω σε ψητές φέτες ψωμιού. Επίσης είναι απαραίτητη η δοκιμή σπανακόπιτας με μέιγμα φέτας και αφράτο φύλλο. Και δεν το συζητάμε εάν δεν δοκιμάσετε σουβλάκι. «Το βραδινό μεθύσι δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς μια πίτα με ψητό κρέας και τζατζίκι», γράφει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας του άρθρου.
Τι να αποφύγετε: Λαχανόρυζο: Βασικά λάχανο και κρεμμύδι μαγειρεμένα μέχρι θανάτου και στη συνέχεια ανακατεμένα με ρύζι. Χορταστικό αλλά μονοδιάστατο.
6. Ινδία
Όταν μια κουζίνα χρησιμοποιεί τα μπαχαρικά σε τέτοια αφθονία που το κρέας και τα λαχανικά μοιάζουν με δεύτερη σκέψη, ξέρετε ότι έχετε να κάνετε με μάγειρες που έχουν αφοσιωθεί στη γεύση. Στην ινδική κουζίνα δεν υπάρχουν κανόνες για τη χρήση μπαχαρικών, αρκεί να προκύπτει κάτι νόστιμο.
Στην Ινδία είναι απαραίτητη η δοκιμή της Dosa. Είναι μια τηγανίτα γεμιστή με οτιδήποτε, από τυρί μέχρι πικάντικα λαχανικά, ιδανική για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.
Τι να αποφύγετε: Κοτόπουλο Balti. Είναι μια εφεύρεση για τον βρετανικό ουρανίσκο, που μάλλον θα έπρεπε να είχε πεθάνει με την αποικιοκρατία.
5. Ιαπωνία
Οι Ιάπωνες εφαρμόζουν στο φαγητό τους την ίδια ακρίβεια με τη μηχανική τους. Αυτός είναι ο τόπος που γέννησε τυραννικούς μάστορες του σούσι που κάνουν το προσωπικό και τους πελάτες να τρέμουν με ένα τους μόνο βλέμμα.
Πρώτη επιλογή για δοκιμή είναι η σούπα miso. Αναδεικνύει μερικές από τις θεμελιώδεις γεύσεις της ιαπωνικής κουζίνας. Απλή και υγιεινή.
Επίσης υπάρχουν το Sushi και το sashimi. Ωμά ψάρια σε ρύζι. Για όσους δεν αντέχουν το ωμό ψάρι υπάρχει και το Tempura. Η τελειότητα του τηγανίσματος. Ποτέ δεν είναι λιπαρό, το κουρκούτι είναι λεπτό και ελαφρύ σαν τραγανός ιστός.
Τι να αποφύγετε: Το δηλητηριώδες fugu είναι δυνητικά θανατηφόρο.
4. Ισπανία
Ας φάμε και ας πιούμε και μετά ας κοιμηθούμε. Μετά δουλεύουμε για δύο ώρες. Μετά τρώμε και πίνουμε ξανά. Η ισπανική κουζίνα φτιάχνεται με το ίδιο αχαλίνωτο πάθος που συναντάμε στον χορό φλαμένκο. Οι άνθρωποι τρώνε σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας με διαστήματα μεγάλων γευμάτων. Από τα φρούτα της Μεσογείου μέχρι τα λάφυρα των Πυρηναίων, από τις νότες σαφράν και κύμινου των Μαυριτανών μέχρι τους τρελούς μοριακούς πειραματισμούς του Ferran Adria, το ισπανικό φαγητό είναι διαχρονικό αλλά και πρωτοποριακό.
Πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το Jamon Iberico. Είναι ένα ολόκληρο παστό χοιρινό κότσι που συνήθως τοποθετείται σφιγμένο σε μια ξύλινη βάση σαν να πρόκειται για μεσαιωνικό τελετουργικό. Υπάρχει φυσικά και το Churros, που πολλοί υποστηρίζουν πως είναι η καλύτερη εκδοχή της γλυκιάς τηγανητής ζύμης στον κόσμο.
Τι να αποφύγετε: Gazpacho: Είναι αναζωογονητικό και όλα αυτά, αλλά ουσιαστικά είναι μια υγρή σαλάτα.
3. Γαλλία
Αν είστε από τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει να τρώνε επειδή «η ζωή είναι κάτι περισσότερο από το φαγητό», τότε επισκεφθείτε το Παρίσι. Είναι μια πόλη διαβόητη για τους δύστροπους κατοίκους της, αλλά όλοι πιστεύουν στη σημασία του καλού φαγητού. Τα δίωρα μεσημεριανά διαλείμματα για γεύματα τριών πιάτων είναι το ζητούμενο. Παράλληλα, η προσγειωμένη μαγειρική θα εκπλήξει όσους θεωρούν τους Γάλλους ως τους σνομπ του παγκόσμιου φαγητού – είναι, άλλωστε, η γενέτειρα του οδηγού Michelin.
Οι επισκέπτες οφείλουν να δοκιμάσουν τρία τουλάχιστον πιάτα. Το ένα είναι το Escargot. Πιστώστε τους Γάλλους που μετέτρεψαν τα γλοιώδη παράσιτα που ζουν στους κήπους μας, σε λιχουδιά. Μεγάλος σεβασμός και για την εκπληκτική γεύση τους.
Το άλλο είναι το Macaron. Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε από ένα ζαχαροπλαστείο στη Γαλλία μοιάζει να έχει δημιουργηθεί από ζάχαρη, νεραϊδόσκονη και τις ευχές μικρών κοριτσιών για το δείπνο.
Και φυσικά μία Μπαγκέτα.Το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που θα θελήσετε να φάτε στη Γαλλία. Η πρώτη μπουκιά είναι μεταμορφωτική – η τελευταία θα είναι γεμάτη νοσταλγία.
Τι να αποφύγετε: Foie grass: Έχει γεύση σαν 10.000 πάπιες που ψήνονται σε βούτυρο και στη συνέχεια μετατρέπονται σε βελούδινη πουτίγκα, αλλά ορισμένοι φιλόζωοι καταγγέλλουν τη σκληρότητα της αναγκαστικής σίτισης των πτηνών για να παχύνουν τα συκώτια τους.
2. Κίνα
Οι άνθρωποι που χαιρετούν ο ένας τον άλλον με το «έχετε φάει;» είναι αναμφισβήτητα οι πιο φαγομανείς στον κόσμο. Το φαγητό υπήρξε μια μορφή διαφυγής για τους Κινέζους καθ’ όλη τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας τους. Η Κίνα είναι το μέρος όπου πρέπει να πας για να πάθεις σοκ τρώγοντας δώδεκα φορές την ημέρα. Το «Μπορείς να το φας αυτό;» θα γίνει η καθημερινή επωδός του ατρόμητου ταξιδιώτη του φαγητού.
Ο επισκέπτης πρέπει να ζητήσει Γλυκόξινο χοιρινό. Μια ένοχη απόλαυση που έχει πάρει διάφορες μορφές. Όπως επίσης και το Dim sum, που υπάρχει μεγάλη παράδοση της κατασκευής του στο Χονγκ Κονγκ. Και τέλος ψητό γουρουνόπουλο και πάπια Πεκίνου, που θεωρούνται ως θαύματα των διαφορετικών στιλ φούρνων που υιοθετούν οι Κινέζοι σεφ.
Τι να αποφύγετε: Σούπα από πτερύγιο καρχαρία: Τα τελευταία χρόνια οι φιλόζωοι πιέζουν τα κινεζικά εστιατόρια και τις αγορές να σταματήσουν να σερβίρουν αυτό το πιάτο.
1. Ιταλία
Το ιταλικό φαγητό έχει γοητεύσει τους γευστικούς κάλυκες σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, με τις πικάντικες σάλτσες ντομάτας, αυτά τα έξυπνα πράγματα που κάνουν με το αλεύρι σιταριού και τα επιδόρπια που είναι ουσιαστικά οχήματα για την κρέμα γάλακτος.
Πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε ένα Ραγού αλά μπολονέζ (σπαγγέτι μπολονέζ), που είναι το φαγητό που όλοι επιλέγουν όταν δεν μπορούν να αποφασίσουν τι θα φάνε.
Αναγκαία η δοκιμή της Πίτσας, που θεωρείται η βασική διατροφή των εργένηδων και των φοιτητών.
Και βέβαια το σαλάμι ιταλικού τύπου, προκαλεί εθισμό ανάλογο με το τσιγάρο.
Τι να αποφύγετε: Μοτσαρέλα βουβαλιού: Αυτές οι μπάλες από σπογγώδες, υπόλευκο, διακριτικά αρωματισμένο τυρί από γάλα νεροβούβαλου. Η γεύση είναι τόσο διακριτική, που πρέπει να τη φανταστείς.