27.7 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΗ3Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα
spot_img

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα

-

Από τη μια, στην Ελλάδα έχουμε το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το «ΜarketPass», δύο μέτρα που ενισχύουν τον προϋπολογισμό μιας τετραμελούς οικογένειας με 132 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να εκτροχιάζουν τα δημοσιονομικά της χώρας κι από την άλλη έχουμε την μείωση του ΦΠΑ, μέτρο που εφάρμοσε η Ισπανία, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα

Ένα έτος και πλέον έχει περάσει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν έντονες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το προηγούμενο έτος έφτασε το 3,5%. Σύμφωνα δε με τις χειμερινές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, η τρέχουσα χρονιά θα κινηθεί σε ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού, με ρυθμό ανάπτυξης που θα προσεγγίσει το 0,8 % στην ΕΕ και θα φτάσει στο 0,9% στη ζώνη του ευρώ.
Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, η οικονομία της χώρας μας τον προηγούμενο χρόνο κατάφερε να συνεχίσει την ανοδική της πορεία και να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,9%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό μάλιστα αποδείχτηκε υψηλότερο από το 5,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός αλλά και διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε απόλυτους αριθμούς το ΑΕΠ της χώρας έφτασε το 2022 στα 192,1 δισ. ευρώ έναντι 181,3 δισ. ευρώ το 2021 ενώ οι εκτιμήσεις για το τρέχον έτος προβλέπουν ανάπτυξη σχεδόν τριπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Τα μηνύματα είναι θετικά και σε επίπεδο πληθωρισμού, με την χώρα μας να καταγράφει τον Φεβρουάριο, για πέμπτο διαδοχικό μήνα, σημαντική επιβράδυνση. Για την ακρίβεια, βάσει της Eurostat, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 6,5%, υποχωρώντας αισθητά από το 7,3% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο και παραμένοντας δύο μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της νομισματικής μας Ένωσης. Συγκριτικά δε, η χώρα μας παρουσίασε τον τέταρτο χαμηλότερο ρυθμό ανατιμήσεων ανάμεσα στα 20 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Σε ευνοϊκή θέση

Τα παραπάνω στοιχεία δεν ισοδυναμούν με την λύση του προβλήματος. Καταδεικνύουν όμως ότι η χώρα μας, χάρη στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και στο έργο που έχει γίνει καθ’ όλη την τετραετία στο αναπτυξιακό σκέλος της κυβερνητικής πολιτικής, βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση από την πλειονότητα των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ.
Ταυτόχρονα μάλιστα, καταδεικνύουν και την ορθότητα των κυβερνητικών μας επιλογών, ως προς τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στην κρίση ακρίβειας. Από τη μια, στην Ελλάδα έχουμε το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το «ΜarketPass», δύο μέτρα που ενισχύουν τον προϋπολογισμό μιας τετραμελούς οικογένειας με 132 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να εκτροχιάζουν τα δημοσιονομικά της χώρας κι από την άλλη έχουμε την μείωση του ΦΠΑ, μέτρο που εφάρμοσε η Ισπανία, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι ειδικά στην Ισπανία, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, παρά το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς διάστημα η κυβέρνηση Σάντσεθ μηδένισε τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και τον μείωσε στο 5% για άλλα τρόφιμα. Το μέτρο λοιπόν που η αντιπολίτευση διατείνεται ότι θα ήταν αποτελεσματικότερο απέναντι στην κρίση ακρίβειας, φάνηκε να μην έχει κανένα αποτέλεσμα.

Διατήρησε τις τιμές

Στον αντίποδα το «Καλάθι του νοικοκυριού» κατάφερε να διατηρήσει τις τιμές στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα, στο 91% των προϊόντων που περιλαμβάνει, εδώ και πέντε περίπου μήνες. Το συνολικό κόστος του «Καλαθιού» δε, από τον Νοέμβριο που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο μέχρι και σήμερα παρουσιάζει μείωση της τάξης του 13%. Τo ανάχωμα που έθεσε το καλάθι στο αυξημένο κόστος των ειδών πρώτης ανάγκης συμπληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα και από το MarketPass ένα μέτρο που θα επιστρέφει περίπου το 10% των αγορών ενός νοικοκυριού από το σούπερ μάρκετ. Για το μέτρο, που όπως και το καλάθι λοιδορήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, είχαν κατατεθεί μέχρι τις αρχές της εβδομάδας 2.350.000 αιτήσεις με τις 750.000 αυτών να αφορούν πίστωση σε λογαριασμό και τις υπόλοιπες πίστωση στην άυλη ψηφιακή κάρτα.
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κυβερνητικές εξαγγελίες ή ερμηνείες, αλλά αριθμητικά δεδομένα που αφενός δεν λένε ποτέ ψέματα κι αφετέρου αποδεικνύουν ότι κάναμε πράξη την υπόσχεση που δώσαμε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μονοπάτι της ευημερίας και της ανάπτυξης. Την υπόσχεση για μια καλύτερη Ελλάδα δίνουμε και για την επόμενη τετραετία. Που θα εξαλείψει τις παθογένειες της, ώστε να μην ζήσει ξανά τις ζοφερές στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να δημιουργεί δουλειές για τους νέους και τις νέες της. Και είμαστε σίγουροι, ότι αν ο ελληνικός λαός μας τιμήσει με την ψήφο του, οι αριθμοί θα έρθουν να μας επιβεβαιώσουν εκ νέου.

Ο Νίκος Παπαθανάσης είναι αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης-υποψήφιος βουλευτής Βορείου Τομέα Β’ Αθήνας

spot_img
spot_img
spot_img