27.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΞΕΙΣΟι άμεσες προτεραιότητες του ΕΦΚΑ
spot_img

Οι άμεσες προτεραιότητες του ΕΦΚΑ

-

Ο ασφαλιστικός οργανισμός θέλει να κλείσει ει δυνατόν και σύντομα τις «μαύρες» τρύπες του παρελθόντος
Αναδρομικές επιστροφές σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως τραπεζοϋπαλλήλους και έμμισθους δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς, διαγραφές οφειλών που δεν έχουν αναζητηθεί εδώ και μία 10ετία, αλλά και «ραβασάκια» για πληρωμές εισφορών, σε μη μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση και σε εργάτες γης που αμείβονται με εργόσημο, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του ΕΦΚΑ για το αμέσως επόμενο διάστημα και έως το φθινόπωρο.
Πρόκειται για «τρύπες» του παρελθόντος, που σπεύδει τώρα ο φορέας να κλείσει, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα το μεγαλύτερο βάρος των προσπαθειών, τόσο της διοίκησης όσο και των εργαζομένων, είχε πέσει στην εκκαθάριση του μεγάλου στοκ των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Αναλυτικά
• Συνταξιούχοι με χρέη: Ένα τέτοιο πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι στην περίπτωση της συνταξιοδότησης των συνταξιούχων με χρέη άνω των 20.000 ευρώ και στην περίπτωση των αγροτών με χρέη άνω των 6.000 ευρώ, τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και τα συστήματα του ΕΦΚΑ δεν «συνομιλούσαν».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος να πληρώνει στον ΕΦΚΑ το ποσό που απαιτείται για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης της σύνταξής του (π.χ. σε χρέος 30.000 ευρώ, πλήρωνε τις 10.000), εκδιδόταν η σύνταξη και οι υπόλοιπες 20.000 ευρώ παρακρατούνταν από τον ΕΦΚΑ σε 60 ισόποσες δόσεις, από τη σύνταξή του. Όμως, το ΚΕΑΟ εξακολουθούσε να «βλέπει» οφειλή της τάξης των 20.000 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, ο συνταξιούχος να μην μπορεί να βγάλει ασφαλιστική ικανότητα. Άμεσα θα βγαίνει νέα εντολή πληρωμής, ώστε το αρχικό ποσό (στο παράδειγμά μας οι 10.000 ευρώ της οφειλής) θα σβήνεται και από το ΚΕΑΟ και από τον ΕΦΚΑ. Από τον Σεπτέμβριο θα δημιουργηθεί και το κατάλληλο λογισμικό, ώστε να σβήνουν και από το ΚΕΑΟ τα ποσά που παρακρατούνται από τη σύνταξη (ως δόσεις) αφού κάτι τέτοιο ακόμη δεν είναι εφικτό.
• Επιστροφές εισφορών: Η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθησών εισφορών περιόδου 2017-2020 σε περίπου 20.000 τραπεζοϋπαλλήλους έχει ξεκινήσει. Οι πρώτες πληρωμές αφορούν το 2017 και εντός του καλοκαιριού αναμένονται και οι επόμενες. Δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις που βάλτωναν σχεδιάζεται να ξεμπλοκάρουν έως το φθινόπωρο. Αντίστοιχα, έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή εισφορών για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς. Αφορά την περίοδο 2019-2020. Έγινε η πρώτη επιστροφή σε περίπου 7.000 ασφαλισμένους και την 1η Ιουλίου έχει προγραμματιστεί δεύτερη, που θα αφορά άλλους 8.000, με βάση τις αιτήσεις που υποβάλλονται στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.
• Άδεια σε γυναίκες που γεννούν: Με την έκδοση εγκυκλίου, εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να ξεμπλοκάρει η διαδικασία πληρωμής από τη ΔΥΠΑ της, πλέον του 6μήνου, δίμηνης άδειας που δικαιούνται πλέον οι γυναίκες που γεννούν. Αυτό που «δυσκολεύει» τις υπηρεσίες είναι η εύρεση τρόπου απεικόνισης της ασφάλισης στις περιπτώσεις που οι μητέρες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το επιπλέον 2μηνο, όχι ολόκληρο αλλά «σπασμένο», με μειωμένο ωράριο.
• Διαγραφή οφειλών: Με αργές και προσεκτικές διαδικασίες προχωράει η διαγραφή οφειλών πέραν της 10ετίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν βεβαιωθεί – αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ. Ήδη, οι υπηρεσίες του φορέα σε συνεργασία με το ΚΕΑΟ έχουν προχωρήσει στη διαγραφή του 37% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, ανοίγει ο δρόμος για συνταξιοδότηση.
• Παράλληλη απασχόληση: Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνεται η εκκαθάριση εισφορών μη μισθωτών του 2022 με παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Η απεικόνιση των αποτελεσμάτων σε ειδοποιητήρια προς τους ασφαλισμένους δεν αναμένεται, βέβαια, νωρίτερα από το φθινόπωρο.
• Ξεναγοί: Σταδιακά ολοκληρώνεται η καταχώριση της ασφαλιστικής ιστορίας περίπου 3.000 ξεναγών, οι οποίοι έως πρότινος ασφαλίζονταν με τεκμαρτό καθεστώς. Η ασφάλισή τους δεν είχε εισαχθεί στη λογική της αναλυτικής περιοδικής δήλωσης. Πλέον, ο νόμος ορίζει ότι από 1/1/2023 θα υποβάλλουν ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ έχει εκδώσει τους απαιτούμενους κωδικούς. Έχει μάλιστα προχωρήσει και στην καταχώριση της ασφαλιστικής τους ιστορίας στο πληροφοριακό του σύστημα, από το 2016 έως το 2019, κάτι που αναμένεται να φανεί στο σύστημα άμεσα (θα ολοκληρωθεί η μετάπτωση), ενώ συνεχίζονται οι καταχωρίσεις για το διάστημα 2020-2022 και αυτομάτως θα γίνεται η ενημέρωση. Με τον τρόπο αυτόν και αυτοί οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν αυτομάτως τις παροχές που δικαιούνται (εποχικά επιδόματα κ.λπ.) που μέχρι τώρα γίνονταν όλα χειρογράφως, με μεγάλη καθυστέρηση και γραφειοκρατία.
• Εργάτες γης: Εντός του Ιουλίου, τουλάχιστον 60.000 εργάτες γης αναμένεται να λάβουν ειδοποιητήρια από τον ΕΦΚΑ προκειμένου να καλύψουν τις ημέρες ασφάλισης που υπολείπονται, με βάση τα ποσά που παρακρατήθηκαν από το εργόσημο. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η καταχώριση ασφαλιστικής ιστορίας εργατών γης για απασχολούμενους αποκλειστικά με εργόσημο για τα έτη έως και 2022 και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο το πληροφοριακό σύστημα για την εκκαθάριση και την ενημέρωση της ασφαλιστικής ιστορίας όσων είχαν παράλληλα και ασφάλιση στον ΟΓΑ. Οι εργάτες αυτοί και συγκεκριμένα, 63.000 για το 2020, 60.000 το 2021 και 57.000 το 2022, θα πρέπει να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ 100 εκατ. για τα τρία χρόνια, περίπου 1.600 ευρώ κατά μέσον όρο, το έτος. Υπάρχουν βεβαίως και ασφαλισμένοι που θα λάβουν επιστροφές. Το πιστωτικό ποσό ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ, όμως με τους συμψηφισμούς για χρέη κ.λπ., τελικά η επιστροφή που θα λάβουν είναι της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.

 

spot_img
spot_img
spot_img