Μια ισορροπημένη διατροφή είναι κομβικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και την επιβράδυνση της γήρανσης. Το μυστικό της μακροζωίας και σωματικής ευεξίας, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Δρ. Φεντερίκα Αμάτι, είναι να δίδεται βάρος σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ανά διαφορετικό στάδιο της ζωής μας. Η ειδικός παρουσίασε έναν οδηγό με διατροφικές συστάσεις για κάθε δεκαετία, από την παιδική ηλικία έως τα 80 έτη και άνω.
• Ηλικίες 0-12: Άφθονο νερό και ποικιλία στα τρόφιμα
• Ηλικίες 12-20: Ασβέστιο, Ω-3 λιπαρά οξέα και σίδηρος
• Ηλικίες 20-30: Φυτικές πρωτεΐνες
• Ηλικίες 40-50: Ζυμωμένα τρόφιμα
Οι ορμονικές αλλαγές στη μέση ηλικία μπορούν να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας έτσι αναγκαία την ενίσχυση της υγείας του εντέρου με τρόφιμα που έχουν ζύμωση. Τέτοιες τροφές, χάρη στην αφθονία σε προβιοτικά και φυτικές ίνες, βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη μείωση της φλεγμονής, συντελώντας στην καλύτερη πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
• Ηλικίες 60-70: Θρεπτικά γεύματα
Με το πέρασμα στην έβδομη και όγδοη δεκαετία αρχίζουν να εμφανίζονται σωρευτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων διατροφικών συνηθειών σας. Πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο που απαιτεί ένα διατροφικό πλάνο με θρεπτικά γεύματα, τα οποία θα παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που χρειάζεται το σώμα για να παραμείνει υγιές.
• Ηλικία: 80 και άνω: Νερό και φυτικές ίνες
Από τα 80 και πέρα, θα πρέπει να επιμείνετε στην επάρκεια του οργανισμού σε νερό, δεδομένου ότι η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.