22.8 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
Αρχική60+ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ«Ο τουρισμός είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ελληνικής οικονομίας»
spot_img

«Ο τουρισμός είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ελληνικής οικονομίας»

-

Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία  Ζαχαράκη μιλάει στην «60+» για όλα τα θέματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιο της

  • «Τίποτα δεν έγινε τυχαία, όλα ήταν προϊόν μεθοδικής προετοιμασίας από μέρους των ανθρώπων του τουρισμού και του Υπουργείου, διεθνών επαφών και συμφωνιών με εταίρους μας, αλλά και του ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις στη χώρα»

 

Της Μαρίας Καραουλάνη

 

Η Σοφία Ζαχαράκη μπορεί πολύ εύκολα να της κολλήσουν το προσωνύμιο «ο καλός στρατιώτης της παράταξης». Όποτε κλήθηκε να αναλάβει μία αποστολή αγόγγυστα την αποδέχθηκε και τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα ήταν θετικό, αυξάνοντας τα «πολιτικά της γαλόνια».

Η υφυπουργός Τουρισμού αναμφίβολα έχει μερίδιο στην καταπληκτική τουριστική περίοδο που διάγει η χώρα μας και που επιτρέπει στην κυβέρνηση (χάρη και στα τουριστικά έσοδα) να λαμβάνει μία σειρά μέτρων, προκειμένου να ανακουφιστεί η κοινωνία από την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις φωτιά. Στο παρελθόν ανέλαβε τον κρίσιμο τομέα της εκπροσώπησης του κόμματος, στην πορεία από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ενώ σαν υφυπουργός Παιδείας είχε αναλάβει τον δύσκολο ρόλο της βαλβίδας ασφαλείας και του αποσυμπιεστή στις σχέσεις του υπουργείου με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η Σοφία Ζαχαράκη ως εκπαιδευτικός κι αυτή (σπούδασε Αγγλική Φιλολογία κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών, εργαζόμενη και σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ), αλλά και ωε κόρη εκπαιδευτικού γνώριζε πολύ καλά την ψυχολογία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κάτι που ήταν εξόχως αποτελεσματικό για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

Η επόμενη αποστολή που ανέλαβε ήταν να βοηθήσει σε ένα μεγάλο εθνικό πρότζεκτ που είναι ο τουρισμός. Χάρη στην άνεση της να μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά βοήθησε σε αυτό το επίτευγμα όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά συνολικά για τη χώρα. Και η πραγματικά επαγγελματική δουλειά που έγινε στο κομμάτι του τουρισμού φέρνουν αποτελέσματα. Τα έσοδα από τον τουρισμό δίνουν τη δυνατότητα στο Κράτος να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία που χειμάζεται από την ενεργειακή και από τις υπόλοιπες κρίσεις και να έχουμε πολύτιμες εφεδρείες που χρειαζόμαστε ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Παράλληλα, τα έσοδα από τον τουρισμό περνούν άμεσα στην καθημερινή οικονομία και ενισχύουν απευθείας το εισόδημα των πολιτών.

Η κ. Ζαχαράκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» αναφέρεται σε όλα τα ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου της και αναλύει το πώς επιτεύχθηκε το φετινό θαύμα. Αναλυτικά η συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη είναι η ακόλουθη:

-Πόσο θετικά είναι για τη χώρα μας τα έως τώρα στοιχεία για την φετινή τουριστική περίοδο; Κρατήσεις, πτήσεις, έσοδα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε τελικά το 2019;

«Από τα έως τώρα στοιχεία, το συμπέρασμα είναι σαφές: ο τουρισμός είναι φέτος ο μεγάλος θετικός πρωταγωνιστής για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Καταρχάς, η άνοδος του είναι τόσο έντονη, ώστε δεν συγκρινόμαστε πλέον με τα χρόνια της πανδημίας: οι φετινές επιδόσεις αξιολογούνται με βάση το 2019, έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Έτσι, στο πρώτο πεντάμηνο τα έσοδα μας φτάνουν πολύ κοντά στο 2019, και η τάση για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, που είναι και οι πλέον κρίσιμοι για τον τουρισμό είναι να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα τα έσοδα υπερέβησαν τον Απρίλιο του 2019 κατά 100 εκ €,  ενώ τον Μάιο ήταν πολύ κοντά στο ‘19. Μόνο τον Ιούλιο, οι αφίξεις στα 14 αεροδρόμια της Fraport ξεπέρασαν το 2019, ενώ και στο «Ελ. Βενιζέλος» έφτασαν το 93%. Η παγκόσμια αύξηση στα καύσιμα έχει βέβαια επηρεάσει την κίνηση στον οδικό τουρισμό, όμως και εκεί παρατηρείται κάθε εβδομάδα τάση βελτίωσης.

Όλα αυτά δεν έχουν γίνει τυχαία φυσικά: είναι προϊόν μεθοδικής προετοιμασίας από μέρους των ανθρώπων του τουρισμού και του Υπουργείου, διεθνών επαφών και συμφωνιών με εταίρους μας, αλλά και καλλιέργειας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις στη χώρα, ειδικά στον τουρισμό. Επενδύσεις που πλέον αποφέρουν καρπούς προσφέροντας παράλληλα ένα εξαιρετικά ποιοτικό τουριστικό προϊόν σε κάθε επισκέπτη. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε: η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι το τέλος του έτους οπότε θα κάνουμε και «ταμείο». Είναι όμως εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι μετά από δύο χρόνια δοκιμασίας ο ελληνικός τουρισμός υπερβαίνει τις παγκόσμιες κρίσεις, -παλιές και νέες- και προσφέρει ισχυρή στήριξη, άμεσα και έμμεσα, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

-Ποιες είναι οι χώρες που μάς τίμησαν φέτος; Υπάρχει διαφοροποίηση από άλλες χρονιές;

«Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, τα πρωτεία έχουν οι τουρίστες από τις παραδοσιακές μας αγορές όπως Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία. Τα στοιχεία μάλιστα είναι ενδεικτικά: στο πρώτο -και λιγότερο τουριστικό- 5μηνο του έτους είχαμε αύξηση εσόδων  από Γάλλους  τουρίστες κατά 30% σε σχέση με το 2019 και 514% σε σχέση με πέρσι, και από Γερμανούς κατά 2,9% και 512% αντίστοιχα. Καταβάλλεται σημαντική και στοχευμένη προσπάθεια για την ακόμα μεγαλύτερη ανάκαμψη του τουρισμού από ΗΠΑ, που όσο προχώρα το καλοκαίρι αποδίδει καρπούς. Η χώρα μας αποτελεί την πρώτη επιλογή για επισκέπτες από Ιταλία και Ρουμανία, ενώ ενισχύεται το ρεύμα και από Ισραήλ αλλά και τις χώρες του κόλπου, ειδικά Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ, όπου υπάρχει και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον».

-Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η οικονομική κρίση που προκάλεσε επηρέασε τον τουρισμό που δεχόμαστε; “Χάσαμε” τουρίστες ή ενδεχομένως αυτοί που έρχονται ξοδεύουν λιγότερα;

«Εκ των πραγμάτων μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός τουρισμός -ακριβώς λόγω της διαφοροποίησης των αγορών εισερχόμενου τουρισμού που έχουμε πετύχει- υπερβαίνει και αυτή την νέα πρόκληση. Φυσικά κάποιες περιοχές θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν, και ως Υπουργείο έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας στο πώς μπορούμε να τις βοηθήσουμε να το κάνουν ταχύτερα. Όμως είναι σαφές ότι σε επίπεδο χώρας η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός ειδικά φέτος, και οι ροές μας επιτρέπουν όχι μόνο να αναπληρώσουμε τις οποίες απώλειες αλλά να ξεπεράσουμε και τις πιο θετικές προσδοκίες. Από την άλλη, ανθρώπινα, δεν πρέπει να λησμονούμε το τεράστιο τίμημα αυτού του πολέμου, ειδικά για τους πιο αδυνάμους, τον άμαχο πληθυσμό, τις γυναίκες, τα παιδιά. Στόχος όλων μας οφείλει να είναι η επάνοδος της ειρήνης στην περιοχή με όρους διεθνούς δικαίου και σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας».

Φέτος είναι γεγονός ότι προβλέπεται και μεγάλη παράταση της τουριστικής περιόδου!  Πώς επιτεύχθηκε αυτό από το υπουργείο Τουρισμού;

«Είναι μία προσπάθεια συνεχής στο πλαίσιο ενός στρατηγικού προσανατολισμού που έχουμε θέσει: τουρισμός σε όλη την Ελλάδα, και σε όλο το έτος. Ήδη πέρσι, σε μία δύσκολη χρονιά όπου φτάσαμε το 60% των εσόδων του 2019, καταφέραμε τον Οκτώβριο να τα ξεπεράσουμε κατά 30%, ενώ και ο Νοέμβριος πήγε πολύ καλά. Ένα βασικό εργαλείο το οποίο αξιοποιούμε σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Και λόγω χαρτοφυλακίου, αλλά και προσωπικής βούλησης, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις μορφές, οι οποίες είναι ιδανικές για να προσφέρουν ποιότητα ισορροπία και βιωσιμότητα στο τουριστικό μας προϊόν. 100 εκ. € από το Ταμείο Ανάπτυξης κατευθύνονται σε αυτές τις μορφές τουρισμού. Στη γαστρονομία αλλά και στον αγροτουρισμό έχουμε πετύχει σημαντικές διακρίσεις για περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, το Σουφλί η Δυτική Σάμος και έπονται άλλες, ενώ προχωράμε με ένα θεματικό DMO που θα συνδέει και θα εμπλουτίζει τον τουρισμό μας με τα ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής γης,  ενώ δημιουργούμε νέα σήματα επισκέψιμων ζυθοποιείων, ελαιοτριβείων και  τυροκομείων. Δίνουμε έμφαση στον οινοτουρισμό με διεθνή συνέδρια αλλά και δράσεις προβολής και ποιοτικής του ανάδειξης. Και παράλληλα υλοποιούμε σειρά δράσεων για τομείς όπως ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας,  θρησκευτικός τουρισμός,  ο αεροπορικός τουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας, ο καταδυτικός (πρόσφατα είχαμε τα εγκαίνια νέων καταδυτικών μουσείων στα παράλια της Θεσσαλίας) και ο συνεδριακός τουρισμός μεταξύ πολλών άλλων. Με τον ΕΟΤ έχουμε ξεκινήσει ήδη από πέρσι στοχευμένες καμπάνιες για τον χειμερινό και ορεινό τουρισμό, citybreak κ.α. Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Η χώρα μας πέραν του καταπληκτικού ήλιου και θάλασσας, μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη της μοναδικές βιωματικές εμπειρίες σε μία πληθώρα πεδίων, πέραν από τα συνηθισμένα».

Οι Έλληνες τουρίστες

Εκφράζονται όμως σοβαρά παράπονα από τους Έλληνες που δυσκολεύονται να απολαύσουν τα ελληνικά νησιά. Οι τιμές στα ακτοπλοϊκά είναι απαγορευτικές όπως και για πολυήμερη διαμονή. Με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να κάνει φέτος διακοπές λίγων ημερών και χωρίς να πάρει το αμάξι του.

«Η κυβέρνηση συναισθανόμενη πλήρως την πίεση που όλοι δεχόμαστε ως πολίτες από την παγκόσμια αύξηση των τιμών, έχει λάβει σειρά μέτρων στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, όπως τα δύο πλέον fuelpass, το powerpass, η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι εκπτώσεις στο ρεύμα κ.α. Σε διεθνές επίπεδο, υπάρχει μία αποκλιμάκωση των τιμών ειδικά στη βενζίνη που, με συνεχή εγρήγορση των ελεγκτικών μας υπηρεσιών, έχει πλέον περάσει και στα ελληνικά πρατήρια. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης ως προς τα μέτρα στήριξης στην κοινωνία αναλογικά με το ΑΕΠ της, όπως διεθνείς έρευνες πιστοποιούν. Ως προς τον τουρισμό ειδικά, φέτος έχει ενεργοποιηθεί ένα ευρύ πλέγμα στήριξης που ξεπερνά τα 100 εκ €. Υπάρχει το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Υπουργείου Εργασίας, το Σάμος – Β. Εύβοια pass, και βέβαια το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» του Υπουργείου μας, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια. Έχουν ήδη αποδοθεί σε 200.000 δικαιούχους οι ψηφιακές κάρτες και εξαργυρώνονται για πρώτη φορά σε κάθε ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιλογής του δικαιούχου, εύκολα και γρήγορα. Και το Σεπτέμβριο χορηγούμε κάρτες σε άλλους 200.000 δικαιούχους. Σε αυτή κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, στηρίζοντας έμπρακτα τον πολίτη αλλά και τον κόσμο του τουρισμού».

Πότε θα γίνει η νέα κλήρωση για το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”; Όσοι δεν κληρώθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα χρειάζεται να κάνουν πάλι αίτηση;

«Η κλήρωση θα γίνει 16 Σεπτεμβρίου, μεταξύ όσων ήδη υπέβαλαν αίτηση και δεν κληρωθήκαν, οπότε νέα αίτηση δεν θα χρειαστεί».

-Έχετε πραγματικά ξεχωρίσει με την αποτελεσματικότητα και την δραστηριότητά σας και στο Υπουργείο Παιδείας και στο Τουρισμού! Αν μετά την διεξαγωγή των εκλογών, κι εφόσον η ΝΔ είναι πάλι κυβέρνηση, ερωτηθείτε σε ποιο άλλο υπουργείο θέλετε να υπηρετήσετε, τι θα απαντήσετε;

«Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, όμως το που υπηρετεί ο κάθε υπουργός είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του πρωθυπουργού και μόνο. Οι υπουργικές θέσεις άλλωστε δεν ανήκουν σε κανέναν μας, είμαστε όλοι απλά προσωρινοί διαχειριστές τους. Αυτό στο οποίο αυτή τη στιγμή αφιερώνω το 100% των δυνάμεών μου είναι στο πώς θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο μέγιστο δυνατό τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού φέτος, αλλά και στο να θέσουμε τα θεμέλια για ισχυρή, διαρκή και βιώσιμη ανάπτυξή του στο μέλλον.Ως προς τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όπου θα έχω την τιμή να τεθώ στην κρίση των συμπολιτών μας στην Ανατολική Αττική, θέλω απλά να πω ότι είμαι περήφανη για το έργο αυτής της κυβέρνησης αυτά τα 3 χρόνια και θα συνεχίσω την προσπάθεια συμβολής σε αυτό για όσο κρίνει ο Πρωθυπουργός».

 

spot_img
spot_img
spot_img