28.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΗ3Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει το 2023 τα ψέματα του 2014
spot_img

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει το 2023 τα ψέματα του 2014

-

Όμως η σύγκριση ανάμεσα στις δύο κυβερνητικές θητείες αναδεικνύει την τεράστια διαφορά μεταξύ ψεμάτων και αλήθειας

Της Σοφίας Βούλτεψη

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι Ελληνίδες και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα συγκρίνουν δύο κυβερνητικές θητείες – αυτήν με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και αυτήν με πρωθυπουργό τον Τσίπρα και υπαρχηγό τον Καμμένο.
Ποιος από τους δυο κράτησε τις υποσχέσεις του – και μάλιστα σε πρωτοφανείς εξωγενείς κρίσεις – και ποιος έπραξε τα ακριβώς αντίθετα από όσα υποσχόταν και τα οποία, τα ίδια ακριβώς, υπόσχεται ξανά και σήμερα.
Το 2013 και το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ορκίζονταν πως θα σχίσουν το μνημόνιο ντάλα μεσημέρι και θα διώξουν τους τροϊκανούς με τις κλωτσιές και τελικά έσκισαν το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις από τις χήρες και τα ορφανά. Τώρα μας λένε πως ήταν με τα χέρια δεμένα λόγω μνημονίου (το οποίο θα έσχιζαν)!
Θυμίζω ότι πριν από την έφοδό τους στην εξουσία, ο συνεταίρος του κ. Τσίπρα, ο κ. Καμμένος, κραύγαζε ότι «θα φύγουν οι προσκυνημένοι» και μας αποκαλούσε γερμανοτσολιάδες και Τσολάκογλου. Μετά έφεραν μαζί το τρίτο μνημόνιο και μερικά «βαριά» μεσοπρόθεσμα που αντιστοιχούσαν σε νέα μνημόνια.
Ο κ. Τσίπρας έταξε 13η σύνταξη και τελικά έκοψε και την 11η και την 12η – με τους τριάντα φόρους που επέβαλε, με την εισφορά υπέρ υγείας 6% και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, με το νόμο Κατρούγκαλου και την προσωπική διαφορά.
Υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι έδωσε 13η σύνταξη και μάλιστα μόνιμη, όταν την πρώτη φορά, αυτή του 2016, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε κοτζάμ επιστολή στους δανειστές, λέγοντας ότι επρόκειτο για εφάπαξ παροχή και τη δεύτερη φορά, πέντε μέρες πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας την αποκαλούσε «κάτι ανάμεσα σε δώρο Πάσχα και 13η σύνταξη» και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής την ανέφερε ως «ειδικό συνταξιοδοτικό επίδομα».
Η «διαρκής αφοσίωση» στο Μνημόνιο
Στην «απολογία» του, (24 Δεκεμβρίου 2016), ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνιζε ότι επρόκειτο για εφάπαξ πληρωμή, δηλώνοντας «διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου» και επανεπιβεβαιώνοντας «την απόλυτη δέσμευσή μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας της συνεργασίας με τους εταίρους μας». Και προσθέτοντας πως «αναγνωρίζουμε ότι τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς».
Υποσχόταν ο κ. Τσίπρας αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος έλεγε πως θα έδινε την παραίτησή του αν το αφορολόγητο έπεφτε στις 9.000. Αλλά μια χαρά το πήγε στα 5.681 ευρώ για τους άγαμους φορολογούμενους, επιβαρύνοντας με 600 ως 660 ευρώ το χρόνο κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και αγρότη.
Τώρα ξανατάζουν αφορολόγητο (ο ένας λέει 10.000, ο άλλος 11.000, ο τρίτος 12.000). Ποτέ δεν τα πήγαιναν καλά με τους αριθμούς…
Το 2014, με το περίφημο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», έταξαν την (επίσης περίφημη) «σεισάχθεια». Και τελικά έφεραν τα ξένα funds, αυτά που αποκαλούσαν «κοράκια της καταστροφής», τους επέτρεψαν να έχουν έδρα στο εξωτερικό, έδωσαν ασυλία στα στελέχη τους, ψήφισαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα λοιπά και τα λοιπά.
Σήμερα, επανέρχονται στην παλιά ορολογία με τα κοράκια και τα αρπαχτικά!
Τα ψέματα για υπερταμείο και νερό
Κραύγαζαν κατά των ιδιωτικοποιήσεων και τελικά έβαλαν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο αιωνόβιο υπερταμείο, δίνοντας και ασυλία στα στελέχη του. Μέσα και όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις (μέσα και ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, μέσα και η ΔΕΗ, μέσα και οι αρχαιολογικοί χώροι).
Μετά έτρεχαν με τροπολογίες να βγάλουν από το υπερταμείο τους αρχαιολογικούς χώρους.
Τώρα ξανατάζουν να αποκαταστήσουν το Δ (Δημόσια) στη ΔΕΗ και να βγάλουν το νερό από το υπερταμείο – το οποίο οι ίδιοι έβαλαν και με το ΦΕΚ Μαΐου όπου εγκρίθηκε το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο επίσης ενέταξαν στο υπερταμείο) και με το νόμο 4512/2018, αφού υπερψήφισαν άλλο ένα πολυνομοσχέδιό τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι: Στις 11 Απριλίου 2017, από την Πάτρα, ο κ. Τσίπρας διακήρυσσε: «Το νερό και η ενέργεια θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο». Και ακριβώς την επομένη, 12 Απριλίου 2017, το ΤΑΙΠΕΔ εξέδιδε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εξεύρεση χρηματοοικονομικού συμβούλου για την πώληση των ποσοστών του Κράτους σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Τώρα καταθέτουν τροπολογία για το νερό το οποίο οι ίδιοι έβαλαν προς πώληση. Και μην μας πουν ότι το υπερταμείο «δεν πουλάει», διότι ο νόμος για την σύστασή του προβλέπει «μεγιστοποίηση της αξίας και ρευστοποίηση»!
Τα παραμύθια για την Δικαιοσύνη
Και τέλος, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας κραυγάζουν για «Δικαιοσύνη παντού»! Είναι οι ίδιοι που επί της βασιλείας τους αποκαλούσαν την Δικαιοσύνη «θεσμικό εμπόδιο» και «προστασία του κάθε νταβατζή» (Τσίπρας – Πολάκης). Είναι οι ίδιοι που διόρισαν πρόεδρο του Αρείου Πάγου (την κ. Θάνου) στις… τρεις τα ξημερώματα! Είναι οι ίδιοι που παραβίασαν το Σύνταγμα και προχώρησαν σε σύντμηση προθεσμιών για την διενέργεια δημοψηφίσματος – του γελοίου δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015, όταν έκλεισαν τις τράπεζες με πέντε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και έτρεχαν στη Ρωσία για ρούβλια! Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.
Ο Μητσοτάκης τήρησε τις δεσμεύσεις του
Απέναντι σε αυτά, έχουμε την διακυβέρνηση Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας.
Τέσσερα χρόνια στη διάρκεια των οποίων η μία παγκόσμια κρίση διαδεχόταν την άλλη – παράλληλα με τις δικές μας κρίσεις – τις απειλές κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας και το βαρύ μεταναστευτικό με την απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, όταν στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για «ψευδή προπαγάνδα πολέμου».
Κατά την πανδημία, επί δύο χρόνια έκλεισαν κυριολεκτικά η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία. Και πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από την πανδημία, ήλθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση. Το Κράτος χρειάστηκε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με πάνω από 50 δις ευρώ. Κρατηθήκαμε όρθιοι!
Επιπλέον και παρ’ όλα αυτά, ο Μητσοτάκης τήρησε όλες τις δεσμεύσεις του:
Μειώθηκαν 50 φόροι και ασφαλιστικές εισφορές – ο ΕΝΦΙΑ κατά 35%.
Αυξήθηκε τρεις φορές ο κατώτατος μισθός – συνολική αύξηση 20%.
Αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια οι συντάξεις – κατά 7,75%.
Μειώθηκε η ανεργία κατά 7 μονάδες και δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
Έχουμε ρεκόρ στον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Διορίστηκαν για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια 25.000 εκπαιδευτικοί (μόνιμοι διορισμοί) – πάνω από 4.000 στην Ειδική Αγωγή.
Ψηφιοποιήθηκε το Κράτος και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1,2 δις ψηφιακές συναλλαγές.
Θωρακίστηκε η πατρίδα μας με σημαντικές αμυντικές συμφωνίες και εξοπλισμούς.
Προστατεύονται τα σύνορα σε Έβρο και Αιγαίο. Εφαρμόζεται απόλυτα το «Δόγμα Μητσοτάκη»: Προστασία συνόρων και προστασία ανθρώπων.
Και άλλα πολλά!
Συμπέρασμα: Η σύγκριση ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα και στις κυβερνητικές τους θητείες είναι συντριπτική.
Γιατί πάντα είναι συντριπτική η σύγκριση ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα…

Η Σοφία Βούλτεψη είναι υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου-Δημοσιογράφος-Υποψήφια Βουλευτής Νοτίου Τομέα

spot_img
spot_img
spot_img