15.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΟ ορισμός της ενεργειακής «Μπανανίας»
spot_img

Ο ορισμός της ενεργειακής «Μπανανίας»

-

• Επίσης άξιο παρατήρησης είναι ότι σχεδόν το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, η Ελλάδα εμφανίζει την ακριβότερη χρηματιστηριακή χονδρική τιμή ρεύματος

Του Μιχάλη Χριστοδουλίδη*

Όπως έχουμε συνηθίσει σε πολλά παράδοξα σε αυτή την χώρα, έτσι δεν μας παραξενεύουν και διάφορα παράδοξα που συμβαίνουν στον χώρο της ενέργειας. Μπήκαμε ήδη στον Αύγουστο μετά από ένα συνεχές ράλι αυξήσεων της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος από τέλη Μαΐου μέχρι σήμερα.
Αυτό επηρέασε βέβαια ως ήταν αναμενόμενο και τις τιμές στα τιμολόγια της λιανικής, αυξάνοντας τις τιμές από 35% έως και 65% σε σχέση με τις αντίστοιχες του Μάιου. Συγκεκριμένα η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια σήμερα βρίσκεται περίπου στα 16,5 λεπτά με την χαμηλότερη να βρίσκεται κοντά στα 14 λεπτά, ενώ η υψηλότερη να έχει ξεπεράσει τα 20 λεπτά, και όλα αυτά όταν η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί πάνω από 40% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα που ήταν κάτω από 100 ευρώ η ηλεκτρική μεγαβατώρα. Ωστόσο κάποιες εταιρίες ρεύματος συγκράτησαν τις λιανικές τιμές στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, σαν να μην υπήρξε η αύξηση της χονδρικής πάνω από 40%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών βρίσκεται στα πράσινα τιμολόγια και μάλιστα σε δύο εταιρίες, την ΔΕΗ και την Protergiaπου συγκράτησαν τις τιμές τους, και οι οποίες κατέχουν πάνω από 80% του συνόλου των οικιακών παροχών, συγκεκριμένα γύρω στα 5,2 εκατομμύρια ρολόγια επι συνόλου 6,5εκατομμυρίων. Η κυβέρνηση πρέπει να μας απαντήσει αφού και τον Αύγουστο οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο για το 80% των καταναλωτών της χώρας, γιατί θα επιδοτήσει την λιανική τιμή της κιλοβατώρας μόνο τον Αύγουστο και όχι και τον Ιούλιο.

Πως γίνεται

Αλήθεια έχει αναρωτηθεί κανείς από την ΡΑΑΕΥ ή το επιτελείο του κυρίου Σκυλακάκη, πως γίνεται η χονδρική τιμή να αυξάνει πάνω από 40% και οι εταιρίες να συγκρατούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα με αυτές του Ιουλίου, που η χρηματιστηριακή τιμή εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα ήταν κάτω από 100 ευρώ.
Δύο τινά συμβαίνουν, ή οι λιανικές τιμές του Ιουνίου και του Ιουλίου ήταν τόσο υψηλές που τα περιθώρια κέρδους κάποιων εταιριών ήταν εξωφρενικά τεράστια και έτσι είχαν την ευελιξία να μην ανεβάσουν περαιτέρω τις τιμές τους για τον Αύγουστο, παρόλο που η χρηματιστηριακή τιμή εκκαθάρισης σκαρφάλωσε πάνω από 40%, ή οι τιμές που βλέπουμε να καταγράφονται στο Χρηματιστήριο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση της αγοράς ενέργειας και απλά λειτουργεί ως ένας θεσμός απλά για να υπάρχει, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα και με μια ανεξάρτητη αρχή που ότι παράδοξο και ασυνήθιστο συμβαίνει στον χώρο της ενέργειας δεν αντιδρά θεωρώντας ότι όλα βαίνουν κανονικά.
Η κυβέρνηση δεν δίστασε να ανακοινώσει, ότι αν οι πάροχοι συγκρατηθούν στα επίπεδα του Ιουλίου θα τους πάρει μόνο 20 εκατ. ευρώ ως έκτακτη εισφορά και για τους δύο μήνες συνολικά και όχι 60 εκατ. όπως υπολόγιζε αρχικά, προκειμένου να επιδοτήσει ελάχιστα τους καταναλωτές και μόνο για τα τιμολόγια του Αυγούστου. Αν δεν είναι αυτό συμπαιγνία κυβέρνησης παρόχων, τότε τι είναι;
Επίσης άξιο παρατήρησης είναι ότι σχεδόν το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, η Ελλάδα εμφανίζει την ακριβότερη χρηματιστηριακή χονδρική τιμή ρεύματος, μαζί με κάποιες βαλκανικές, όπου εντελώς συμπωματικά, ελληνικές εταιρίες ενέργειας έχουν διεισδύσει επενδυτικά σε αυτές και τις έχουν σχεδόν απορροφήσει στο 80%, με αποτέλεσμα κάθε φορά που βλέπεις μια υψηλή τιμή στην Ελλάδα, την ίδια περίπου να βλέπεις σε Ρουμανία και σε Βουλγαρία, ενώ το αστείο της υπόθεσης, είναι ότι αυτές οι χώρες παράγουν φθηνό ρεύμα από πυρηνικά, αλλά οι χρηματιστηριακές τιμές τους περιέργως είναι σχεδόν ίδιες υψηλές με της Ελλάδας. Τι σε κάνει να μην πιστεύεις ότι η «μόλυνση» της καρτελοποίησης είναι διαβαλκανική;
Τέλος, ποιος δεν αναρωτιέται γιατί οι πάροχοι και οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, χέρι-χέρι περνούν όλη την ενέργεια από το χρηματιστήριο ενέργειας, ενώ η πολιτισμένη δυτική Ευρώπη περνάει μόνο το 20% με 30% από τα σοβαρά χρηματιστήρια τους και το υπόλοιπο 70% με 80% εκτός τζόγου, αλλά με προθεσμιακά συμβόλαια με κλειδωμένες σταθερές τιμές για 2 ή και 3 χρόνια αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ενέργειας και έτσι πετυχαίνουν υποδιπλάσιες κ υποτριπλάσιες τιμές από την ενεργειακή μπανανία, συγγνώμη ήθελα να πω το Balkan State.
Τροφή για σκέψη.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Ενεργειακός Επιθεωρητής

spot_img
spot_img