27.2 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΟ1,2Ο «μαέστρος της επικοινωνίας»
spot_img

Ο «μαέστρος της επικοινωνίας»

-

Συνέντευξη του ΘΟΔΩΡΟΥ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ στην «60+» για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας

  • Τι αναφέρει για τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας, για την ελληνική αντίδραση κατά της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και για το θέμα της μετανάστευσης λόγω και της θέσης του στην προεδρία της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

 

Της Μαρίας Καραουλάνη

 

 

Δεν είναι λίγοι από όλο το πολιτικό φάσμα που θεωρούν πως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος θα έπρεπε να ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μία θέση στην οποία έχει δοκιμαστεί την περίοδο (2004-2008) και τα είχε πάει θαυμάσια, καθώς είναι άριστος γνώστης της επικοινωνίας. Ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο του 2007, όταν στην κυριολεξία καιγόταν η Ελλάδα. Τότε πολλοί προεξόφλησαν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα ηττηθεί λόγω και των πολλών θυμάτων από τις πυρκαγιές στην Ηλεία.

Τότε η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στην ανακούφιση των πυρόπληκτων σε συνδυασμό με την σωστή επικοινωνιακή στρατηγική εκ μέρους του Θόδωρο Ρουσόπουλου (κάποιοι τον χαρακτήρισαν ως «μαέστρος δίχως μπαγκέτα», η Νέα Δημοκρατία άντεξε στην πίεση και ήταν η νικήτρια των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 με τρεις ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος έχει εξελιχθεί σε έναν πολίτη του κόσμου. Κι αυτό διότι εκτός από τα καθήκοντα του ως βουλευτής του Βόρειου Τομέα της Β’ Αθήνας, έχει εκλεγεί και Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου στο Στρασβούργο. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετέχουν 324 Βουλευτές από 47 χώρες, ενώ η Επιτροπή Μετανάστευσης, στην οποία εξελέγη πρόεδρος ο κ. Ρουσσόπουλος σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως οι προσφυγικές ροές, οι εκτοπισμένοι, η εμπορία ανθρώπων και τα ζητήματα διεθνούς δικαίου που άπτονται της μετανάστευσης.

Ο κ. Ρουσόπουλος δεν μπήκε από το παράθυρο στην πολιτική, ούτε προέρχεται από πολιτικό τζάκι. Έχει να επιδείξει πάρα πολλά ένσημα, καθώς επί μία εικοσαετία ήταν επαγγελματίας δημοσιογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και φυσικά στην τηλεόραση. Ήταν μάλιστα εκ των πλέον αγαπητών στο τηλεοπτικό κοινό, λόγω της μετριοπάθειας του και της αντικειμενικότητας που είχε επιδείξει στις τηλεοπτικές του εκπομπές.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ρουσόπουλος στην «60+» τονίζει μεταξύ άλλων πως η απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών, αναδεικνύει την προσήλωση του στους θεσμούς. Τέλος σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και τις οικονομικές δυσκολίες που αντριμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως «η άσκηση που πραγματοποιούμε καθημερινά είναι να στηρίζουμε τα νοικοκυριά χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομική θέση της χώρας ευρύτερα».

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ρουσόπουλος στην «60+ είναι η ακόλουθη:

 

Ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες, έβαλε τέλος στη φημολογία για πρόωρες εκλογές, τονίζοντας από το βήμα της Βουλής πως θα έχουμε «Κάλπες την Άνοιξη του 2023». Είστε σύμφωνος με αυτή την επιλογή του; Ως εμπειρότατος πολιτικός μήπως ανησυχείτε ότι εκλογές μετά από έναν δύσκολο χειμώνα που έρχεται, θα κοστίσει την αυτοδυναμία στη ΝΔ;

 

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει από την πρώτη μέρα της εκλογής του ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και αργότερα ως Πρωθυπουργός, ότι είναι ένας πολιτικός που σέβεται τους θεσμούς. Υπό αυτή την έννοια δεν προκαλεί έκπληξη η αναφορά του πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας. Επίσης, βρίσκω έντιμη τη στάση του κόμματός μας να θέτει το εθνικό συμφέρον υπεράνω του στενού κομματικού. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και με πολλές προκλήσεις και η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση. Αν λάβουμε, επίσης, υπόψη την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί οι πρόωρες εκλογές δεν θα ήταν εθνικά συμφέρουσες».

 

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται ακόμη και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν βγάζει το νέο γεωτρύπανό της στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο ενώ οι άνθρωποί του με δηλώσεις τους μας προκαλούν. Κρίνετε ότι η ελληνική στάση είναι αυτή που πρέπει ή θα έπρεπε να απαντήσουμε πιο δυναμικά;

 

«Η Ελλάδα απαντάει δυναμικά στις τουρκικές προκλήσεις. Και στο διπλωματικό επίπεδο και στο πεδίο της άμυνας και της αποτροπής. Αρκεί να θυμηθούμε τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την αναβάθμιση των αμυντικών εξοπλισμών της χώρας, την αγορά νέων αεροσκαφών και φρεγατών. Όλα αυτά είναι μία δυναμική απάντηση στον απαράδεκτο και ανιστόρητο τουρκικό αναθεωρητισμό. Την ίδια στιγμή, όμως, καθώς γνωρίζουμε πως το δίκαιο βρίσκεται με την δική μας πλευρά, δεν χρειάζεται να δείχνουμε πανικόβλητοι ή να προβαίνουμε σε επιπόλαιες κινήσεις».

 

Πώς βλέπετε την κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία; Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον πιστεύετε ότι θα έχουν αντίκτυπο στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα;

 

«Θεωρώ πως υπάρχει χώρος, ώστε Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση Ελλάδα να έρθουν πιο κοντά με το Ηνωμένο Βασίλειο. Και αυτό διότι ο κ. Τζόνσον είχε επενδύσει την πολιτική του καριέρα τα τελευταία χρόνια στο «σκληρό» λεγόμενο Brexit. Ίσως την επαύριον με μία νέα ηγεσίας στη Μεγάλη Βρετανία να δούμε πιο δυναμική συμμετοχή σε συζητήσεις, όπως αυτή που ξεκίνησε πριν δύο μήνες ο Πρόεδρος Μακρόν για μία νέου τύπου διευρυμένη ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα».

 

Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης

 

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είστε ικανοποιημένος με τη αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών; Τι σκέψεις και σχέδια έχετε για το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων; Και αναφερόμαστε και στις εισροές που έχουμε από Τουρκία και στους Ουκρανούς θύματα του πολέμου.

 

«Μία γρήγορη επισκόπηση των αριθμών στο πεδίο του μεταναστευτικού αποδεικνύουν πως οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου στα ελληνικά νησιά έχουν μειωθεί θεαματικά λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, η Ελλάδα λαμβάνει ενεργό μέρος στις ευρωπαϊκές συζητήσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης με μία θέση που προωθεί την αναλογική κατανομή των μεταναστευτικών βαρών στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Έτσι, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το σημαντικό αυτό πρόβλημα είναι να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση. Οι νέες ροές από την Ουκρανία μετακινούν σιγά-σιγά και μερικές χώρες που ήταν αντίθετες σε μία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος απ’ ότι στο παρελθόν πως η μεταναστευτική πίεση στη χώρα μας θα μειωθεί, πάντα με σεβασμό στις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου».

 

Αναμφίβολα η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ δύσκολη. Ο πληθωρισμός αναμένεται να σπάσει ρεκόρ 30 ετών, η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων δυσκολεύει, και ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται αδιανόητα  δυσοίωνος. Οι οικονομικές ενισχύσεις από την κυβέρνηση ναι μεν βοήθησαν λίγο αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα επιβίωσης των χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και της μεσαίας τάξης. Δεν αξίζει μία καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή ο Έλληνας;

 

«Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε πως τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν τις πιέσεις της ακρίβειας στο σύνολό τους. Θα ήμασταν εκτός τόπου και χρόνου αν υποστηρίζαμε κάτι τέτοιο. Μολαταύτα, αμβλύνουν το πρόβλημα και προσφέρουν μία μερική ανακούφιση και στήριξη. Επειδή όμως έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι περιορισμένες είναι σημαντικό να μην εξαντλήσουμε τώρα όλα μας τα περιθώρια, αλλιώς δεν θα είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους πολίτες και τους επόμενους μήνες. Επομένως, η άσκηση που πραγματοποιούμε καθημερινά είναι να στηρίζουμε τα νοικοκυριά χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομική θέση της χώρας ευρύτερα. Γιατί το τελευταίο που χρειάζονται οι Έλληνες σήμερα είναι να βρεθεί η χώρα στο στόχαστρο των διεθνών αγορών».

spot_img
spot_img