17.5 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑΟ ηλεκτρονικός σύμβουλος υγείας
spot_img

Ο ηλεκτρονικός σύμβουλος υγείας

-

• Τι είναι και πώς θα συμβουλεύει τους ασθενείς και ποια η η συμβολή του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Υγείας και το Healthflix αναμένονται να υλοποιηθούν το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου του 2025 σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Υγείας και Εθνικής Οικονομίας.
Ο «Σύμβουλος Υγείας» ή αλλιώς Myhealthdata app, που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο είναι μια δωρεάν εφαρμογή για έξυπνα κινητά, η οποία θα είναι διασυνδεδεμένη με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του πολίτη, θα αντλεί δεδομένα από εκεί και σε συνδυασμό με το ηλικιακό προφίλ, τους παράγοντες κινδύνου που αντιμετωπίζει ανάλογα με τον τρόπο ζωής του και το ιατρικό ιστορικό του, θα καθοδηγεί τον χρήστη υπενθυμίζοντάς του -μεταξύ άλλων- τις προληπτικές εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβάλλεται. Πρόκειται να λειτουργεί και ως υπενθύμιση για τη φαρμακευτική αγωγή.
Οι συμβουλές
Το app «Σύμβουλος Υγείας» είναι ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα λειτουργεί ως πύλη διεπαφής του πολίτη με τη δημόσια υγεία, ιδίως διά της προσωποποιημένης ενημέρωσής του για θέματα υγείας και κυρίως μέσω:
• της γενικής ενημέρωσης και ενδυνάμωσης, ανά θεματολογία, για τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τα χρόνια νοσήματα,
• της ειδικής ενημέρωσης για την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο,
• της δημιουργίας προφίλ υγείας πολίτη,
• της δημιουργίας ημερολογίου για τον προγραμματισμό και την υπενθύμιση προληπτικών υπηρεσιών στην υγεία,
• της δυνατότητας επίλυσης αποριών δια κειμένου ερωταπαντήσεων, αποστολής μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή κέντρου εξυπηρέτησης και της σύνταξης Ατομικής Έκθεσης Υγείας.
Ο Γεωργιάδης
Στο μεταξύ στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετείχε σε πάνελ που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, όπου αναφέρθηκε στην αλλαγή οπτικής γωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας πως «πρέπει να μείνουμε στη μεγάλη εικόνα, πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να γίνει όσον αφορά στα κίνητρα για την παραγωγή φαρμάκων εντός της Ε.Ε.».
Μίλησε για τα αξιοσημείωτα παραδείγματα επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη και τόνισε πως το επενδυτικό clawback φέρνει προστιθέμενη αξία και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προσφέρει υπεραξία στη χώρα. Σημείωσε πως «αν μια θεραπεία μπορεί να γίνει με ένα φτηνότερο φάρμακο, πρέπει να κατευθύνουμε τη συνταγογράφηση στο φτηνότερο φάρμακο, για να δημιουργείται χώρος για τα πιο ακριβά καινοτόμα που θα μπορούν να τα παίρνουν οι ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται».

spot_img
spot_img
spot_img