32.1 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΟ χάρτης των φοροελαφρύνσεων
spot_img

Ο χάρτης των φοροελαφρύνσεων

-

Τι αναφέρει το νέο οικονομικό νομοσχέδιο-ποιοι φόροι μειώνονται και πόσο


Της Φιλοθέης Μακριδάκη*
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με σημαντικές φοροροελαφρύνσεις έρχεται να βοηθήσει επαγγελματίες και νοικοκυριά. Περισσότερα χρήματα πλέον στο πορτοφόλι των πολιτών με τα νέα μέτρα στήριξης. Να αναφέρουμε λοιπόν ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που ξεκινούν με την επέκταση του MarketPass από τον επόμενο μήνα και έως τον Οκτώβριο και το YouthPass ύψους 150 ευρώ για όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Παράλληλα, στο «πακέτο» περιλαμβάνεται η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024. Επιπλέον, θα δοθεί επιπλέον ποσό ξανά για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», αλλά και «ανάσα» στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται καθώς κόβεται το «πέναλτι» του 30% της μείωσης της σύνταξης που σήμερα χάνουν επειδή αν δουλέψουν έστω και μία ημέρα.
Ο βασικός “κορμός” του νομοσχεδίου θα είναι οι διατάξεις του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, καθώς και πλήθος άλλων παροχών και φοροελαφρύνσεων για οικογένειες με παιδιά, καθώς και για συνταξιούχους. Ποιο συγκεκριμένα, θα περιμένουμε:
Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.
Το μέτρο θα έχει όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα παιδιά. Αναλυτικά:
Φορολογούμενος χωρίς παιδιά έχει έκπτωση φόρου 777 ευρώ και (έμμεσο) αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ
Με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 810 ευρώ σε 900 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 9.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 10.000 ευρώ
Με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 900 ευρώ σε 1.120 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 10.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 11.000 ευρώ
Με τρία παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.120 ευρώ στα 1.340 και το έμμεσο αφορολόγητο από 11.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 12.000 ευρώ
Με τέσσερα παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.340 ευρώ σε 1.560 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 12.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 13.000 ευρώ
Με πέντε παιδιά, η έκπτωση φόρου αυξάνεται από 1.560 ευρώ σε 1.780 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο από 13.000 ευρώ, θα ανέλθει σε 14.000 ευρώ
Η παρακράτηση
Το άμεσο όφελος είναι ότι θα μειωθεί, από το επόμενο έτος, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα. Ειδικότερα, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος θα μειωθεί:
Κατά 90 ευρώ σε ετήσια βάση για τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους με ένα εξαρτώμενο τέκνο και ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.
Κατά 220 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 15,7 έως 18,33 ευρώ σε μηνιαία βάση, για τους ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους με δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 11.000 ευρώ.
Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι παραπάνω ετήσιες μειώσεις των 90 και των 220 ευρώ θα γίνουν αντιληπτές το 2025 με την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024.
Επιπλέον θα υπάρξει:
Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία με ελάχιστη προϋπόθεση τους 3 μήνες ασφάλισης.
Πρακτικά δηλαδή:
Ασφάλιση για 12 μήνες φέρνει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ
Ασφάλιση για 9 μήνες φέρνει έκπτωση 7,5% στον ΕΝΦΙΑ
Ασφάλιση για 3 μήνες φέρνει έκπτωση 2,5% στον ΕΝΦΙΑ
Ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει καμιά μείωση στον ΕΝΦΙΑ
Την ίδια ώρα «η κυβέρνηση βελτιώνει, με φοροελαφρυνσεις, την είσοδο στην ελληνική χρηματαγορά στηρίζοντας έτσι τις πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων που θέλουν να “μεγαλώσουν”» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μακριδάκη και διευκρινίζει πως 1 Ιανουαρίου 2024 έρχονται δύο μειώσεις φόρων:
Του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου – από 0,2% σε 0,5% με δημοσιονομικό κόστος 21,6 εκατ. ευρώ, και
Του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών – στο 0,1% από 0,2% με δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ.
Τέλος, προωθούνται:
Η εναρμόνιση της φορολογίας των εταιρικών ομολόγων για όλους τους επενδυτές με κόστος 7 εκατ. ευρώ και
Η παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για είσοδο στο χρηματιστήριο με έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από το φόρο, με κόστος 1,6 εκατ. ευρώ.
Η ψηφιακή μετάβαση
Επίσης, πλησιάζομε στην ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας μέσα από επτά δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις.
Πρόκειται για την ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ με τη δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε λειτουργία του ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό ο ασφαλισμένος θα μπορεί – ανά πάσα στιγμή – να λαμβάνει κάθε πληροφορία γύρω από τον ασφαλιστικό του λογαριασμό, τις παροχές και τα δικαιώματά του.
Μην ξεχνάμε και την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους.
Να σημειώσουμε ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν στην επόμενη φάση, όπως και η βιομηχανία, ενώ στη συνέχεια η ψηφιακή κάρτα θα μπει στη ζωή όλων των εργαζομένων.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErganimobileapp, την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο, και την εφαρμογή ErganiCardScanner για τις επιχειρήσεις, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ.
Κα τέλος, συγκεκριμένα η νέα αύξηση στις συντάξεις από 1/1/2024 θα ισχύσει πλέον θεσμοθετημένα σε ετήσια αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα ανέλθει σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 4%.
Δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι υφιστάμενες συντάξεις θα παίρνουν το 50% της αύξησης από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού και της ανάπτυξης, με ετήσια ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό στο 5% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου), η αύξηση των συντάξεων για το 2024 υπολογίζεται στο 4%.

Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Ειδικός Φοροτεχνικός με άδεια υπογραφής Α’ τάξης- Οικονομικός Σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, Ιδιοκτήτρια λογιστικού φοροτεχνικού γραφείου, Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την συμμαχία δημιουργίας για τον δήμο Ζωγράφου

spot_img
spot_img
spot_img