24.6 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΝομοθετήσαμε το κίνημα ΜeToo
spot_img

Νομοθετήσαμε το κίνημα ΜeToo

-

• Σπάσε τη Σιωπή και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Της Έλενας Κουντουρά*

Η γυναίκα δεν έχει ακόμη τη θέση που της αξίζει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Με τους σημερινούς ρυθμούς προόδου, θα χρειαστούμε τουλάχιστον άλλα 60 χρόνια για να πετύχουμε την πλήρη ισότητα των φύλων, σύμφωνα με τους επίσημους ευρωπαϊκούς δείκτες.
Οι κοινωνικές, οικονομικές και έμφυλες ανισότητες έχουν αυξηθεί μετά τις πολλαπλές κρίσεις, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού, που βιώσαμε πιο έντονα στην Ελλάδα την τελευταία τριετία.
Το αδικαιολόγητο μισθολογικό χάσμα παραμένει. Οι γυναίκες αμείβονται 10% λιγότερο από τους άνδρες για εργασία ίσης αξίας, με αντίκτυπο και στις συντάξεις. Είναι πιο εκτεθειμένες στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις και στον κίνδυνο απόλυσης, ανεργίας και φτώχειας
Συγχρόνως όμως είναι και πιο εκτεθειμένες στην έμφυλη βία, μια κρυφή μάστιγα που βρίσκεται σε έξαρση.
Μετά την πανδημία μετράμε ήδη στην Ελλάδα 98 γυναικοκτονίες και μόνο το 2023 περισσότερες από 10.000 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, οι περισσότερες με θύματα γυναίκες.

Να τις στηρίξουμε

Πρέπει να στηρίξουμε ουσιαστικά τις γυναίκες να μη φοβούνται να σπάσουν τη σιωπή τους. Να τις ενθαρρύνουμε να καταγγέλλουν τη βία που δέχονται και σε όλη τη διαδικασία να έχουν την προστασία που δικαιούνται, ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν με ασφάλεια από το κακοποιητικό περιβάλλον και τον δράστη. Για αυτό και στην έκθεσή μου ζητήσαμε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, αλλά πάνω από όλα εκπαίδευση των αστυνομικών, δικαστικών και ιατροδικαστικών αρχών για να μπορούν να εκτιμούν και να αξιολογούν τον κίνδυνο, διότι κάθε υπόθεση είναι διαφορετική.
Η ενδυνάμωση των γυναικών και η απαλλαγή από τη βία ήταν προτεραιότητά μου σε αυτή την πενταετή θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM.
Με νομοθετικό έργο, εκθέσεις και παρεμβάσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε ιστορικές νίκες στην Ευρώπη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα.
Το κίνημα MeToo – Σπάσε τη Σιωπή ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και έμφυλη βία, δεν έμεινε στην καταγγελία και στη θεωρία.

Η πρωτοβουλία

Με πρωτοβουλία μου, φέραμε το MeToo στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το νομοθετήσαμε. Γιατί μόνο με ισχυρές νομοθεσίες μπορεί να υπάρξει προστασία και αποτροπή αυτών των εγκλημάτων.
Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση-ορόσημο για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας, βάλαμε για πρώτη φορά στο επίκεντρο εκτός από τη γυναίκα και το παιδί.
Συμμετείχα στη διαμόρφωση της νομοθετικής έκθεσης για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, που επίσης βρίσκεται σε έξαρση, και αντιμετωπιζόταν ανεπαρκώς λόγω νομοθετικών κενών.
Αυτό το κοινοβουλευτικό έργο ήταν η βάση για να έρθει η πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία που ψηφίσαμε κατά της ενδοοικογενειακής βίας.
Πετύχαμε συγχρόνως μία ιστορική νίκη, να κυρωθεί η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο διεθνώς δεσμευτικό νομικό κείμενο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την πρόληψη.
Πιέσαμε και διεκδικήσαμε με επιτυχία την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων ενάντια στην παρενόχληση στο χώρο εργασίας, που προβλέπει η Διεθνής Συνθήκη ILO 190 την οποία κύρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο 32% των δηλωμένων περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, ο θύτης σχετίζεται με το επαγγελματικό περιβάλλον της γυναίκας.
Εξασφαλίσαμε με το ευρωπαϊκό αυτό πλαίσιο να υποχρεωθούν πλέον οι κυβερνήσεις να διορθώσουν στρεβλώσεις και κενά στις εθνικές τους νομοθεσίες και να ενισχύσουν τους μηχανισμούς προστασίας και στήριξης των θυμάτων.
Ζητάμε έναν ολοκληρωμένο πλαίσιο και μηχανισμό πρόληψης και προστασίας, με επαρκή χρηματοδότηση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, την οριζόντια εκπαίδευση όλων των αρχών που έρχονται σε επαφή με τα θύματα, δομές και υπηρεσίες στήριξης, που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών για να ξεφύγουν οριστικά από το κακοποιητικό περιβάλλον και να ξεκινήσουν μία νέα ζωή.

• Η Έλενα Κουντουρά είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

spot_img
spot_img