28.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΞΕΙΣΝα δοθεί νέα ευκαιρία για την αναλογική σύνταξη
spot_img

Να δοθεί νέα ευκαιρία για την αναλογική σύνταξη

-

Τα κίνητρα ασφάλισης είναι που δημιουργούν ασφαλιστική συνείδηση στους πολίτες με την επαναφορά του νόμου του 2010 που ποτέ δεν εφαρμόστηκε

 

Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει με διάφορες παραλλαγές ο θεσμός της αναλογικής σύνταξης. Πρόκειται για τη σύνταξη που καταβάλλεται σε ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για να λάβουν τη σύνταξη γήρατος λόγω του μικρού χρόνου ασφάλισης.
Στη χώρα μας ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για απονομή σύνταξης γήρατος είναι τα 15 έτη και βέβαια παράλληλα απαιτείται η συμπλήρωση του προβλεπόμενου ηλικιακού ορίου. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων αυτό το ηλικιακό όριο είναι το 67ο έτος.
Έτσι λοιπόν με βάση τα σημερινά δεδομένα, ένας ασφαλισμένος που έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του και 15 έτη ασφάλισης δικαιούται το ποσό της εθνικής σύνταξης που είναι στην περίπτωση αυτή 372 ευρώ και το ανταποδοτικό μέρος το οποίο συνδέεται με τις αποδοχές επί των οποίων έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο ένας ασφαλισμένος ακόμη και με 10 έτη ασφάλισης, δεν πρόκειται να πάρει καμιά παροχή.
Ανασφάλιστου υπερήλικα
Πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στη σύνταξη του ανασφάλιστου υπερήλικα, αλλά αυτή η σύνταξη δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια τα οποία οι περισσότεροι δεν πληρούν.
Για παράδειγμα στην περίπτωση έγγαμων που ο σύζυγος λαμβάνει σύνταξη από τον ΕΦΚΑ το δεύτερο μέλος δεν δικαιούται σύνταξη ανασφαλίστου.
Παράλληλα πλασματικά έτη δεν αναγνωρίζονται για τη συμπλήρωση 15ετίας, εάν δεν έχουν συμπληρωθεί 12 έτη πραγματικής ασφάλισης. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ένας εργαζόμενος που δεν συμπληρώνει 15ετία δεν δικαιούται ούτε έστω ένα μικρό έστω ποσό ανταποδοτικής σύνταξης για εισφορές που έχει καταβάλλει.
Η θεσμοθέτηση
Το 2010 θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3863 η δυνατότητα καταβολής αναλογικής σύνταξης για όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης, με πρόβλεψη να εφαρμοστεί η διάταξη από 1/1/2015. Μια διάταξη που ποτέ δεν εφαρμόστηκε αφού καταργήθηκε με το νόμο 4387/2016.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Είναι δίκαιο να στερείται ένας εργαζόμενος μια παροχή καθαρά ανταποδοτική για εισφορές που έχει καταβάλει στο ταμείο του;
Η απάντηση είναι σαφώς όχι.
Επομένως η θεσμοθέτηση εκ νέου της αναλογικής σύνταξης είναι μια αναγκαιότητα την οποία πρέπει να εξετάσει η παρούσα ή η επόμενη Κυβέρνηση.
Η θεσμοθέτηση της αναλογικής σύνταξης έχει και μια άλλη διάσταση ιδιαίτερα σημαντική.
Πολλοί περιστασιακά εργαζόμενοι καταφεύγουν στη μαύρη εργασία, κακώς αλλά αυτό γίνεται στην πράξη, θεωρώντας ότι δεν θα συμπληρώσουν ποτέ προϋποθέσεις για σύνταξη.
Με δεδομένο ότι το κίνητρο ασφάλισης έχει ατονήσει σημαντικά, λόγω των χαμηλών συντάξεων που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία κυρίως χρόνια, επιβάλλεται να δούμε εκ νέου κίνητρα ασφάλισης.
Ένα από τα κίνητρα αυτά επιβάλλεται να είναι η ενίσχυση συνολικά της ανταποδοτικής σύνταξης. Δεν είναι δυνατόν η ανταποδοτική λεγόμενη σύνταξη να αποτελεί το 40% κατά μέσο όρο της συνολικής σύνταξης, με το υπόλοιπο να συμπληρώνεται με την εθνική σύνταξη.
Ένα άλλο μέτρο προφανώς θα ήταν η θεσμοθέτηση της αναλογικής – ανταποδοτικής σύνταξης, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κάθε εργαζόμενος ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Ότι θα έχει μια παροχή η οποία θα αντιστοιχεί σε ότι έχει πληρώσει.
Επιβάλλεται να βάλουμε αναχώματα στην διεύρυνση της αδήλωτης, αυτής που λέμε μαύρης εργασίας. Δεν αρκούν τα υψηλά πρόστιμα ούτε οι έλεγχοι που παραμένουν ανεπαρκείς. Χρειάζονται και αυτά, αλλά τα κίνητρα ασφάλισης είναι που δημιουργούν ασφαλιστική στους πολίτες.
Ο Γιώργος Σπ. Κουτρουμάνης είναι πρώην υπουργός Εργασίας


Πότε θα πιστωθούν οι συντάξεις Απριλίου

Από 29 έως 31 Μαρτίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους οι αποδοχές του μηνός Απριλίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο ΕΦΚΑ προσανατολίζεται στο ακόλουθο πρόγραμμα:
Την Τρίτη 28 Μαρτίου θα καταβληθούν οι συντάξεις στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών), του ΝΑΤ, του ΚΕΑΝ, του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και του ΕΤΑΤ.
Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9).
Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023.
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 29 και 30 Μαρτίου
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν στις ίδιες ημερομηνίες πιστωθεί και το επίδομα προσωπικής διαφοράς για όσους δεν έλαβαν την αύξηση του 7,5% στις συντάξεις ή λόγω προσωπικής διαφορά εισέπραξαν μικρότερο ποσοστό. Το επίδομα είναι μεταξύ 200-300 ευρώ.

spot_img
spot_img
spot_img