30.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑ«Μυρίζει» φιάσκο με τον προσωπικό γιατρό
spot_img

«Μυρίζει» φιάσκο με τον προσωπικό γιατρό

-

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα, ενώ και οι γιατροί συνεχίζουν να δείχνουν απροθυμία

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα έμπαινε σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό θα σήμαινε πως όσοι πολίτες είχαν ενταχθεί στο νέο σύστημα φροντίδας, θα απευθύνοντας στον προσωπικό τους γιατρό για ραντεβού, για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, για προληπτικές εξετάσεις και για την ενημέρωση του ατομικού τους φακέλου υγείας.
Δύο μήνες μετά την ημερομηνία – ορόσημο που είχε τεθεί, ο προσωπικός γιατρός εξελίσσεται σε φιάσκο. Και αυτό γιατί παρά τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν, αλλά και την επέκταση των ειδικοτήτων που μπορούσαν να συμμετέχουν στον θεσμό, ο αριθμός των γιατρών που εντάχθηκαν ήταν πολύ μικρότερος του αναμενόμενου, και κατά συνέπεια, ακόμη και οι πολίτες που ήθελαν να έχουν προσωπικό γιατρό, δεν έβρισκαν διαθέσιμο στην περιοχή τους για να κάνουν εγγραφή.
Και ενώ βρίσκονται μπροστά μας εθνικές εκλογές, παραμένει αβέβαιο τι θα γίνει με τη μεταρρύθμιση, που όπως σημειώνουν και οι γιατροί, θα έφερνε μια καινοτομία στο σύστημα υγείας και θα διασφάλιζε ως ένα βαθμό τη συνέχεια στη θεραπευτική αντιμετώπιση των πολιτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του προσωπικού γιατρού, το 45,8% των πολιτών παραμένει μέχρι σήμερα μη εγγεγραμμένο. Το σύνολο των εγγεγραμμένων πολιτών ανέρχεται σε 4.806.448, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητο τους τελευταίους μήνες, όπως και ο αριθμός των εγγεγραμμένων γιατρών ως προσωπικοί. Το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.394, εκ των οποίων οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι 1.148.
Από νωρίς
Τα προβλήματα στην εφαρμογή του προσωπικού γιατρού κυρίως λόγω της απροθυμίας γιατρών να ενταχθούν στο σύστημα είχαν φανεί από νωρίς. Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους κατοίκους της Αττικής, το πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμων προσωπικών γιατρών διογκώθηκε.
Εξαιτίας της χαμηλής ανταπόκρισης, το σύστημα είχε ανοίξει και για άλλους, δηλαδή ως προσωπικοί γιατροί να ορίζονται οι γενικοί γιατροί, παιδίατροι και οι ιατροί ειδικότητας με βασική εκπαίδευση παθολογία και συγκεκριμένα: Αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας – φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελεύθερο  επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.
Ακόμη όμως και μετά το άνοιγμα των επιπλέον ειδικοτήτων, η προσέλευση δεν ήταν η αναμενόμενη και οι εγγραφές που έγιναν ήταν λίγες. Το αποτέλεσμα ήταν πολίτες που ήθελαν να κάνουν την εγγραφή τους, να βρίσκουν γιατρό σε μακρινό δήμο, ή και να μη βρίσκουν καθόλου. Οι ιδιώτες γιατροί ζητούσαν να υπάρχει και ένα παράλληλο ιδιωτικό έργο, ώστε να μπορούν να έχουν και παράπλευρους πόρους με πολίτες που δεν θα θέλουν να κάνουν χρήση της δωρεάν παροχής.
Είναι χαρακτηριστικό πως για να λειτουργήσει κανονικά ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απαιτούνται περίπου 5.000 γιατροί.
Στο συρτάρι τα πρόστιμα
Τα πρώτα ηλεκτρονικά ραντεβού ξεκινούσαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας υπήρχε και ένα πακέτο δωρεάν εξετάσεων ώστε η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό να συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος.
Η ισχύς των λεγόμενων ποινών μετατέθηκε για το Δεκέμβριο, μέχρι να προχωρήσουν οι εγγραφές. Οι ποινές αφορούν πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την αρχή του 2023 θα υπήρχε επιπλέον επιβάρυνση κατά ποσοστό 10%.
Σημειώνεται πως έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με παράταση στην εφαρμογή των από την 1η Απριλίου 2023 και όχι από την 1η Δεκεμβρίου που ίσχυε αρχικά. Εντούτοις, πηγές του υπουργείου Υγείας, σημειώνουν πως από τη στιγμή που δεν επαρκεί ο αριθμός των γιατρών, δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι ποινές και τα αντικίνητρα στους πολίτες που δεν έχουν κάνει εγγραφή στον προσωπικό γιατρό.


Πάνω από 5 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία από κατασχέσεις
Σε περισσότερους από 79.000 φορολογούμενους επέβαλε αναγκαστικά μέτρα η ΑΑΔΕ το 2022 κάτι που οδήγησε σε αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Συνολικά οι οφειλέτες του δημοσίου ανέρχονται σε 3.990.717 οι οποίοι χρωστούν 113,745 δισ. ευρώ. Ήδη αναγκαστικά μέτρα έχουν ληφθεί για 1.412.322 οφειλέτες, ενώ κινδυνεύουν 2.036.867 με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Από τις κατασχέσεις και τις ρυθμίσεις η εφορία εισέπραξε ωστόσο το 2022, περί τα 5,16 δισ. ευρώ εξέλιξη που κρίνεται ιδιαιτέρως ικανοποιητική δεδομένων των συνθηκών στην οικονομία. Μόνο το 2022 δημιουργήθηκαν χρέη που έφθασαν στα 7,96 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,29 δισ. αφορούν απλήρωτους φόρους και γενικότερα φορολογικές υποχρεώσεις.
Ειδικότερα:

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2022 και νέων) έχει φθάσει τα 113,74 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 26,28 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 87,46 δισ. ευρώ. Από το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος ποσό 5,3 δισ. ευρώ, δηλαδή  ποσοστό 4,8%, έχει ενταχθεί σε κάποιο σχήμα ρύθμισης. Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.

• Το διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 7,96 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 7,29 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι μόνο ένα φυσικό πρόσωπο οφείλει περί τα 800 εκατ. ευρώ.

• Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3.990.717. Μάλιστα, σε 1.412.322 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν κατασχέσεις σε 79.446 φορολογούμενους και επιχειρήσεις

Σημειώνεται ότι το 53,4% των φορολογούμενων έχει χρέη στην εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

 

spot_img
spot_img