27.7 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜόνιμη επαναφορά του ΕΚΑΣ
spot_img

Μόνιμη επαναφορά του ΕΚΑΣ

-

  • Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων

Του Κώστα Τσουκαλα*

Μετά την ψήφιση του νέου μίνι ασφαλιστικού και τις νέες αυξήσεις 3% στις συντάξεις κλείνει μια περίοδος, όπου το ασφαλιστικό ήταν βασικό ζήτημα συζήτησης. Είναι όμως έτσι; Έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες που αφορούν τους συνταξιούχους;  Η πραγματικότητα είναι ότι τα μεγάλα αγκάθια της κοινωνικής ασφάλισης παραμένουν.

Στην σημερινή Ελλάδα της ακραίας ακρίβειας και του πληθωρισμού η ανάγκηγια επαναφορά του μόνιμου επιδόματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους (ΕΚΑΣ) αποτελεί έσχατη «σανίδα σωτηρίας» για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τις βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες, καθώς τα χρήματα της σύνταξής τελειώνουν στα μέσα του κάθε μήνα.

Η επαναφορά του ΕΚΑΣ αποτελεί αίτημα το οποίο το ΠΑΣΟΚ έφερε στο δημόσιο διάλογο και παλεύει με κάθε δύναμή για την υλοποίηση του. Άλλωστε η ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ήταν εκείνη  που αντιλαμβανόμενη την σημασία του ΕΚΑΣ το θέσπισε το 1996 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία στην συνέχεια κυρώθηκε με τον νόμο 2453/1997 (ΦΕΚ 273 Α) και αρχικά χορηγήθηκε για 300.000 συνταξιούχους.

Κεντρική ασπίδα

Με τον νόμο 4387/2016, όμως προβλέφθηκε η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αποτέλεσε την κεντρική ασπίδα προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων καθώς διασφάλιζε ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης. Ενώ αξίζει να τονιστεί ότι έως το 2015, ΕΚΑΣ ελάμβανε το 10% των συνταξιούχων.

Η τρόικα επέβαλλε την περικοπή του με την αιτιολογία ότι δεν αποτελούσε ασφαλιστική παροχών , καθώς υπήρχε ανταποδοτικότητα σε σχέση με τις εισφορές που είχαν καταβάλλει οι συνταξιούχοι. Αν και το κόστος του ΕΚΑΣ, δεν ήταν υπέρογκο για τα δημοσιονομικά μεγέθη, οι δανειστές το στοχοποίησαν από την αρχή των Μνημονίων. Από 1-1-2020 οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ ούτε κάποιο άλλο βοήθημα.Το ΕΚΑΣ κυμαινόταν από 57,5 ευρώ για τα πιο υψηλά κλιμάκια και έφτανε έως τα 230 ευρώ για τους πιο αδύναμους οικονομικά χαμηλοσυνταξιούχους.

Όπως γίνεται αντιληπτό , υπάρχουν συνταξιούχοι που απώλεσαν 230 ευρώ Χ 12 μήνες=2760 ευρώ ετησίως μετά την περικοπή του ΕΚΑΣ. Η εκτίναξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας, οδηγεί τους χαμηλοσυνταξιούχους στην ακραία φτώχεια. Πως μπορεί να ζήσει σήμερα κάποιος με 400 ευρώ το μήνα; Δικαιούνται αξιοπρεπείς αποδοχές. Είναι άμεση ανάγκη για επαναφορά ενός νέου βοηθήματος που θα καταβάλλεται σε μηνιαία βάση στους χαμηλοσυνταξιούχους με ατομικό εισόδημα έως 7.200 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Το καταβαλλόμενο ποσό θα είναι κυμαινόμενο ανάλογα με την συνταξιοδοτική παροχή που λαμβάνει ο συνταξιούχος. Η επαναφορά ενός μόνιμου μηχανισμού ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του κράτους απέναντι στους απόμαχους της ζωής.

Κατάργησε την 13η σύνταξη 

Η κυβέρνηση ενώ είχε υπερψηφίσει την επαναφορά της λεγόμενης 13ης σύνταξης όταν ήταν αντιπολίτευση, ως κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του μέτρου χωρίς να μεριμνήσει για κάποιο άλλο επίδομα. Οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως επαίτες και να περιμένουν σε ομηρία κάθε χρονιά επιταγές ακρίβειας που εξαρτώνται από την εκάστοτε δημοσιονομική κατάσταση. Απαιτείται ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Αντ΄ αυτού η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, με όλους τους Υπουργούς Εργασίας να απαντούν αρνητικά σε κάθε πρόταση του ΠΑΣΟΚ για θέσπιση νέου ΕΚΑΣ ή ακόμη και κατώτερου πλαφόν στις συντάξεις.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει σε κάθε τόνο πως δεν γίνεται οι χαμηλοσυνταξιούχοι να μένουν παντελώς απροστάτευτοι στην ακρίβεια. Ενδεικτικά από 1-1-2021 και μετά, πάνω από 600.000  χαμηλοσυνταξιούχοι με μεικτή σύνταξη μέχρι 500 ευρώ,  επιβαρύνθηκαν  για την αγορά των φαρμάκων τους, με άλλα λόγια η πενιχρή σύνταξή τους μειώθηκε ακόμη περισσότερο.

  • Ο Κώστας Τσουκαλάς είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος-Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ
spot_img
spot_img
spot_img