• Αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι οι πολίτες δεν εντυπωσιάζονται με τις ανακοινώσεις παροχών γιατί πολύ απλά στο υποσυνείδητο τους έχει περάσει η πεποίθηση ότι είναι επικαλυμμένες με χρυσόσκονη
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Πριν ξεκινήσω να γράψω αυτό το σημείωμα αποφάσισα πρώτα να διαβάσω τους αρθρογράφους της εφημερίδας. Να διαβάσω από τους ειδικούς την κριτική τους σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στις επόμενες σελίδες της εφημερίδας θα διαβάσετε αναλυτικά άρθρα τόσο ειδικών επί των θεμάτων εργασίας και συντάξεων, όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Κώστας Τσουκαλάς, ή εκπροσώπους των οργανώσεων των συνταξιούχων. Όλοι μα όλοι καταλήγουν στο ότι όσα εξαγγέλθηκαν δεν αρκούν για να κάνουν καλύτερη τη ζωή των συνταξιούχων. Πριν γράψω την δική μου γνώμη θα σταθώ στις δηλώσεις δύο ανθρώπων της κοινωνίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ., Γιώργος Λεχουρίτης ανέφεραν και οι δύο πως ουσιαστικά δεν εξαγγέλθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναφέροντας ως θετικό μονάχα την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος από το 2025. Ακόμη, σημείωσαν πως τα αναπτυξιακά μέτρα ήταν για τις μεγάλες επιχειρήσεις και μόνο.
Η αλήθεια είναι ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν ικανοποίησαν ούτε τους συνταξιούχους, ούτε τους ανθρώπους της εργασίας. Δεν φάνηκε φως στο τούνελ της ακρίβειας που πλήττει όλες τις οικογένειες.
Δεν άλλαξε το κλίμα
Στη φετινή ΔΕΘ βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση. Ένα κλίμα που παραμένει πολύ βαρύ μετά τις ευρωεκλογές, παρά τη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ λόγω των εσωκομματικών εκλογών. Και πάρα το γεγονός της επικοινωνιακής καταιγίδας εκ μέρους της κυβέρνησης, μετά την ΔΕΘ, δεν φαίνεται να έχει πείσει την κοινωνία ότι όλα πάνε καλά. Το γεγονός ότι η ομιλία του πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο πέρασε στον δεύτερο πλάνο, λόγω της πρότασης μομφής και της καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν κάτι πολύ ευχάριστο για την κυβέρνηση.
Κι αυτό επειδή οι καθιερωμένες παροχές εκ μέρους του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν αυτό που λέμε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι οι πολίτες δεν εντυπωσιάζονται με τις ανακοινώσεις παροχών γιατί πολύ απλά στο υποσυνείδητο τους έχει περάσει η πεποίθηση ότι είναι επικαλυμμένες με χρυσόσκονη.
Για να πειστούν περιμένουν να δουν τις αλλαγές στο πορτοφόλι τους. Και όσο οι υπουργοί αναλύουν τις παροχές που ανακοινώθηκαν στην Θεσσαλονίκη, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Όπως ήταν αναμενόμενο, στη ΔΕΘ αυτές οι παροχές παρουσιάστηκαν φουσκωμένες και τώρα μπαίνουν στις πραγματικές διαστάσεις τους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις (2,2%-2,5%) δεν καλύπτουν την αγοραστική δύναμη που έχουν χάσει οι συνταξιούχοι με την πληθωριστική κρίση, ενώ αν ο πληθωρισμός κινηθεί πάνω από το 2,5% οι συνταξιούχοι θα δουν το πραγματικό εισόδημά τους να μειώνεται ακόμα περισσότερο. Ειδικά όταν λίγα 24ωρα αργότερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν κατά 0,3% μεγαλύτερος από ότι τον Ιούλιο. Και ο Σεπτέμβριος αναμένεται ακόμη χειρότερος, λόγω και των σχολικών ειδών.
Στον λογαριασμό
Το πρόβλημα με το επικοινωνιακό φούσκωμα των παροχών, είναι ότι ο πολίτης εύκολα μπορεί να αντιληφθεί την αλήθεια. Αρκεί να κοιτάξει τον τραπεζικό λογαριασμό του. Πολύ περισσότερο, για τη μεγάλη κοινωνική πλειονότητα η γενική αντίληψη για την οικονομική κατάσταση διαμορφώνεται στο σούπερ μάρκετ, από τον αριθμό των αγαθών που μπορεί να αγοράσει κανείς με τον μισθό του. Ή όταν ο ταχυδρόμος φέρνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου χρειάζεται να πάρεις χάπι για την πίεση προκαταβολικά, πριν ανοίξεις τον φάκελο.
Το να μειώνονται λοιπόν τα αγαθά που μπορείς να αγοράσεις με τον μισθό σου, προκαλεί δυσαρέσκεια. Το να σου λέει όμως η κυβέρνηση ότι αυξάνονται, ενώ στην πραγματικότητα αυτά μειώνονται, προκαλεί θυμό.
Ακόμα χειρότερα, το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται αν οι πολίτες διαπιστώσουν ότι οι παροχές στην πραγματικότητα είναι μικρότερες από αυτές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η αίσθηση του εμπαιγμού μετατρέπεται εύκολα σε θυμό κατά των κυβερνητικών ιθυνόντων. Και δεν μιλάμε μόνο για την τωρινή κυβέρνηση. Η ίδια αγανάκτηση επικρατούσε και για τις προηγούμενες όταν παρουσίαζαν ότι μας ταΐζουν με χρυσά κουτάλια, ενώ στο πιάτο δεν υπήρχε ούτε καν φαγητό.
Και φυσικά θα πρέπει να πούμε ότι δεν δόθηκε καμία απολύτως λύση σε μία σειρά από αιτήματα που είχαν οι συνταξιούχοι. Όπως για παράδειγμα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη λύση στο πρόβλημα με τις συντάξεις χηρείας, όπως και με την επαναφορά του ΕΚΑΣ για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των χαμηλοσυνταξιούχων.
Αναμφίβολα τα επιδόματα που θα δοθούν στο τέλος του χρόνου, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι σωστά και χρήσιμα, προκειμένου να πάρουν μία μικρή ανάσα όσοι τα έχουν ανάγκη. Όμως μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πολίτες πλέον απαιτούν για μόνιμα μέτρα και όχι επιδοματικού χαρακτήρα. Όμως δυστυχώς αυτό που βλέπουμε δεν είναι τίποτε άλλο από προσωρινά μέτρα. Ή όπως έλεγε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Λοβέρδος «βλέποντας και κάνοντας». Και κάπως έτσι συνεχίζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.