21.7 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗΜία νέα εποχή για τους ασφαλισμένους
spot_img

Μία νέα εποχή για τους ασφαλισμένους

-

• Με τις νέες ρυθμίσεις η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι οφειλέτες με χρέη που θα καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν, ξεπερνούν τις 20.000

Του Παναγιώτη Κοκκόρη*

Έχοντας περάσει από τα «πέτρινα» χρόνια του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), βρισκόμαστε σήμερα σε μια νέα εποχή ανατροπών και μεταρρυθμίσεων. Οι αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει δραματικά τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα που εξυπηρετεί περίπου 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους σε κάθε στάδιο της ζωής τους, παρέχοντας συντάξεις επιδόματα και παροχές.
Πρώτα απ’ όλα, η κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης: Τις εκκρεμείς συντάξεις. Από το 2019, που υπήρχαν περίπου ένα εκατομμύριο εκκρεμείς συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές υποθέσεις στον ΕΦΚΑ, ο αριθμός αυτών των εκκρεμών κύριων συντάξεων έχει μειωθεί σημαντικά και ανέρχεται στα τέλη Μαρτίου στις 22.000 με τον αριθμό να συνεχίζει να μειώνεται σταθερά. Πιο συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2023 οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις ανέρχονταν στις 35.000 και τον Μάρτιο του 2024 μειώθηκαν στις 22.000. Ταυτόχρονα, υπήρξε σημαντική πρόοδος στην απονομή των επικουρικών συντάξεων, με τις εκκρεμείς αιτήσεις να μειώνονται σημαντικά από τις 46.000 στις 34.000. Η μείωση αυτή των εκκρεμοτήτων στις επικουρικές, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ψήφιση του νόμου 5078/2023, με την βοήθεια του οποίου απονεμήθηκαν άμεσα 12.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.
Γρήγορη απονομή
Οι νομοθετικές και οργανωτικές επεμβάσεις έχουν ήδη οδηγήσει στην πιο γρήγορη απονομή συντάξεων (σε διάστημα 27-28 μηνών) για περίπου 700.000 συνταξιούχους. Πλέον, ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση μιας σύνταξης έχει μειωθεί σημαντικά φθάνοντας μέχρι και 3 μήνες ενώ στο παρελθόν ο χρόνος αναμονής μπορεί και να ξεπερνούσε τα 3 χρόνια.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν τη σύνταξή τους στο ακέραιο, αυξάνοντας το εισόδημά τους, από την αρχή του 2024, σε αντίθεση με το 70% που λάμβαναν το 2023, με την εφαρμογή του νόμου 5078/2023. Για τα άτομα με αναπηρία δημιουργείται ακόμη μία νέα ευνοϊκή διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα έχουν το δικαίωμα εργασίας χωρίς περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης και χωρίς την καταβολή του 10%. Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους τουλάχιστον 75.000 συνταξιούχοι, όταν με το προηγούμενο καθεστώς η δηλωμένη εργασία αφορούσε μόνο 35.000.
Βασικός στόχος της πολιτείας ήταν και παραμένει η αλλαγή ενός καθεστώτος που «τιμωρούσε» και αποθάρρυνε την εργασία των συνταξιούχων με την παρακράτηση του 30% της σύνταξής τους. Το νέο μέτρο θεωρείται επιτυχία καθώς συνδράμει στην επίτευξη τριών σημαντικών στόχων: την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, την παροχή κινήτρων σε καταρτισμένους επαγγελματίες ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, καθώς και την αύξηση των εσόδων του κράτους. Αυξάνονται λοιπόν τα κίνητρα για την επανένταξη των σημερινών συνταξιούχων στην αγορά εργασίας, καθώς αυξάνεται το πιθανό τους εισόδημα αλλά και μελλοντικά η σύνταξή τους.
Ωφελούνται και οι δύο πλευρές
Το νέο αυτό καθεστώς ωφελεί τόσο τους ίδιους όσο και το κράτος. Οι άνθρωποι αυτής της γενιάς έχουν μεταξύ άλλων χρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως συσσωρευμένη εμπειρία, διάθεση για δουλειά και προσφορά, υψηλό επίπεδο ευελιξίας και προσαρμοστικότητας και γνώσεις δοκιμασμένες στον χρόνο. Η συνύπαρξη διαφορετικών εργασιακών γενεών και εργασιακής ηθικής βοηθάει τους νέους εργαζόμενους αφού μαθαίνουν από την εμπειρία των παλιών και βοηθάει τους παλιούς να γίνουν πιο αποδοτικοί και να μεταδώσουν την γνώση στους νέους.
Παράλληλα ορίζεται μια ειδική πλατφόρμα για την αύξηση του ορίου οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων οφειλετών του e-ΕΦΚΑ. Το όριο αυξάνεται από 20.000 σε 30.000 ευρώ και για οφειλές στον π. ΟΓΑ από 6.000 σε 10.000 ευρώ.
Η δυνατότητα
Με τις νέες ρυθμίσεις η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι οφειλέτες με χρέη που θα καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν, ξεπερνούν τις 20.000. Οι περιπτώσεις των συγκεκριμένων ασφαλισμένων έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός της διαδικασίας υποβολής αίτησης συντάξεως, λόγω του υψηλού ποσού που έπρεπε να καταβάλουν για να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Πλέον, δίνεται η δυνατότητα ακόμα και στους οφειλέτες, να λάβουν την σύνταξή τους.
Με τα παραπάνω μέτρα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των συνταξιούχων και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, προάγοντας τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Η αύξηση του εισοδήματος και η προώθηση της εργασίας για τους συνταξιούχους αποτελούν προτεραιότητες που προωθούμε με στόχο την ευημερία της κοινωνίας μας.

• Ο Παναγιώτης Κοκκόρης είναι Α’ Υποδιοικητής e-ΕΦΚΑ

spot_img
spot_img
spot_img