28.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΜία επιπλέον σύνταξη για το 50% των συνταξιούχων
spot_img

Μία επιπλέον σύνταξη για το 50% των συνταξιούχων

-

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, ΟΜΗΡΟΣ ΤΣΑΠΑΛΟΣ, μιλάει στην «60+» για όλα τα θέματα που αφορούν τους συνταξιούχους

 

  • Ποιοι είναι οι τέσσερις τρόποι με τους οποίους θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από την 1η Ιανουαρίου

Συνέντευξη στην Μαρία Καραουλάνη

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι συνταξιούχοι που σε λίγους μήνες θα δουν ουσιαστικές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Είναι γνωστό και όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων  σχεδόν οι εννέα στους δέκα θα δουν αυξήσεις με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι θα τις δουν μέσω της αύξησης από την 1η Ιανουαρίου που αναμένεται να κλείσει στο 7%. Και όσοι δεν λάβουν σε χρήμα τις αυξήσεις θα έχουν την ευκαιρία να μειώσουν την προσωπική τους διαφορά.

Ο δεύτερος τρόπος είναι με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ο τρίτος τρόπος είναι φυσικά με την επιταγή ακρίβειας που αναμένεται να δοθεί μεταξύ 15-20 Δεκεμβρίου, ύψους 250 ευρώ. Τέλος περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι θα δουν περισσότερα χρήματα λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης του νόμου Βρούτση

Για όλα αυτά τα ζητήματα σήμερα μιλάει στην «60+» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, ο οποίος εξηγεί το πώς θα γίνουν οι αυξήσεις, αλλά και το πώς οργανώνεται ο ΕΦΚΑ για να εξυπηρετεί ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Όμηρου Τσάπαλου είναι η ακόλουθη:

-Ακούμε για αυξήσεις στις συντάξεις. Είναι τόσο σημαντικές και αφορούν τόσους πολλούς συνταξιούχους;

«Σε πείσμα όσων ταυτίζονται με τις περικοπές και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υπερασπίζονται τον νόμο Κατρούγκαλου και την αδιέξοδη κοινωνική τους πολιτική, η Κυβέρνηση επιμένει σε πραγματικές αυξήσεις και ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Και επιλέγω να προτάξω συγκεκριμένα στοιχεία: 2.472.939 συνταξιούχοι σε σύνολο 2.613.747, δηλαδή το 94,6%, θα δουν απλή, διπλή ή και τριπλή αύξηση στις αποδοχές τους! Μάλιστα, το 88% όσων διαθέτουν προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί τα εισοδήματα τους να αυξάνονται μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και της καταβολής της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ. Όσοι ισχυρίζονταν επομένως ότι μόλις 1 στους 3 συνταξιούχους θα δουν αυξήσεις, διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα».

Είναι όμως τόσο μεγάλες οι αυξήσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συνταξιούχων;

«Από τους ελέγχους που τρέξαμε στον ΕΦΚΑ προκύπτει πως 1 στους 2 συνταξιούχους και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν στη πράξη να αυξάνονται οι αποδοχές τους κατά μια επιπλέον σύνταξη ή και παραπάνω. Για παράδειγμα, συνταξιούχος λαμβάνει τον μήνα 750 ευρώ, που είναι περίπου η μέση σύνταξη στην χώρα μας. Στο υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κλείσουν στο 7%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 52,5 ευρώ, ενώ το ετήσιο 630 ευρώ. Παράλληλα, ο συνταξιούχος δικαιούται και την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ καθώς οι συντάξιμες αποδοχές του δεν ξεπερνούν τις 9.600 ευρώ τον χρόνο. Με τον συνυπολογισμό και των δυο αυξήσεων στις αποδοχές του προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 880 ευρώ ξεπερνώντας κατά πολύ μια επιπλέον σύνταξη. Αντίστοιχου επιπέδου αυξήσεις- μικρότερες ή μεγαλύτερες- θα δει η πλειονότητα των συνταξιούχων. Το σημαντικό είναι πως από το πλέγμα αυτών των πολλαπλών αυξήσεων ωφελείται το σύνολο σχεδόν των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Και συγκεκριμένα:

  • 682.116 συνταξιούχοι λόγω της αύξησης της τάξεως του 7%
  • 717 συνταξιούχοιλόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
  • 194.806 συνταξιούχοιλόγω του έκτακτου βοηθήματος των 250 ευρώ
  • 570 συνταξιούχοιλόγω της 4ης ετήσιας αύξησης του νόμου Βρούτση

Η Κυβέρνηση επομένως εξάντλησε τα όρια του προϋπολογισμού και αποδεικνύει στη πράξη την στήριξη της στους απόμαχους της εργασίας

Κύριε Τσάπαλε, δεν θα σας εκπλήξω πιστεύω ρωτώντας σας για την πορεία των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων καθώς αυτό ενδιαφέρει μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού μας κοινού. Που βρισκόμαστε σήμερα;

«Ελπίζω να σας εκπλήξω όμως ευχάριστα εγώ τεκμηριώνοντάς σας με αριθμούς ότι η μεγαλύτερη παθογένεια της δημόσιας διοίκησης βαίνει προς οριστική επίλυσή. Διανύουμε τα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθωνίου με το 97% των εκκρεμών κύριων συντάξεων να έχει εκδοθεί και εντός 20μήνου να έχουν απονεμηθεί πάνω από 430.000 συντάξεις. Εκεί που ο ΕΦΚΑ όφειλε σε καθυστερούμενες συντάξεις πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ το 2020, σήμερα το ποσό αυτό έχει πέσει κάτω από τα 40 εκατομμύρια. Είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να διαψευστεί από κανέναν, ούτε καν από την αντιπολίτευση που επιμένει να μας κατηγορεί για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Έχουμε μηδενίσει τις εκκρεμότητες για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 και οδεύει προς μηδενισμό και το 2020 μέσα στις επόμενες ημέρες. Το εντυπωσιακό είναι ότι από τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν εντός του 2022 έχουν ήδη εκκαθαριστεί πάνω από το 85%, αποδεικνύοντας την σημαντική επιτάχυνση στη διαδικασία απονομής. Ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας νέας σύνταξης δεν ξεπερνά πλέον του 4 μήνες».

Το στοίχημα που κέρδισε ο ΕΦΚΑ

Πώς κατάφερε ο ΕΦΚΑ να κερδίσει το στοίχημα των συντάξεων;

«Μια σειρά πολιτικών, δράσεων και εργαλείων που τέθηκαν σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τη Διοίκηση του Φορέα καθώς και η ραγδαία βελτίωση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων, οδήγησαν σε αυτό που για πολλούς μέχρι πρότινος έμοιαζε ανέφικτο. Οι χρόνιες αδυναμίες του ΕΦΚΑ, συνδυαζόμενες με την πολυπλοκότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος (υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα), κατέστησαν την προσπάθεια αυτή ακόμα δυσκολότερη. Όπως και οι 30.000 περίπου ξεχασμένοι σε αποθήκες και συρτάρια φάκελοι συνταξιοδότησης. Μην ξεχνάτε ότι το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, «κληρονομήσαμε» από την προηγούμενη κυβέρνηση πάνω από 1 εκατ. εκκρεμείς συντάξεις, υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες προς συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Σήμερα, η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων είναι μία πραγματικότητα χάρη σε μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία και εργαλεία management που υιοθετήσαμε όπως: η κεντρική δομή ταχείας απονομής συντάξεων στο «Πράσινο Κτίριο», ο «Πύργος Ελέγχου» για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης συντάξεων αλλά και των εκκρεμών συντάξεων σε όλη την Ελλάδα, ο μηχανισμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων, η ειδική ομάδα έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων, η προμήθεια 3.000 σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών, η θέσπιση bonus για τους αποδοτικούς υπαλλήλους κ.ά. Όλα αυτά, και φυσικά η προσήλωση της Κυβέρνησης, του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ στην επίτευξη του στόχου, συνέβαλαν στο να έχουμε τα σημερινά θετικά αποτελέσματα».

Με τις επικουρικές συντάξεις θα έχουμε την ίδια εξέλιξη;

«Καταρχάς θα πρέπει να τονιστεί πως η έκδοση των επικουρικών προϋπέθετε την έκδοση των κυρίων. Τώρα λοιπόν που εκδόθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι κύριες συντάξεις ανοίγει ο δρόμος και για την μαζική έκδοση των επικουρικών. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς, μέσα στο καλοκαίρι, καταγράφηκε αύξηση του ρυθμού απονομής των επικουρικών συντάξεων, που ξεπέρασε το 10%. Δρομολογούνται μία σειρά από πρωτοβουλίες, με κύριο στόχο την άμεση αντιμετώπιση και αυτού του προβλήματος μέσα στους επόμενους μήνες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας έκδοσης και για τις επικουρικές, καθώς αποτελεί ένα μέτρο που έχει ήδη αποδώσει καρπούς και αυτό αποτυπώνεται στα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Επιπλέον, το βάρος των εισηγητών συντάξεων θα μεταφερθεί από τις κύριες στις επικουρικές. Είμαστε βέβαιοι πως η σωστή οργάνωση, το management και η προσήλωση στον στόχο θα αποδώσουν καρπούς και στη περίπτωση των επικουρικών».

Σας κατηγορούν για λάθη στις συντάξεις. Υπάρχει βάση;

«Κάποιοι επιμένουν να αναφέρουν ότι οι συντάξεις εκδίδονται με λάθος τρόπο. Δεν είναι αλήθεια. Και είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό. Οι όποιες αποκλίσεις προκύπτουν για περιορισμένο αριθμό συνταξιοδοτικών αποφάσεων αντιμετωπίζονται άμεσα και πιστώνεται εντός λίγων μηνών στους δικαιούχους η διαφορά. Αποκλίσεις άλλωστε υπήρχαν και στο παρελθόν και διορθώνονται με τους συμψηφισμούς που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς. Το 80% των συντάξεων που εκδίδεται με τη fast track διαδικασία εκδίδεται χωρίς καμία απόκλιση ως προς τα ποσά που δικαιούται ο συνταξιούχος. Για το υπόλοιπο 20% των περιπτώσεων έχει ήδη δοθεί εντολή από την Διοίκηση του Οργανισμού, κάθε φορά που παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις να εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Όπως και γίνεται. Όσοι λοιπόν προσπαθούν να κάνουν φτηνή αντιπολίτευση ή να αποκομίσουν άλλου είδους οφέλη εκμεταλλευόμενοι ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα που είναι οι αποδοχές των συνταξιούχων, ας το ξανασκεφτούν. Και αν επιμένουν σε μαζικά λάθη στις συντάξεις ας μας προσκομίσουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που πράγματι βγήκαν με λάθος και μη νόμιμο τρόπο για να τις εξετάσουμε. Διαφορετικά εκτίθενται».

spot_img
spot_img
spot_img