Του Θάνου Ασκητή*
Η σεξουαλική δραστηριότητα ενός άνδρα, ο οποίος ψυχικά επιθυμεί τη σεξουαλική του ζωή, δεν αναστέλλεται και δεν μπορεί να οριοθετηθεί ηλικιακά. Ασφαλώς όμως, ο βιολογικός κύκλος με το πέρασμα των χρόνων εμφανίζει διαφοροποιήσεις ως προς τη συχνότητα και τον αριθμό των σεξουαλικών επαφών.
Είναι αλήθεια ότι με την πάροδο της ηλικίας η σεξουαλική λειτουργία των ανδρών μεταβάλλεται. Στους ηλικιωμένους άνδρες απαιτείται περισσότερος χρόνος για την απόκτηση στύσης, ενώ, είναι πιθανό να μην επιτυγχάνεται πλήρης στύση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει διείσδυση του πέους στον κόλπο. Η ανερέθιστη περίοδος μεταξύ οργασμών γίνεται μεγαλύτερη και απαιτούνται περισσότερα ερεθίσματα ούτως ώστε να αποκτηθεί στύση.
Παρατηρούνται αλλαγές
Παράλληλα, όσον αφορά την εκσπερμάτιση, η δύναμη με την οποία εκτοξεύεται το σπέρμα είναι μειωμένη. Επίσης, παρατηρούνται αλλαγές στο χρόνο της εκσπερμάτισης ενός άνδρα με συχνότερη την αύξηση του χρόνου αυτού, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους δύο συντρόφους να επιτείνουν την απόλαυση.
Το πιο σημαντικό είναι η σεξουαλική ζωή να συνεχίζεται ως την ηλικία που οι σύντροφοι επιθυμούν, εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που επηρεάζουν και να προσαρμόζονται στις αλλαγές που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Η οργανική και ψυχική υγεία δίνουν τη δυνατότητα στο ζευγάρι να απολαμβάνει τη σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και τη σωματική και ψυχική εγγύτητα που αυτή προσφέρει, μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Ο Δρ. Θάνος Ασκητής είναι Ψυχίατρος-Σεξολόγος-Καθηγητής Ψυχιατρικής EUC-Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας-Μέλος ΕΨΕ, APA/USA, ISSM/ESSM-Αντιπεριφερειάρχης Υγείας