Λίγες ημέρες πριν από την συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή και την ψήφιση του στις 15 Δεκεμβρίου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Ο τσάρος της οικονομίας με αποκλειστική δήλωση που έκανε στην «60+» ανέλυσε χωρίς φανφάρες τον στόχο που έχει βάλει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2025. Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι με σύνεση αποτελεί ένα συνδυασμό ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.
Αναλυτικά η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη για τον προϋπολογισμό είναι η ακόλουθη:
«Ο προϋπολογισμός του 2025 συνδυάζει τους τρεις πυλώνες της οικονομικής πολιτικής που απέδωσαν συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα τα τελευταία πέντε χρόνια για την πατρίδας μας: δημοσιονομική σοβαρότητα, ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική.
Σε αυτές τις βάσεις στηρίχθηκε τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη της οικονομίας, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, η μείωση του δημοσίου χρέους, η βελτίωση των εισοδημάτων. Είναι αποτελέσματα που αναγνωρίζουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Με αυτήν την κυβέρνηση ξεπάγωσαν οι αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες θα αυξηθούν εκ νέου το 2025 κατά 2,4 % με βάση τον κανόνα ΑΕΠ/ πληθωρισμού, μειώθηκε η φορολογία εισοδήματος και καταργήθηκε η ασφαλιστική εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους.
Δεν είμαστε παράδεισος
Δεν ισχυριζόμαστε βέβαια ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε “παράδεισο”. Γνωρίζουμε πως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι ακόμα παρούσες, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού και ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Δεν αγνοούμε το βάρος που πρέπει ακόμα να σηκώσουμε αλλά και δεν μηδενίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Σ ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό πυλώνα, η Ελλάδα θα έχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 % του ΑΕΠ, υψηλότερο από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Το 2025 θα έχει το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, 2,4 % του ΑΕΠ και συνολικό έλλειμμα κοντά στο μηδέν. Παράλληλα θα συνεχιστεί η δραστική αποκλιμάκωση του χρέους, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της ευρωζώνης, από 209,4% του ΑΕΠ το 2020, στο 154 % φέτος και στο 147,5% το 2025.
Λάβαμε έγκριση
Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 20 χώρες που έλαβαν έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μία από τις 8 χώρες των οποίων τα σχέδια προϋπολογισμού αξιολογήθηκαν θετικά.
Στον τομέα της ανάπτυξης: η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη ΕΕ και την ευρωζώνη (2,3% το 2023, 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 με αντίστοιχους ρυθμούς 0,4 %, 0,9% και 1,5% για την ΕΕ). Κινητήρια δύναμη της αναπτυξιακής προσπάθειας – παράλληλα με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και την απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών – είναι η μείωση των φόρων.
Η κυβέρνηση έχει μειώσει 50 φόρους κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας, άλλους 10 κατά τον πρώτο χρόνο μετά τις εκλογές του 2023 και προχωρά το 2025 σε μείωση άλλων 12 φόρων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα το 2023 είχε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των «27», από 42,8% το 2022 σε 40,7% το 2023. Καταφέρνουμε να μειώνουμε διαρκώς το βάρος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία γιατί εξασφαλίζουμε παραπάνω έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την υπεραπόδοση της οικονομίας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αυξάνει κανείς τα δημόσια έσοδα, για να μπορεί να μειώσει φόρους ή να αυξήσει στοχευμένα τις δημόσιες δαπάνες χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει στην ανάπτυξη η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Η αύξηση των μισθών
Η πρόοδος της οικονομίας αποτελεί τη βάση για τη βελτίωση των εισοδημάτων και την κοινωνική πολιτική. Ο μέσος μισθός ήταν 1046 ευρώ το 2019, το 2023 αυξήθηκε στα 1251 ευρώ και το 2024 εκτιμάται ότι θα πάει στα 1305 ευρώ. Και ο κατώτατος από 650 ευρώ το 2019 είναι σήμερα στα 850 ευρώ. Έχουνε δεσμευτεί για μέσο μισθό 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και κατώτατο στα
959 ευρώ.
Από το 2019 πετύχαμε αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ (αφού υπολογιστεί δηλαδή η επίδραση της αύξησης των τιμών) κατά 8,5% έναντι 3,3% στην ΕΕ και του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος κατά 22,9% έναντι 18 % στην ΕΕ. Οι δαπάνες για την Υγεία το 2025 θα είναι αυξημένες κατά 74% σε σχέση με το 2019 και ειδικά για τα νοσοκομεία η αύξηση είναι 120 %. Για το Υπουργείο Παιδείας ο τακτικός Προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 141 εκατ. έναντι του Προϋπολογισμού 2024. Παράλληλα προχωρούμε στην κάλυψη εθνικών αναγκών με ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και αύξηση των δαπανών για την άμυνα κατά 73 % σε σχέση με το 2019.
Σε περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας, με ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης να δοκιμάζονται, η Ελλάδα παραμένει εστία σταθερότητας και ανάπτυξης. Είμαστε αποφασισμένοι, κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού, να διαφυλάξουμε τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν με την προσπάθεια και τις θυσίες των πολιτών και να προχωρήσουμε στον ίδιο δρόμο. Γιατί αυτό θεωρούμε ότι είναι το πατριωτικό μας καθήκον».