14.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΟ3,4,5Με… μέτρο τα φιλολαϊκά μέτρα
spot_img

Με… μέτρο τα φιλολαϊκά μέτρα

-

 • Τι αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παρέδωσε τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό

Εν μέσω ενός εύθραυστου και ρευστού περιβάλλοντος λόγω της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση καλείται να βρει το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα οδηγήσει στην ανακούφιση των οικογενειακών προϋπολογισμών χωρίς όμως να εκτρέψει τα δημόσια οικονομικά.

Το παζλ των μέτρων στήριξης που θα αποφασιστούν θα πρέπει να μη θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος, αν και ο Χρήστος Σταϊκούρας σε  όλες τις τελευταίες τηλεοπτικές παρεμβάσεις έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο οι παροχές να είναι μεγαλύτερες λόγω της ενεργειακής ακρίβειας.

Έτσι λόγω της ενεργειακής «βαρυχειμωνιάς» που έχει ξεκινήσει καταμεσής του καλοκαιριού, αναγκάζει την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από του βήματος της ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο μετρά συνεχώς τα θετικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χωρίς ωστόσο να αγνοεί και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στα θετικά περιλαμβάνονται:

 • η πολύ καλή πορεία των τουριστικών εισπράξεων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως και το τέλος Ιουνίου, έχει καλυφθεί το 86% του 2019 με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι το 2022 μπορεί να υπερβούν το 2019.
 • η αύξηση που καταγράφεται στις άμεσες ξένες επενδύσεις καλύπτοντας το 85% του 2019
 • η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών ενισχύοντας το τζίρο των επιχειρήσεων
 • η περαιτέρω συρρίκνωση της ανεργίας
 • η ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων.

Αντίθετα, η άνοδος του πληθωρισμού λειτουργεί ανασταλτικά, ροκανίζοντας όλο και περισσότερο το εισόδημα των πολιτών. Παράλληλα, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών χρειάζεται προσοχή στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς στις όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να συνεκτιμηθούν ότι:

 • το ελληνικό αξιόχρεο δεν έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Δεδομένων μάλιστα των συνθηκών που επικρατούν διεθνώς, και παρά τις 11 αναβαθμίσεις την τελευταία 3ετία, η χώρα μας δεν θα πρέπει να δώσει στις αγορές αφορμές για αύξηση του κόστους δανεισμού
 • η νομισματική πολιτική είναι πλέον πιο σφιχτή, εν αναμονή μάλιστα και της απόφασης της ΕΚΤ για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πακέτο των παρεμβάσεων είναι υπό διαμόρφωση και θα παραμείνει έτσι μέχρις ότου το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να εκτιμήσει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για το υπόλοιπο του 2022 αλλά και το 2023. Πολύ πιθανό αυτό να συμβεί στο παρά ένα των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων από το βήμα της ΔΕΘ στο τριήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου.

Η λίστα

Παρόλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση μίας λίστας παρεμβάσεων, προσωρινού και μόνιμου χαρακτήρα, πλήρως κοστολογημένη. Ανάλογα λοιπόν με τα δεδομένα που θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (τουριστικές εισπράξεις, πορεία εκτέλεσης προϋπολογισμού, ΑΕΠ β΄ τριμήνου) θα προχωρήσει στην ιεράρχηση και των μέτρων στήριξης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα. Στο τραπέζι για τυχόν νέα μέτρα παραμένουν:

 • η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης και
 • fuel pass 3  για το τελευταίο 3μηνο του 2022 ανάλογα με την πορεία των τιμών στα καύσιμα
 • ενώ μια νέα επιταγή ακρίβειας για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο.

Όσον αφορά το 2023, στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται:

 • η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ
 • η αύξηση των συντάξεων, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια
 • η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού
 • η παροχή φθηνής στέγης σε νέους
 • η αναστολή του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή προκειμένου να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα
 • η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση και μεταφορές.
spot_img
spot_img
[td_block_5 limit="10" ajax_pagination="infinite" f_ajax_font_family="617" f_header_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]
spot_img
[td_block_5 limit="10" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="load_more" sort="" category_id="" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" show_excerpt="none" art_title_pos="bottom" show_cat="none" show_author="none" show_btn="none" f_header_font_family="617" f_ajax_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]