21.7 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜε αυτοπεποίθηση για τα επόμενα βήματα
spot_img

Με αυτοπεποίθηση για τα επόμενα βήματα

-

• Ο μαέστρος και πιανίστας Σάββας Ρακιντζάκης, μιλάει για την διασκευή του τραγουδιού «Γιαρέμ», για το μουσικό σύνολο «EnChor» που δημιούργησε καθώς και για τη συνεργασία του επί ετών με τον Στέφανο Κορκολή.

-Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι, τα φωνητικά σύνολα στη χώρα μας είναι μετρημένα στα δάχτυλα των χεριών, τί σας ώθησε να δημιουργήσετε το δικό σας φωνητικό σύνολο;
«Τα φωνητικά σύνολα -η αλήθεια είναι ότι- γνωρίζουν άνθιση στη χώρα μας. Συνήθως όμως πρόκειται για σύνολα ασχολούμενα κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) με ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, με προέλευση -συνήθως- καθαρά ευρωπαϊκή.
Τα ακούσματα από διάφορα φωνητικά σύνολα του εξωτερικού, αλλά και τα ποικίλα μουσικά μου ακούσματα, έτρεφαν μέσα μου την ανάγκη ύπαρξης ενός συνόλου που να μπορεί να υπηρετήσει (και) την ελληνική μουσική σε επίπεδο εφάμιλλο με τα αντίστοιχα διεθνή σχήματα. Από αυτήν ακριβώς την «ανάγκη» προέκυψε το Φωνητικό Σύνολο En-Chor».

-Για ποιο λόγο (ή για ποιους λόγους) ξεχωρίζει το «En-Chor» από τα υπόλοιπα φωνητικά σύνολα της Ελλάδας;
«Τα μέλη του En-Chor είναι όλα επαγγελματίες μουσικοί, με σοβαρές ωδειακές σπουδές, αλλά κυρίως με ευρεία αντίληψη της μουσικής και πολυποίκιλα ακούσματα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουν την ικανότητα να ανταποκρίνονται με επιτυχία σε πολλά και διαφορετικά μουσικά είδη».

-Η διασκευή του πολυαγαπημένου τραγουδιού «Γιαρέμ Γιαρέμ» έχει κυκλοφορήσει στο YouTube χωρίς να υπάρχει κάποια δισκογραφική εταιρία. Θεωρείτε ότι στην εποχή που ζούμε ένα φωνητικό σύνολο σαν το «En-Chor» μπορεί να προχωρήσει αυτόνομο ή ότι χρειάζεται στήριξη;

«Στην εποχή που ζούμε, οι τεχνολογικές δυνατότητες δίνουν την ευκαιρία σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει μουσικό υλικό και να προβάλλει το όποιο -μικρό ή μεγάλο- ταλέντο του. Αντίστοιχα, οι ακροατές «βομβαρδίζονται» από μία τεράστια ποικιλία μουσικών ερεθισμάτων. Αυτό -συνήθως- έχει ως αποτέλεσμα κάποιες αξιόλογες προσπάθειες να μένουν κρυμμένες χαμηλά στα προτεινόμενα του ψηφιακού μουσικού τοπίου, μη έχοντας στήριξη ανάλογη της ποιότητάς τους. Το En-Chor είναι ένα σύνολο που θεωρώ ότι έχει πολλά να προσφέρει και αξίζει τη στήριξή του κοινού (και όχι μόνο)».

-Ποια θα θέλατε να είναι ιδανικά η εξέλιξη για το «En-Chor»;
«Σίγουρα θα ήθελα να δω το En-Chor να πραγματοποιεί δικές του ανεξάρτητες παραγωγές αλλά και να συμμετέχει σε μεγάλες παραγωγές (musicalsκλπ.). Το μόνο που δεν θέλω να αλλάξει είναι αυτή η «πολυμορφικότητα» του συνόλου, αλλά και η συνεχής προσπάθεια των μελών του για συνεχή εξέλιξη».

-Παρατηρώντας την πορεία του «En-Chor» βλέπουμε ότι υπάρχουν συχνές αλλαγές στους συμμετέχοντες. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Είναι εύκολο ένας καλλιτέχνης να ενταχθεί στο συγκεκριμένο φωνητικό σύνολο και με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή;
«Η επιλογή των μελών του συνόλου γίνεται μετά από ακροάσεις. Πέρα από τις μουσικές γνώσεις των υποψηφίων, κρίνεται η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σύντομα στην ανάγνωση και ερμηνεία μιας εναρμόνισης, καθώς και η γενικότερη μουσική αντίληψή τους. Οι όποιες αλλαγές στους συμμετέχοντες προκύπτουν όταν κάποια μέλη διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του συνόλου (κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου ή άλλων παράλληλων υποχρεώσεών τους). Το σύνολο έχει μία ισχυρή βάση τακτικών μελών, ήδη από την επαναλειτουργία του το 2022, ενώ είναι πάντα ανοιχτό σε ανθρώπους που επιθυμούν να το γνωρίσουν και να ενταχθούν σε αυτό».

Έχετε στενή συνεργασία εδώ και επτά χρόνια με τον Στέφανο Κορκολή. Είχατε πει σε παλιότερες συνεντεύξεις σας ότι τον ακούγατε από νεαρή ηλικία και ότι τον θαυμάζατε. Τί έχετε αποκομίσει από αυτή τη συνεργασία σε επαγγελματικό, αλλά και γενικότερο επίπεδο;
«Η συνεργασία μου με τον Στέφανο Κορκολή με έχει κάνει περισσότερο επαγγελματία. Στο στούντιο ή στις ζωντανές εμφανίσεις, στην προετοιμασία ή την παρουσίαση μίας παραγωγής, οι εκάστοτε συνθήκες αποτελούν μια διαρκή πρόκληση. Η ανάγκη -αρκετές φορές- για εύρεση αποδοτικών «λύσεων» σε περιορισμένο χρόνο έχει οξύνει το μουσικό μου αισθητήριο. Πλέον, το ότι με συστήνει ως «δεξί του χέρι» όταν βρίσκομαι μαζί του επί σκηνής, εκτός από μεγάλη τιμή, είναι και μία αναγνώριση των δυνατοτήτων μου, η οποία μου δίνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τα επόμενα βήματά μου».

spot_img
spot_img
spot_img