26.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΞΕΙΣΞεμπλόκαραν οι επικουρικές για 30.000 δικαιούχους
spot_img

Ξεμπλόκαραν οι επικουρικές για 30.000 δικαιούχους

-

Χαμόγελα για 30.000 συνταξιούχους φέρνει το ξεμπλοκάρισμα της πληρωμής των επικουρικών τους συντάξεων και εφάπαξ, αφού θα μπορέσουν επιτέλους να δουν το «χρώμα του χρήματος» προς τα τέλη του Ιουνίου. Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρο Βαρβέρη, που έχει στις αρμοδιότητές του τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Φορέα, έχει προγραμματισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να απονεμηθούν 14.000 επικουρικές από ταμεία του Δημοσίου (ΤΑΔΚΥ& ΤΕΑΔΥ) εντός του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου, ενώ ταυτόχρονα προβαίνουν στην επεξεργασία άλλων 12.000 αιτήσεων συνταξιούχων που προέρχονται από τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα και έχουν διαδοχική ασφάλιση.
Η στοχοθεσία των στελεχών του Φορέα είναι, όχι μόνον να μειωθεί η λίστα των αιτούντων σε αναμονή, καθώς αυτό έχει ήδη επιτευχθεί, αλλά να μηδενιστούν οι εκκρεμότητες έως το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι ως τέτοιες ορίζονται όσες παραμένουν χωρίς έκδοση απόφασης για πάνω από τρείς (3) μήνες.
Η σημαντική μείωση των εκκρεμοτήτων που έχει φέρει απτά αποτελέσματα είναι το αποτέλεσμα του διπλασιασμού των ρυθμών απονομής σε σχέση με τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ (εισαγωγή αυτοματοποιημένων διαδικασιών και ψηφιακών εργαλείων, μαζική ανάληψη φακέλων ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων από τους εισηγητές που μέχρι πρότινος εξέδιδαν κύριες συντάξεις, θέση σε λειτουργία ειδικού Πύργου Ελέγχου και για τις επικουρικές συντάξεις κ.ά.).
Γι’ αυτό τον λόγο, μόνον στο πρώτο τρίμηνο του 2023 εκκαθαρίστηκαν και απονεμήθηκαν 40.000 από ένα σύνολο 85.000 επικουρικών που ήταν στις εκκρεμότητες. Μέσα στο προσεχές τετράμηνο, έως τον Αύγουστο, έχει προγραμματισθεί η διεκπεραίωση των υπόλοιπων 45.000 επικουρικών(14.000 του Δημοσίου και 31.000 ταμεία του ιδιωτικού τομέα) αλλά και όσωννέων αιτήσεων περάσουν στις καθυστερήσεις πέραν του τριμήνου. Συγκεκριμένα, αναμένεται οι πληρωμές τους να έχουν διεκπεραιωθεί σε δυο δίμηνα.
Σε ροή και τα εφάπαξ
Με ταχείς ρυθμούς προχωράει και η πληρωμή των εφάπαξ καθώς 2.000 απονέμονται στους δικαιούχους αυτή την εβδομάδα και άλλα 3.000 εντός του τρέχοντος μηνός. Όσον αφορά στο Δημόσιο, ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης)που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ-Δημοσίου αποτελεί και τη λύση για την συντόμευση των διαδικασιών, αλλά και για τον ταυτόχρονο υπολογισμό του εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη.
Μάλιστα, οι χρόνοι απονομής έχουν μειωθεί τόσο ώστε η πλειονότητα των συνταξιούχων λόγω γήρατος (70%) στον δημόσιο τομέα που είχαν χρόνο ασφάλισης μόνον σε ένα Ταμείο, λαμβάνουν το εφάπαξ τους σχεδόν άμεσα, προτού συμπληρωθούν δύο (2) μήνες από την ημερομηνία πληρωμής της οριστικής τους σύνταξης.

spot_img
spot_img
spot_img