27.8 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Ξεφουσκώνει» τους λογαριασμούς ρεύματος η κυβέρνηση
spot_img

«Ξεφουσκώνει» τους λογαριασμούς ρεύματος η κυβέρνηση

-

  • Με βάση το εθνικό σχέδιο οι καταναλωτές θα πληρώνουν περίπου όσα έδιναν πέρυσι πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση

Λύση στο τεράστιο πρόβλημα των φουσκωμένων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος δίνει η κυβέρνηση με τη γενναία παρέμβαση που προβλέπεται στο εθνικό σχέδιο, όπως είχαμε αποκαλύψει προ δύο περίπου εβδομάδων.

Ο κύβος ερίφθη και η κυβέρνηση δεν θα περιμένει την συνολική λύση από την Ευρώπη. Τουναντίον προχωρά μόνη της αντιλαμβανόμενη τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Επιβάλλει γενναίο ψαλίδισμα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και ανακουφίζει τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις, καθώς οι λογαριασμοί επιστρέφουν στα περσινά επίπεδα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει πλαφόν στη χονδρική τιμή αγοράς ενώ ταυτόχρονη παρέμβαση θα υπάρχει και στη λιανική τιμή μέσα από ένα διαφοροποιημένο σχήμα επιδοτήσεων. Στόχος είναι μέσα από τη διπλή παρέμβαση οι τιμές της λιανικής να προσγειωθούν στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα λίγο πιο πάνω δηλαδή από τους λογαριασμούς του Αυγούστου. Τη νέα παρέμβαση θα χρηματοδοτήσει τόσο ο προϋπολογισμός όσο και πόροι του ταμείου ενεργειακής μετάβασης.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι παρεμβάσεις να ανακοινωθούν μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, όπου είναι πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη και θα γίνει δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αξιωματούχος που θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο μετά από πρόσκληση που δέχθηκε από την πρόεδρο του σώματος Νάνσι Πελόζι. Κάποιοι υποστήριζαν ότι πρέπει η κυβέρνηση να περιμένει τη Σύνοδο Κορυφής μήπως δοθεί συνολική ευρωπαϊκή λύση και εάν τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν είναι καλά να ανακοινωθούν οι παρεμβάσεις.  Το Μαξίμου αποφάσισε την επίσπευση των μέτρων, καθώς η κοινωνία δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το νέο κύμα ακρίβειας. Κάτι που αποτυπώθηκε και στην τελευταία δημοσκόπηση της Alco, όπου το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει πως ανησυχεί περισσότερο για την ακρίβεια. Παράλληλα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν φαίνεται να βλέπει φως στο τούνελ και έξι στους δέκα πολίτες αναμένουν χειρότερες ημέρες όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Για όλους

Το νέο σχέδιο έχει οριζόντιο χαρακτήρα και θα απλώνεται σε βάθος χρόνου. Στόχος είναι να υπάρξει ένας οδικός χάρτης μέχρι  το τέλος του έτους και παράλληλα να υπάρχει πρόβλεψη για εξάμηνη παράταση, εφόσον συνεχιστούν και το 2023 οι υψηλές τιμές στην ενέργεια. «Ο χρονικός ορίζοντας θα είναι αρκετά ευρύς» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενώ για το που θα βρεθούν τα χρήματα τονίζουν πως «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει». Φυσικά θα πρέπει να επαναλάβουμε, ότι τα μέτρα αφορούν ην κάλυψη όλων των καταναλωτών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως επίσης και όλα τα ακίνητα που μπορεί να έχει κάποιος στην ιδιοκτησία του και όχι μόνο την κύρια κατοικία του. Μέσα από το πλαίσιο των παρεμβάσεων στόχος είναι να υπάρξει και απενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναμένει ότι θα πέσουν και οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς θα μειωθούν οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν συνεχίσουν τις υψηλές πτήσεις, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα παρέμβαση με νέα επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως έγινε και το Πάσχα.

Βέβαια η κυβερνητική προσπάθεια για να πειστούν οι χώρες του Βορρά θα συνεχιστεί και στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου (30-31), μαζί με τις άλλες χώρες του νότου, ώστε να δοθεί μία συνολική ευρωπαϊκή λύση, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, όπως έχει προτείνει και ο πρωθυπουργός προς την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φαν ντερ Λάιεν, αυτό που χρειάζεται είναι να ενεργοποιηθούν «κοιμώμενα» κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Εάν, λοιπόν, δοθεί ευρωπαϊκή λύση, τότε η χώρα μας δεν θα επιβαρύνει με το ελληνική σχέδιο και τον προϋπολογισμό.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση εξετάζει και πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Για παράδειγμα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στα νέα ζευγάρια, αλλά και για ένα διευρυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

spot_img
spot_img
spot_img