21.5 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑ«Κρατάμε δυνάμεις για τον δύσκολο χειμώνα»
spot_img

«Κρατάμε δυνάμεις για τον δύσκολο χειμώνα»

-

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ στην «60+» για όλα τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας

  • Ο Υπουργός Ανάπτυξης σε συνέντευξη του στην «60+» υποστηρίζει ότι «ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αφήσουμε πίσω κανέναν που ανήκει στις λεγόμενες ευάλωτες οικονομικά ομάδες»

 

Θέση για όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας παίρνει ο Άδωνις Γεωργιάδης με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+». Ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχεται το κύμα ακρίβειας που πλήττει συνολικά την Ευρώπη και πιέζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να ανασχέσει τον πληθωρισμό. Ο κ. Γεωργιάδης μιλάει και για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όσο και να θέλει ο κύριος Τσίπρας να με αποκαλεί Υπουργό Υπανάπτυξης, το 2022 έχουμε ρεκόρ όλων των εποχών άμεσων ξένων επενδύσεων, ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων και ρεκόρ εξαγωγών». Τέλος για το θέμα των υποκλοπών υποστηρίζει ότι «έχει δίκιο να διαμαρτύρεται ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά δεν πρέπει να μπούμε σε κυνήγι μαγισσών».

  • «Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αφήσουμε πίσω κανέναν που ανήκει στις λεγόμενες ευάλωτες οικονομικά ομάδες»

ΜΟΤΟ 1

«Πρέπει να κρατήσουμε δυνάμεις διότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα»

ΜΟΤΟ 2

« Έχει δίκιο να διαμαρτύρεται ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά δεν πρέπει να μπούμε σε κυνήγι μαγισσών»

ΜΟΤΟ 3

«Όσο και να θέλει ο κύριος Τσίπρας να με αποκαλεί Υπουργό Υπανάπτυξης, το 2022 έχουμε ρεκόρ όλων των εποχών άμεσων ξένων επενδύσεων, ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων και ρεκόρ εξαγωγών»

 

Της Μαρίας Καραουλάνη

 

Ο Σπυρίδων Άδωνις Γεωργιάδης, όπως είναι το πλήρες όνομα του υπουργού Ανάπτυξης κι Επενδύσεων είναι αναμφίβολα ο κορυφαίος σε τηλεοπτικές εμφανίσεις υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έχοντας ταυτόχρονα και τον τίτλο του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας ουδέποτε κρύφτηκε σε όλες τις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση. Ακόμη κι εντός Αυγούστου, όπου θεωρητικά έκανε διακοπές, όταν έσκασε το θέμα της νόμιμης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Γεωργιάδης βγήκε μπροστά και αντιμετώπισε τις επιθέσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Δεν κάνει πίσω και ουκ ολίγες φορές έχει σκληρές αντιπαραθέσεις με τους πολιτικούς του αντιπάλους επί όλων των θεμάτων και όχι μόνο αυτά που έχει την ευθύνη με βάση το χαρτοφυλάκιο του. Εξάλλου σε όλες τις παρεμβάσεις του (τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές, ομιλίες κ.α.) συνήθως ερωτάται να απαντήσει σε θέματα που χειρίζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Επίσης πολλές φορές έχει προκληθεί αναστάτωση από τις δηλώσεις, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναλαμβάνει να πει την αλήθεια, όσο και εάν δεν ακούγεται εύηχα στα αφτιά των καταναλωτών.

Θα πρέπει να επισημανθεί η λατρεία που τρέφει ο υπουργός Ανάπτυξης στους αρχαίους ημών προγόνους, καθότι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολείται με την πολιτική και για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 2007 με τον ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη, όπου επανεξελέγη με το ίδιο κόμμα το 2009, ενώ το 2010 είχε θέσει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Αττικής, υποστηριζόμενος από το ΛΑ.Ο.Σ. Στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, στην οποία συμμετείχε ο ΛΑ.Ο.Σ., ο Γεωργιάδης, διορίστηκε υφυπουργός στο Υπουργείο Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη ναυτιλία.

Το Φεβρουάριο του 2012 ο Γεωργιάδης (όπως επίσης και ο Μάκης Βορίδης), διαφώνησε με το ΛΑΟΣ και υπερψήφισε στη Βουλή των Ελλήνων τη δανειακή σύμβαση του δεύτερου Μνημονίου, διαγράφηκε από το κόμμα και προσχώρησε σχεδόν αμέσως στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 και του Ιουνίου του 2012 έθεσε υποψηφιότητα με τη κόμμα της Ν.Δ. πλέον, και με τη νίκη του κόμματος, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας για τα έτη (2013 – 2014).

Έθεσε υποψηφιότητα το 2015 για την προεδρία της Ν.Δ. μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, λαμβάνοντας 45.000 ψήφους. Το 2016 διορίστηκε Αντιπρόεδρος του κόμματος (από κοινού με τον Κωστή Χατζηδάκη) με τομέα ευθύνης του, την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως φιλελεύθερος δεξιός ενώ οι πολιτικοί του αντίπαλοι κάνουν ακόμα λόγο για ακροδεξιές απόψεις και ρητορική. Όμως για να πούμε και του στραβού το δίκιο οι απόψεις του υπουργού Ανάπτυξης ικανοποιούν στο έπακρο την λαϊκή δεξιά, που είναι ο βασικός πυλώνας της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» ο υπουργός Ανάπτυξης με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο παίρνει θέση για όλα τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι παροχές θα είναι με μέτρο, διότι αφενός μεν πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, αφετέρου δε διότι δεν πρέπει να επαναληφτούν τα λάθη του παρελθόντος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη είναι η εξής:

-Υπουργέ να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας με το θέμα της ακρίβειας που καίει τα νοικοκυριά. Οι τιμές σε πρώτες ύλες και προϊόντα πρώτης ανάγκης δεν σταματούν να ανεβαίνουν. Κάθε μήνα το καλάθι στο σούπερ μάρκετ γεμίζει λιγότερο αλλά στο ταμείο πληρώνουμε περισσότερα. Τι μέτρα σκέφτεστε να πάρετε;

«Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Από τη στιγμή που οι οικονομίες μας είναι εξαρτημένες η μία από την άλλη, η Ελλάδα θα κληθεί να το αντιμετωπίσει όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης. Επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι, σας λέω ότι το θέμα της ακρίβειας θα μας απασχολήσει εντόνως το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τις αυξήσεις στα ράφια του σούπερ-μάρκετ, καθόσον όλα τα προϊόντα, ακόμα και τα εγχωρίως παραγόμενα, έχουν μέσα εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Η Κυβέρνηση εξαρχής παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου και παρεμβαίνει στο μέτρο του δυνατού. Όσο η οικονομία μας συνεχίζει να αναπτύσσεται, τόσο δημιουργούνται περαιτέρω δημοσιονομικά περιθώρια για να μπορεί το κράτος να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Περαιτέρω μέτρα θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και από τους αρμόδιους Υπουργούς εν ευθέτω χρόνω.

Προσέξτε, όμως. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, τα μέτρα θα είναι απολύτως μετρημένα, οι πόροι μας δεν είναι ανεξάντλητοι. Η εύκολη παροχολογία είναι σε πλήρη αντίθεση με τη δική μας φιλοσοφία και αντίληψη. Πόσο μάλλον τώρα που η Ευρώπη εισέρχεται στον πιο δύσκολο χειμώνα της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

-Και οι τιμές στα καύσιμα όμως «καίνε»! Και όλοι επιμένουν ότι μόνο μία μείωση στον ειδικό φόρο καυσίμων θα βοηθούσε να περάσουμε πιο ανώδυνα τον χειμώνα που έρχεται.

«Έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και τώρα: η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης. Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Αν η Κυβέρνηση μείωνε τους φόρους στα καύσιμα, θα υπήρχε μεγάλη απώλεια εσόδων του κράτους, το οποίο θα έθετε άλλα ζητήματα όπως την πορεία του ελλείμματος. Εμείς μια τέτοια απόφαση δεν θα την πάρουμε.

Αντιθέτως, όσο διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο έχουμε, θα τον διαθέτουμε στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα και που δυσκολεύονται να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους. Πιστεύω ότι έχουμε ωριμάσει ως κοινωνία ώστε να ξέρουμε ότι ούτε απεριόριστα δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν ούτε μαγικές λύσεις».

-Γιατί παρατηρείται πάντα σχεδόν άμεση αύξηση στην αντλία όταν αυξάνεται η διεθνής τιμή του πετρελαίου, αλλά έχουμε πολύ καθυστερημένη πτώση όταν  πέφτει η διεθνής τιμή;

«Οι τιμές στην αντλία με την τιμή του αργού πετρελαίου έχουν πολύ μικρότερη σχέση απ΄ όσο νομίζει ο μέσος πολίτης. Η τιμή διυλιστηρίου καθορίζεται από έναν δείκτη  που λέγεται «δείκτης Platts» και είναι ο μέσος όρος των παραγώγων του αργού πετρελαίου όπως είναι η βενζίνη κλπ από όλα τα διυλιστήρια της Μεσογείου. Κατά συνέπεια δεν ακολουθεί αυτόματα ούτε η άνοδος ούτε η πτώση τις τιμές του αργού, αλλά με μία χρονοκαθυστέρηση και στο ένα και στο άλλο».

-Τι έχετε διαπιστώσει ως υπουργείο σε ελέγχους που πραγματοποιείται για τη νοθεία των  καυσίμων; Είναι συχνό φαινόμενο;

«Καταρχάς να σας πω ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν πολλοί έλεγχοι και επιβλήθηκαν πολλά πρόστιμα σε πάρα πολλά πρατήρια καυσίμων που ξεπέρασαν έστω και λίγο το επιτρεπόμενο περιθώριο κέρδους. Από τους ελέγχους αυτούς δεν προκύπτει μια γενική εικόνα αισχροκέρδειας. Υπάρχουν περιπτώσεις αισχροκέρδειας, τις οποίες εντοπίζουμε και τιμωρούμε».

Κυνήγι μαγισσών

-Εν μέσω καλοκαιριού ήρθε στην επικαιρότητα το μεγάλο θέμα των υποκλοπών, μετά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Είναι δυνατόν, αναρωτιούνται πολλοί, να μην γνώριζε ο πρωθυπουργός τις κινήσεις της ΕΥΠ;

«Η  Κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει το παραμικρό σε αυτό το θέμα, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να πείσουν περί του αντιθέτου. Ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία ενημέρωση και ως εκ τούτου καμία ευθύνη. Μόλις ο ίδιος ενημερώθηκε προχώρησε άμεσα στις ενέργειες που όλοι γνωρίζετε. Αναμφίβολα, είναι πολύ λυπηρό αυτό που συνέβη. Ο κύριος Ανδρουλάκης έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται και να ζητάει τη διερεύνηση της υπόθεσης. Άλλο όμως αυτό και άλλο να αναγάγουμε το όλο θέμα σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Ο ελληνικός λαός έχει σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί που αφορούν κυρίως στην επιβίωση του ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Ας σταματήσουμε το «κυνήγι μαγισσών» και ας επικεντρωθούμε επιτέλους στα σοβαρά για το καλό του ελληνικού λαού και της χώρας».

-Δύσκολο το φετινό καλοκαίρι και στα εθνικά μας θέματα. Ο Ερντογάν και φέτος προκαλεί τη χώρα μας αλλά εμείς επιλέγουμε να μην απαντάμε δραστικά. Μήπως θα ήταν πιο φρόνιμο μία πιο δραστική στάση από πλευράς μας;

«Η ρητορική του κυρίου Ερντογάν είναι λίγο ή πολύ γνωστή. Την παρακολουθούμε, αλλά δεν μας προκαλεί έκπληξη. Αυτό που πραγματικά μας προκαλεί έκπληξη είναι η αδιανόητη στάση του κυρίου Τσίπρα, ο οποίος στην προσπάθειά του να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, χωρίς κανένα αίσθημα ευθύνης, υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα, υποστηρίζει άρθρα στον διεθνή τύπο που διασύρουν την Ελλάδα και προσπαθεί μεθοδευμένα να πλήξει την εικόνα του Πρωθυπουργού της χώρας. Αλήθεια, έχουν αντιληφθεί ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να στρέφονται εναντίον της ίδιας τους της χώρας;»

Πολιτική σταθερότητα

-Τελικά δεν θα έχουμε εκλογές φέτος το φθινόπωρο. Πώς κρίνετε την απόφαση του πρωθυπουργού να καθυστερήσει την έλευση του λαού στις κάλπες; Μήπως είναι ρίσκο για  την κυβέρνηση;

«Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο αλλά στη λήξη της τετραετίας, δείχνει υπευθυνότητα και πολιτική γενναιότητα. Ως Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, δεν επέλεξε το προσωπικό του συμφέρον αλλά το συμφέρον του ελληνικού λαού. Μεταξύ πολιτικής σταθερότητας και ακυβερνησίας επέλεξε το πρώτο, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος. Διερωτώμαι, ο κύριος Τσίπρας τι θα έκανε στη θέση του; Να είστε βέβαιοι πως στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι νικητές».

-Πόσο ικανοποιημένος είστε με τους ρυθμούς επενδύσεων στη χώρα μας; Έχουμε πιάσει τους στόχους; Και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην ελληνική κοινωνία, στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών;

«Παρά τις δύσκολες διεθνείς συγκυρίες, αυτό που συντελείται στην Ελλάδα είναι ένα μικρό “θαύμα”. Το 2022,έχουμε ρεκόρ όλων των εποχών άμεσων ξένων επενδύσεων, ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων και ρεκόρ εξαγωγών. Αυτό σημαίνει υψηλή ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όσο και να θέλει ο κύριος Τσίπρας να με αποκαλεί Υπουργό Υπανάπτυξης, για ακόμα μία φορά η πραγματικότητα τον διαψεύδει».

 

 

spot_img
spot_img
spot_img