- Το «νυκτερινό διαζύγιο», όπως αποκαλείται από τους ειδικούς, φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, ειδικά στα ζευγάρια άνω των 40
Του Θάνου Ασκητή*
Γιατί τα ζευγάρια κοιμούνται μαζί; Εκ πρώτης όψεως, ίσως πρόκειται για μια εύκολη ερώτηση. Επί της ουσίας όμως, κανείς δεν έχει καταφέρει να δώσει μία άμεση απάντηση. Αφορά μια βιολογική, ενστικτώδη ανάγκη, όπου το ζευγάρι της εποχής των σπηλαίων κοιμόταν κολλητά, πολλές φορές και με τα παιδιά, ώστε να αντιμετωπιστεί το κρύο; Ή μήπως είναι μια πολιτισμικά καθορισμένη επιταγή, που οι σύντροφοι σε κάποιες περιπτώσεις κοιμούνται μαζί και σε κάποιες άλλες όχι; Δυστυχώς, οι αποδείξεις που έχουμε για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό είναι περιορισμένες, εξαιτίας των λιγοστών ιστορικών καταγραφών, που έχουν διασωθεί ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ωστόσο, ακόμη και με το μικρό υλικό που διαθέτουμε, μπορούμε να εντοπίσουμε σαφώς αρκετές ιστορικές περιόδους όπου τα ζευγάρια διατηρούσαν χωριστές κρεβατοκάμαρες. Οι αριστοκράτες της μεσαιωνικής Ευρώπης, για παράδειγμα, φαίνεται πως είχαν ξεχωριστά δωμάτια. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ακόμα δεκάδες αρχοντικά σε χώρες όπως η Ουαλία και η Ουγγαρία όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα δωμάτια του κάθε συζύγου. Για τους συντρόφους των εποχών αυτών, οι σεξουαλικές επαφές φαίνεται πως προέκυπταν από ειδική πρόσκληση προς τη γυναίκα, η οποία μεταφερόταν από τον μπάτλερ, όπου ο σύζυγος δήλωνε τον ενδιαφέρον του, με σκοπό να βιώσει «την ευχαρίστηση της παρέας της». Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, δεν είναι απόλυτα σαφές, αν η γυναίκα περνούσε όλη τη νύχτα στο δωμάτιο του συντρόφου της ή όχι.
Σε αντίθεση με τις χρονικές περιόδους που αναφέρθηκαν, όπου λίγα ζευγάρια επέλεγαν να κοιμούνται χωριστά ως ένδειξη αριστοκρατικής και ευγενούς καταγωγής, στις μέρες μας και στις σύγχρονες, πλέον, δυτικές κοινωνίες το φαινόμενο αυτό μοιάζει να γενικεύεται επικίνδυνα. Οι λόγοι που οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση είναι αρκετοί. Από τους προσωπικούς θορύβους -όχι ευχάριστους βέβαια- του ενός ή του άλλου, από το ότι καταλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος του κρεβατιού από τον πιο πληθωρικό και ανήσυχο σύντροφο, ως την επιθυμία του ενός εκ των δύο να βλέπει τηλεόραση πριν κοιμηθεί ή να τραβάει όλο το σκέπασμα, απογυμνώνοντας τον άλλον, στην κρύα νύχτα… του ακριβού πετρελαίου!
Η ύπαρξη παιδιών
Στους παράγοντες που ωθούν ένα ζευγάρι να κοιμάται χωριστά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και η περίπτωση ενός ή και περισσότερων παιδιών, τα οποία φοβούνται τη νύχτα και επιζητούν να κοιμηθούν με τους γονείς, εκτοπίζοντας τον έναν τελικά στον καναπέ (συνήθως τον άμοιρο άνδρα), φέρνοντας το ζευγάρι σε de facto καταστάσεις απομάκρυνσης.
Το «νυκτερινό διαζύγιο», όπως αποκαλείται από τους ειδικούς, φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, ειδικά στα ζευγάρια άνω των 40, όπου η ανάγκη για έναν ποιοτικό ύπνο, απαραίτητο για τις υποχρεώσεις της επόμενης ημέρας, είναι μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, οι οποίοι βρίσκονται σε σταθερή σχέση με συγκατοίκηση ή γάμο, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες απάντησαν πώς πλέον κοιμούνται σε διαφορετικά δωμάτια.
Εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται αθώο, και ίσως χρήσιμο,το να κοιμάται ένα ζευγάρι χωριστά, καθώς απολαμβάνει ποιοτικότερο και πιο ξεκούραστο ύπνο, χωρίς να επηρεάζεται η σχέση του, δεδομένου, ότι μέσα στον ύπνο δεν μπορεί να υπάρξει αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο συντρόφων (φαινομενολογικά). Το πιο αξιοσημείωτο, όμως, αποτέλεσμα της προηγούμενης έρευνας ήταν ότι οι μισοί από τους συμμετέχοντες παραδέχτηκαν, ότι η τακτική αυτή έφερε αποστασιοποίηση στη σχέση με το σύντροφό τους, ενώ επηρέασε αρνητικά και τη σεξουαλική τους ζωή!
Όσο λογικοφανής «δείχνει» ο λόγος, που οδηγεί ένα ζευγάρι σε χωριστό ύπνο, η επίδραση στις συναισθηματικές και ψυχολογικές παραμέτρους της σχέσης είναι δεδομένη. Όπως είναι αναμενόμενο, το πρώτο πράγμα που θα δεχτεί τα «απόνερα» μιας τέτοιας απόφασης θα είναι η σεξουαλική ζωή, καθώς στο ζευγάρι δημιουργείται πλέον αναπόφευκτα η ανάγκη να κάνει μια συντονισμένη και προγραμματισμένη προσπάθεια να συναντηθεί για σεξ (το προσδοκώμενο κάλεσμα). Αυτό που είναι λιγότερο προφανές, είναι η απώλεια της αυθόρμητης αγκαλιάς, του αγγίγματος και της κουβέντας στο κρεβάτι, καταστάσεις που στην πραγματικότητα αποτελούν την «κόλλα», που ενισχύει το δέσιμο δύο συντρόφων. Η απουσία αυτού του «δεσμού», σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, που η σχέση περνάει δύσκολα, φωτογραφίζει το θυμό, την αρνητικότητα και την αλληλοχρέωση, όπου η δυσφορία, η ενοχή και το λάθος συντηρούν την ψυχρότητα και την αποξένωση. Αποτέλεσμα αυτών είναι η απώλεια της συναισθηματικής εγγύτητας (τροφή στη ζωή του ζευγαριού), κάτι, που είναι η πραγματική γεύση και το αλατοπίπερο στο σεξ, ενισχύοντας τη λαγνεία και τη φαντασίωση του σεξουαλικού μας οίστρου.
Ζεσταίνει δύο ψυχές
Το κρεβάτι αγκαλιάζει δύο κορμιά και ζεσταίνει δύο ψυχές, που κουλουριάζονται μέσα από τα σεντόνια, επιτρέποντας το αισθησιακό άγγιγμα, την μυρωδιά των συντρόφων και την χαριτωμένη κίνηση του σωματικού ενδιαφέροντος, προσφέροντας την αληθινή παρέα της νύχτας, που ο ύπνος προσφέρει, με την ασφάλεια και τη θαλπωρή της συντροφικής μας παρέας. Όσο για το σεξ, πάντα περιμένει μέσα στα ζεστά μας ρούχα, το απρόσμενο χάδι, το ξαφνικό αφύπνισμα της στύσης, την αμηχανία της κολπικής εφύγρανσης, την ψιθυριστή ανάσα που επιταχύνεται στο σεξουαλικό ανέβασμα και στο κλείσιμο της αυλαίας μίας νυχτερινής σεξουαλικής γρήγορης, αλλά πολύ δυνατής απόλαυσης.
Γι’ αυτούς που κοιμούνται χώρια… παρακαλώ, περιμένετε στο ακουστικό σας!
- Ο Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Διδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Πρώην Βουλευτής Β’ Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας