27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑΚιρσοί και Ευρυαγγείες: Ομορφιά ή υγεία;
spot_img

Κιρσοί και Ευρυαγγείες: Ομορφιά ή υγεία;

-

Ποια είναι τα συμπτώματα, πως αντιμετωπίζονται και πότε χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.Τι είναι οι κιρσοί; Είναι οι ορατές επιφανειακές φλέβες, που δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα στα αρχικά στάδια, αλλά μπορεί να οδηγήσουν και σε θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή σε κάποιες περιπτώσεις.
Τι συμπτώματα έχουν;
• Αίσθηση Βάρους στα πόδια
• Δυσκολία στην άσκηση-Κόπωση ποδιών
• Πόνος ή ευαισθησία κατά μήκος της πορείας μιας φλέβας. Ο πόνος  είναι χειρότερος μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και συχνά βελτιώνεται ανυψώνοντας τα πόδια. Ο πόνος και άλλα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν με τον έμμηνο κύκλο, με την εγκυμοσύνη, ή την εξωγενή ορμονική θεραπεία (π.χ., από του στόματος αντισυλληπτικά). Ένας μικρός αριθμός γυναικών βιώνουν τακτικά τον πόνο που σχετίζεται με τους κιρσούς μετά τη σεξουαλική επαφή.
• Κνησμό-  Αίσθημα καύσου
• Ανήσυχα Πόδια
• Νυχτερινές κράμπες
• Οίδημα – Πρήξιμο
• Αλλαγές στο δέρμα
• Παραισθησίες
Πως γίνεται η διάγνωση; Το Triplex (υπερηχογράφημα) είναι η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της ανεπάρκειας των φλεβών και για το σχεδιασμό της αντιμετώπισής τους. 
Πως αντιμετωπίζονται σήμερα; Η θεραπεία της φλεβικής νόσου σήμερα είναι πολύ διαφορετική από τις παραδοσιακές θεραπείες του παρελθόντος. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί και η δυνατότητα εκτέλεσής τους σε εξωνοσοκομειακή βάση επιτρέπουν σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακουφιστούν άμεσα, σχετικά ανώδυνα από τα συμπτώματα της ασθένειας τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. 
Ποιες είναι αυτές οι νεότερες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές; Κυρίως είναι η καταστροφή με λέιζερ, ή η καταστροφή με ραδιοσυχνότητες για τη μεγάλη σαφηνή φλέβα. Οι τεχνικές αυτές συνδυάζονται με εκτομή (αφαίρεση) των μικρότερων επιφανειακών φλεβών με μικρές τομές ή εφαρμογή σκληροθεραπείας σε αυτές. Το λέιζερ ή οι ραδιοσυχνότητες κλείνουν την πάσχουσα φλέβα χωρίς τομή, οπότε το αίμα κατευθύνεται σε άλλες υγιείς φλέβες και η πρώτη τελικά εξαφανίζεται. Η σκληροθεραπεία επίσης σφραγίζει το τοίχωμα των μικρών φλεβών, οι οποίες σταδιακά εξαφανίζονται.
Η παραδοσιακή χειρουργική τεχνική αφαιρεί τη μεγάλη φλέβα με μία μικρή τομή στην περιοχή του ριζομηρίου και τις μικρότερες φλέβες με μικρές τομές, όπως οι προηγούμενες τεχνικές.
Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας των μεθόδων θεραπείας; Όλες οι μέθοδοι, αν εφαρμοστούν από έμπειρο χειρουργό έχουν ποσοστά επιτυχίας μεταξύ 97% και 98% μετά από πέντε χρόνια.
Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη θεραπεία; Όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις σχετίζονται με κάποιο κίνδυνο. Ωστόσο, οι επεμβάσεις στις φλέβες θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου. Οι επιπλοκές είναι άτυπες. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί θάνατος που να οφείλεται σε επέμβαση στις φλέβες, ενώ λοιμώξεις συμβαίνουν σε λιγότερο από 1% των ασθενών.
Υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας για τις επεμβάσεις αυτές; Πρακτικά οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κινητικότητα μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση ανεξαρτήτως ηλικίας.
Οι παραπάνω επεμβάσεις απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο; Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα δεν απαιτούν διανυκτέρευση στο νοσοκομείο περισσότερο από μερικές ώρες. Πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και καταστολή «μέθη» , με φαρμακευτικούς παράγοντες που περνά η δράση τους μετά από λίγες ώρες.
Θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα με την επέμβαση; Οι περισσότεροι ασθενείς θα ανακουφιστούν άμεσα από τα συμπτώματα τους. Εξογκώματα, μπλε φλέβες και ευρυαγγείες θα εξαφανιστούν, και συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους, η κόπωση, ο πόνος, ο κνησμός, το οίδημα και τα ανήσυχα πόδια συνήθως υποχωρούν αμέσως μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μέγιστο όφελος από την επέμβαση φαίνεται με την πάροδο του χρόνου, και σε ορισμένες περιπτώσεις οι φλέβες θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να εξαφανιστούν εντελώς.
Πόσος χρόνος απαιτείται για ανάρρωση μετά την επέμβαση; Οι περισσότερες επεμβάσεις απαιτούν την αποφυγή έντονης δραστηριότητας αρχικά, αλλά επιτρέπουν τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε συνήθη δραστηριότητα μετά από μερικές ημέρες. Για τις πρώτες πέντε ημέρες μετά την επέμβαση συνιστάται να αποφεύγονται η άσκηση, το καυτό μπάνιο και η ανύψωση βαρέων αντικειμένων.
Εκτός από τις παραπάνω μεθόδους υπάρχουν άλλες επιλογές θεραπείας; Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, φαρμακευτικής αγωγής και την αλλαγή τρόπου ζωής. Όμως, δεν πρόκειται για θεραπεία, αλλά για αποφυγή επιδείνωσης της νόσου.

 

  • Ο  Χρήστος Παπασιδέρης είναι Αγγειοχειρουργός  MD PhDΔιδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

 

spot_img
spot_img