Συνέντευξη του Αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ για την καθημερινότητα των πολιτών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν
- «Και νοιαζόμαστε και μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διάστημα χρειαστεί»
Της Μαρίας Καραουλάνη
Την Τρίτη και 13 οι Έλληνες την θεωρούν ως μία κακή ημέρα που τους φέρνει γρουσουζιά. Έχει ταυτιστεί με την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους που έγινε Τρίτη 13 Απριλίου 1204, ενώ η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ έγινε κι αυτή Τρίτη. Στις αγγλοσαξονικές, γαλλικές, γερμανικές και πορτογαλικές περιοχές του κόσμου γρουσούζικη θεωρείται η Παρασκευή και 13. Γρουσούζικη ημέρα θεωρούν την Τρίτη και 13 και οι ισπανόφωνοι που σύμφωνα με την παροιμία τους: «En martes, ni te cases ni te embarques», δηλαδή την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι.
Επίσης, ως αριθμός το 13 θεωρείται ότι φέρει γρουσουζιά και κακοδαιμονία, καθώς σπάει την αρμονία του 12. Ο Χριστός είχε 12 μαθητές, τα Ευαγγέλια είναι 12, ο Ηρακλής έκανε 12 άθλους, οι θεοί του Ολύμπου ήταν 12, ο χρόνος έχει 12 ώρες, η μέρα χωρίζεται σε δύο 12ωρα και ούτω καθεξής. Πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι αρνούνται να καθίσουν σε θέση με το 13 σε λεωφορεία ή αεροπλάνα, ενώ στα περισσότερα αεροπλάνα δεν υπάρχει η σειρά καθισμάτων «13», αλλά και ούτε αριθμός πτήσης 13. Στις κάρτες ταρό, το νούμερο 13 αντιστοιχεί στον θάνατο. Τη… γρουσούζικη ημέρα έχει τιμήσει και ο ελληνικός κινηματογράφος με την κωμική ταινία του 1963, «Τρίτη και 13», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο «προληπτικός» Νίκος Σταυρίδης και το «γούρι του», ο Γιάννης Γκιωνάκης.
Δεν γνωρίζουμε εάν ο Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, είναι προληπτικός και πιστεύει σε δοξασίες. Όμως είναι βέβαιο ότι θα θυμάται την Τρίτη και 13, καθώς την συγκεκριμένη ημέρα έκανε μία ατυχή δήλωση για την οποία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Απαντώντας σε ερώτηση τόνισε πως «είναι λαϊκισμός όταν αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα. Έχει αυξηθεί 1200% η τιμή του φυσικού αερίου. Το βασικό ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δείχνουμε προσαρμογή. Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει». Αναγνωρίζοντας το λάθος του ζήτησε συγνώμη: «Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στις προθέσεις μου, κάποιοι ένιωσαν προσβεβλημένοι. Τους ζητώ συγγνώμη. Όπως και από τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση, που κλήθηκαν να συζητούν αυτό το θέμα, αντί να προβάλλουν την επιτυχημένη παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το τεράστιο κυβερνητικό έργο για την στήριξη της κοινωνίας ώστε να ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση ενωμένοι».
Κι όμως μπορεί ο Στέλιος Πέτσας να συστήθηκε στο ευρύ κοινό τα τελευταία χρόνια, όταν άνηκε από την εποχή που η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση στο στενό πυρήνα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά έχει εμπειρία από θέσεις ευθύνης. Την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Προετοίμασε και υποστήριξε σε τεχνικό επίπεδο τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση κατά 10%, από τον Αύγουστο του 2013, καθώς και τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, από τον Ιανουάριο του 2015.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία για όσο χρειαστεί. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πέτσα είναι η ακόλουθη:
-Υπουργέ, ας ξεκινήσουμε με το θέμα της οικονομίας όπως το αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στην καθημερινότητά τους. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες η κατάσταση παραμένει ζοφερή και προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολη με τον χειμώνα μπροστά μας. Οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα θα συνεχίσουν. Θεωρείτε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, θα μας βοηθήσουν ουσιαστικά να αντεπεξέλθουμε;
«Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στη ΔΕΘ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της κοινωνίας, το οποίο περιλαμβάνει, πρώτον, μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής που αφορούν κυρίως στην ανακούφιση έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων και της ακρίβειας, δεύτερον, παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα όπως μεταξύ άλλων η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε 1 εκατ. συνταξιούχους, καθώς και η αύξηση των κύριων συντάξεων το 2023, και τρίτον, ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος της στέγασης ώστε οι νέοι άνθρωποι να προχωρήσουν στη ζωή τους όπως έκαναν οι γονείς τους, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους.
Πρόκειται για ένα γενναίο πλέγμα, δημοσιονομικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, που δείχνει ότι και νοιαζόμαστε και μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία, για όσο χρειαστεί. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Κάθε ευρώ που περισσεύει από τον Προϋπολογισμό, επιστρέφει στους Έλληνες. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -εδώ και τρία και πλέον χρόνια, εν μέσω αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων όπως η πανδημία, ο πόλεμος και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, καθώς και ο εισαγόμενος πληθωρισμός- αξιοποιεί, χάρη στην εμπιστοσύνη που έχει εμπεδωθεί στην Ελλάδα, κάθε δυνατότητα που υπάρχει, προς όφελος όλων των πολιτών. Έτσι πορευόμαστε, έτσι συνεχίζουμε. Στεκόμαστε λοιπόν έμπρακτα δίπλα σε κάθε πολίτη και για εμάς ξεχωριστό κεφάλαιο για τις κοινωνικές πολιτικές αποτελούν οι συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 60 ετών. Ο σημερινός άνθρωπος αυτής της ηλικιακής κατηγορίας δεν έχει σχέση με εκείνον της δεκαετίας του 1970. Έχει περισσότερα χρόνια μπροστά του να απολαύσει τα αγαθά της ζωής και να χαρεί τα καλά που προσφέρει η πρόοδος σε διάφορους επιστημονικούς τομείς για τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας. Δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ώστε τα χρόνια αυτά να είναι για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών υγιή, δημιουργικά και αξιοπρεπή, κάτι το οποίο θα είναι καλό και για τους ίδιους και για την κοινωνία στο σύνολό της».
–Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε καταβολή χρηματοδοτικού πακέτου ύψους συνολικά 114 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους. Πού και πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα;
«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η εισαγόμενη κρίση, στηρίζουμε τους Ο.Τ.Α. με σημαντικές ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο υπέρογκο ενεργειακό κόστος και να μπορέσουν να υπηρετήσουν τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που έχει η Αυτοδιοίκηση. Ήδη από το Α’ εξάμηνο του 2022 έχουμε διαθέσει 218 εκατ. ευρώ σε όλους τους Δήμους της χώρας και συνεχίζουμε να στηρίζουμε, με νέα έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 114 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, για να σταθούν οι Δήμοι όρθιοι και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά προγράμματα που έχουμε σε εξέλιξη και τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Συγκεκριμένα, εντός του Σεπτεμβρίου, καταβάλλονται περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ στην πορεία, εντός του διμήνου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, θα γίνει μια κατανομή ακόμη 50 εκατ. ευρώ σε συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επίσης, θα καταβληθούν 14 εκατ. ευρώ για τις σχολικές επιτροπές, δηλαδή για τη θέρμανση των παιδιών μας στα σχολεία. Δείχνουμε λοιπόν στην πράξη ότι στεκόμαστε αρωγοί στην Αυτοδιοίκηση για να παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, για να ζουν αξιοπρεπώς».
Εξοικονόμηση ενέργειας
-Σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις προχώρησαν ήδη σε μέτρα όπως το να κλείνουν τα φώτα στους δρόμους ή σε αξιοθέατά τους προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια. Θα δούμε ίσως κάτι τέτοιο και στη χώρα μας; Γιατί αν τα δημοτικά τέλη αυξηθούν, λόγω του κόστους ενέργειας, αυτό πάλι εμείς οι δημότες θα το πληρώσουμε.
«Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου που ανακοινώθηκε, αναφορικά με τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας για τον δημόσιο τομέα, ζητούμε και από την Αυτοδιοίκηση -είτε είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα τα οποία συνδέονται με αυτούς- να συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια εξοικονόμησης από όλους τους φορείς του Δημοσίου.
Ειδικά στον οδοφωτισμό η Αυτοδιοίκηση έχει τον δικό της ρόλο για ενεργειακή εξοικονόμηση της τάξεως του 10%. Προτείνουμε την βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και την περιορισμένη λειτουργία του καλλωπιστικού και του διακοσμητικού φωτισμού, πολιτικές οι οποίες μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση κατά 35-50%. Είναι εύκολο, για παράδειγμα, να περιοριστεί ο οδοφωτισμός όταν είναι περιττός, δηλαδή τις ώρες που υπάρχει το φυσικό φως του ήλιου.
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος να επιβαρύνεται για τις δημοτικές δαπάνες οδοφωτισμού, δεδομένου ότι ο δημοτικός οδοφωτισμός είναι ανταποδοτική δαπάνη που πληρώνει κανονικά ο δημότης.
Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι πεπεισμένος ότι ο χώρος της Αυτοδιοίκησης μπορεί να δώσει το καλό παράδειγμα στην εξοικονόμηση ενέργειας».
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
– «Όχι αλλαγή εκλογικού νόμου, όχι εκλογές, όχι ανασχηματισμός», διαμήνυσε από την ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός. Σας βρίσκουν σύμφωνο οι απόψεις του; Μήπως έτσι ρισκάρει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας;
«Μελετώντας τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχουν δημοσιευθεί στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, καθώς και τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εκτιμώ ότι η αυτοδυναμία είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνιστά εθνική αναγκαιότητα, προκειμένου η Ελλάδα να έχει την πολυπόθητη σταθερότητα για να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά. Και το όνομα του Πρωθυπουργού είναι συνυφασμένο με αυτή την πολιτική σταθερότητα».
–Να έρθουμε τώρα στα εθνικά μας θέματα και δη στο ελληνοτουρκικό. Η Τουρκία εμμένει σε μία ρητορική επιθετική και απειλητική. Θέλει να μας εκφοβίσει και να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Θεωρείτε ότι η δική μας στάση φέρνει αποτελέσματα; Μήπως θα έπρεπε να απαντάμε εξίσου δυναμικά;
«Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία και τον Τούρκο Πρόεδρο σε ένα μπαράζ σκληρών δηλώσεων, όπου κάθε μέρα θα ανεβάζουμε περισσότερο το θερμόμετρο της επικοινωνίας. Από την άλλη, επιμένουμε να δίνουμε πάντοτε σαφείς απαντήσεις και να αναδεικνύουμε εντός, αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος -σε όλα τα διεθνή fora-, αυτή την απόλυτη διαστρέβλωση που επιχειρείται από την Τουρκία, η οποία ενώ είναι αυτή η οποία προκαλεί την ένταση, θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη.
Επομένως η Ελλάδα -με ήρεμη αυτοπεποίθηση και με ακλόνητη πυξίδα ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, και την αποτρεπτική δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα- έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις της παντού.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζουμε να χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Και συνεχίζουμε να εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, όπως έχουμε ήδη κάνει».