26.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑ«Καρδαμώνει» τον οργανισμό
spot_img

«Καρδαμώνει» τον οργανισμό

-

  • Το «θαυματουργό» μπαχαρικό (ΚΑΡΔΑΜΟ) που χρησιμοποιείται εκ των αρχαιοτάτων χρόνων και στην γαστρονομία και στην ιατρική

Το κάρδαμο, γνωστό και ως κακουλέ, αποτελεί το μπαχαρικό που χρησιμοποιείται από παλιά στη γαστρονομία και την ιατρική. Παρόλο που οι περιοχές προέλευσης του βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, το κάρδαμο έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα δημοφιλές μπαχαρικό της Δύσης.

Το κάρδαμο προέρχεται από τους σπόρους διαφορετικών φυτών που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το τζίντζερ. Έχει μία ξεχωριστή γεύση που το κάνει να συμπληρώνει τέλεια και τα γλυκά και αλμυρά πιάτα ενώ αλλού χρησιμοποιείται ακόμα και στο τσάι και τον καφέ.  Αποτελεί ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής αφού περιέχει φυτοχημικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Οι μορφές που βρίσκει κανείς το κάρδαμο στην αγορά είναι σε σπόρους, σε προαλεσμένη σκόνη, σε αιθέριο έλαιο και ως φυτικό συμπλήρωμα σε μορφή κάψουλας.

Το διάσημο, για τα οφέλη του, μπαχαρικό, έχει αποτελέσει πολλές φορές την αφορμή για να διεξαχθούν αρκετές έρευνες, αφού περιλαμβάνει οφέλη για την υγεία.

Το έλαιο από τον καρπό του καρδάμου μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια και τους μύκητες. Ειδικότερα, έρευνα έχει δείξει πως το αιθέριο έλαιο του κάρδαμου είναι αποτελεσματικά ικανό να σκοτώσει πολλά είδη βακτηρίων, καταστρέφοντας την κυτταρική τους μεμβράνη.

Μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτης

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει πως το κάρδαμο θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάποιες πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου.

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές πίεσης, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου και αυξημένο σωματικό βάρος και θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Με βάση τις μελέτες χάρη στην σκόνη καρδάμου μειώθηκε το βάρος των πειραματόζωων κι έχουν καλύτερες τιμές χοληστερόλης. Σε άλλη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν σε 83 άτομα με διαβήτη τύπου 2 είτε πράσινο κάρδαμο είτε εικονικό φάρμακο. Όσοι έλαβαν το κάρδαμο είδαν πολλά οφέλη στην υγεία τους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αιμοσφαιρίνης A1c και των επιπέδων ινσουλίνης, μετά από 10 εβδομάδες.

Το κάρδαμο επίσης βοηθά στην εξισορρόπηση του pH στο στόμα. Αιώνες τώρα, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να προσφέρουν νότες φρεσκάδας στην αναπνοή τους αλλά και για να αντιμετωπίσουν τα βακτήρια του στόματος, μια κοινή αιτία κακής αναπνοής, τερηδόνας και ουλίτιδας.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του το καθιστούν ιδανικό στη διάσπαση των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα.

spot_img
spot_img