28.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑ«Καλύτερη ζωή σε κάθε ηλικία»
spot_img

«Καλύτερη ζωή σε κάθε ηλικία»

-

  • Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε. Αυτά είναι τρία ρήματα που διέπουν την καθημερινότητά μας

 

Του Στέλιου Πέτσα*

 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη εδώ και τρία χρόνια το όραμα που συνδυάζει την βιώσιμη ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή, με στόχο να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Νιώθουμε, προσπαθούμε, δρούμε. Αυτά είναι τρία ρήματα που διέπουν την καθημερινότητά μας. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα σε κάθε πολίτη και για εμάς ξεχωριστό κεφάλαιο για τις κοινωνικές πολιτικές αποτελούν οι συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ο σημερινός άνθρωπος αυτής της ηλικιακής κατηγορίας δεν έχει σχέση με εκείνον της δεκαετίας του 1970. Έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και κυρίως περισσότερα χρόνια ποιοτικής ζωής μπροστά του για να χαρεί τα καλά που προσφέρει η πρόοδος σε διάφορους επιστημονικούς τομείς για τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας. Δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ώστε τα χρόνια αυτά να είναι για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών δημιουργικά και αξιοπρεπή, κάτι το οποίο θα είναι καλό και για τους ίδιους και για την κοινωνία στο σύνολό της.

Και αυτό κάνουμε.

Πρώτον, μέσα από το χαρτοφυλάκιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν επί χρόνια τις τοπικές κοινωνίες, εκεί δηλαδή που κατά τεκμήριο ξεδιπλώνεται το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας των μεγαλύτερων συμπολιτών μας. Με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης, που αποτελεί την οικονομική δύναμη πυρός του υπουργείου Εσωτερικών με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 3,5 δις ευρώ, χρηματοδοτούμε εκατοντάδες δράσεις που αφορούν σε έργα για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, την αναβάθμιση των υποδομών σε κρίσιμους τομείς, όπως η ύδρευση και αποχέτευση, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, την ψηφιακή σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Δράσεις οι οποίες συμβάλλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Έμπρακτη στήριξη

Μέσα από το Πρόγραμμα αυτό αποδεικνύεται με τον πιο αδιάψευστο τρόπο η ακλόνητη δέσμευση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει εμπράκτως –με έργα και όχι με λόγια– τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, σε όποια γωνιά της Ελλάδας και αν ζουν. Για εμάς, καθεμιά από τις Περιφέρειες και καθένας από τους Δήμους της χώρας είναι μια «τοπική Ελλάδα».

Και για να μπορέσει η «μεγάλη Ελλάδα» να ευημερήσει, να προκόψει και να προχωρήσει μπροστά, θα πρέπει οι «τοπικές Ελλάδες» να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, ο οραματιστής και χαρισματικός αυτός πολιτικός, το όνομα του οποίου φέρει συμβολικά το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, έλεγε πως ο καθένας από εμάς πρέπει να προσπαθεί να αφήσει «ένα καλό χάραγμα πάνω στην ιστορία αυτού του τόπου». Αυτό, λοιπόν, είναι το «καλό χάραγμα» που θέλουμε να αφήσουμε εμείς στην ιστορία της Πατρίδας μας: να φέρουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας δουλειές, βιώσιμη ανάπτυξη και μια καλύτερη ζωή για όλους.

Δεύτερον, σε κυβερνητικό επίπεδο, στο σκέλος της οικονομικής στήριξης, αναφορικά με τις συντάξεις το έργο που έπρεπε να γίνει όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούλιο του 2019 ήταν πράγματι τιτάνιο. Καταφέραμε να ακυρώσουμε το αντισυνταγματικό σύστημα Κατρούγκαλου, που δήμευε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, να μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή αυξάνοντας έτσι το διαθέσιμο εισόδημα πολλών συνταξιούχων, να καθιερώσουμε μόνιμες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για τουλάχιστον 225.000 συνταξιούχους ακυρώνοντας παράλληλα τις περικοπές για άλλους 250.000. Ελαττώσαμε επίσης αισθητά την προσωπική διαφορά για περισσότερους από 500.000 δικαιούχους, ενώ 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ επιστράφηκαν αναδρομικά σε πάνω από 1.200.000 συνταξιούχους.

Λύθηκαν εκκρεμότητες

Παράλληλα, λύθηκαν από αυτήν την κυβέρνηση εκκρεμότητες όπως συντάξεις χηρείας, συντάξεις που λαμβάνουν ορφανά τέκνα, ενώ μειώθηκε δραστικά η περικοπή που είχε επιβληθεί στις συντάξεις όσων εξακολουθούν να εργάζονται. Επιπλέον, θεραπεύουμε μια παθογένεια δεκαετιών στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων για το σύγχρονο κράτος. Μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες συντάξεις είχαν βγει ολόκληρο το 2019. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή των Ελλήνων, πρόκειται για ένα ζήτημα δικαιοσύνης και πολιτισμού. Και βέβαια, αυτή η κυβέρνηση την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα καταργήσει την Εισφορά Αλληλεγγύης και για τους συνταξιούχους, ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια ώστε να τεθούν σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων.

Επίσης, στον τομέα της απασχόλησης, μέσα από το επιτυχημένο πρόγραμμα για συμμετοχή ανέργων ηλικίας 55-67 ετών προσφέρουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να απασχοληθούν σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, ώστε αφενός να μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία τους από τον ιδιωτικό τομέα και αφετέρου να συμπληρώσουν πολύτιμα χρόνια για τα ένσημά τους. Αφουγκραζόμαστε την ανάγκη των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας που αισθάνονται νέοι και δημιουργικοί, να συνεχίσουν να προσφέρουν στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, στο σκέλος της κοινωνικής στήριξης, ενισχύουμε διαρκώς τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, με μεγαλύτερη ευαισθησία προς τα άτομα με αναπηρία, τους χρονίως πάσχοντες και τους ηλικιωμένους, ώστε κανένας να μην μείνει πίσω.

Συμπερασματικά, έχοντας απεριόριστο σεβασμό στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, εργαζόμαστε καθημερινά και τους στηρίζουμε έμπρακτα για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη.

 

  • Ο Στέλιος Πέτσας είναι αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών

 

 

spot_img
spot_img
spot_img