Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης της αυτοκτονίας ξεκίνησε αρχές Σεπτεμβρίου στο Λαϊκό Νοσοκομείο σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας «ΚΛΙΜΑΚΑ». Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, τη στήριξη ατόμων με ψυχικά προβλήματα και την πρόληψη περιστατικών αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με στοιχεία από την «ΚΛΙΜΑΚΑ» στην Ελλάδα, πάνω από 100 αυτοκτονίες έχουν συμβεί σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον τα τελευταία έτη, με 56 αυτοκτονίες καταγεγραμμένες μόνο την τελευταία πενταετία.
Για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Νοσοκομείου «Λαϊκό» Θεοφάνης Ροΐδης και ο ψυχίατρος, επιστημονικός διευθυντής της «ΚΛΙΜΑΚΑ», πρόεδρος του Κλάδου Τηλεψυχιατρικής ΕΨΕ, εθνικός αντιπρόσωπος στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP), Κυριάκος Κατσαδώρος.
«Η πρόσφατη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος πρόληψης της αυτοκτονίας στο ΓΝΑ “Λαϊκό” αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας συνολικότερης στρατηγικής πρόληψης αυτοκτονιών στην Ελλάδα. Η συνεργασία του νοσοκομείου με το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της “ΚΛΙΜΑΚΑ” σηματοδοτεί ένα καινοτόμο μοντέλο προσέγγισης, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη συστηματική εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων σε εθνικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Κατσαδώρος.
Προσέθεσει ότι η «ΚΛΙΜΑΚΑ», με την πολυετή της εμπειρία στον τομέα της πρόληψης της αυτοκτονίας και της ψυχικής υγείας, έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη και οργανωμένη στρατηγική προσέγγιση και σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται συστηματικά».
Μέχρι σήμερα, όπως σημείωσε ο κ. Κατσαδώρος «η πρόληψη της αυτοκτονίας στη χώρα μας γινόταν με αποσπασματικές δράσεις και μεμονωμένες πρωτοβουλίες. Το εγχείρημα στο “Λαϊκό” Νοσοκομείο έρχεται να ενώσει αυτές τις προσπάθειες σε ένα σύστημα που αναγνωρίζει τη σημασία της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της συμμετοχής της ευρύτερης κοινωνίας».
Επίσης σημείωσε ότι «η πρόληψη της αυτοκτονίας απαιτεί συνεργασία όλων των φορέων και την ενεργοποίηση τόσο του συστήματος υγείας όσο και της κοινωνίας. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας που θα μειώσει τα περιστατικά αυτοκτονίας και θα ενισχύσει την ψυχική ανθεκτικότητα των πολιτών».
Το «Λαϊκό» Νοσοκομείο καινοτομεί
«Για άλλη μια φορά το ΓΝΑ «Λαϊκό» καινοτομεί», δήλωσε ο Διοικητής Θ. Ροΐδης. «Το Νοσοκομείο “Λαϊκό” σε συνεργασία με την “ΚΛΙΜΑΚΑ” αναγνωρίζουν τη σημασία της ψυχικής υγείας. Η πρόληψη είναι ευθύνη όλων μας», υπογραμμίζει ο κ. Ροΐδης και συνεχίζει: «Από τις 4 Σεπτεμβρίου 2024, ξεκίνησε στο Νοσοκομείο μας η εφαρμογή πλάνου δράσης για τη διαμόρφωση Πιλοτικού Προγράμματος Πρόληψης της Αυτοκτονίας, που σχεδιάστηκε από το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας “ΚΛΙΜΑΚΑ”, ειδικά για το “Λαϊκό”. Μια πετυχημένη λειτουργία του Πιλοτικού Προγράμματος Πρόληψης της Αυτοκτονίας θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες νοσοκομειακές δομές της χώρας».
Η ανακοίνωση του προγράμματος έγινε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης προς τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, στο Νοσοκομείο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης της Αυτοκτονίας. Η εκδήλωση αυτή έδωσε την ευκαιρία μιας πρώτης ενημέρωσης σχετικά με τη συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης της Αυτοκτονίας της «ΚΛΙΜΑΚΑ» για τη δημιουργία μιας «αντιαυτοκτονικής ασπίδας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Νοσοκομείου», τονίζει ο κ. Ροΐδης.
Οι πυλώνες του προγράμματος
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πυλώνες (έναν εκπαιδευτικό / επιστημονικό και έναν τεχνικό) και θα υλοποιηθεί σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις.
Μέσω της εγκατάστασης της εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας της «ΚΛΙΜΑΚΑ» στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο, επιδιώκεται η ανάλυση των τοπικών δεδομένων και η προσαρμογή των πρακτικών πρόληψης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νοσοκομείου. Αυτή η διαδικασία, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση των περίπου 1.500 εργαζομένων που έχει ήδη ξεκινήσει, θέτει τις βάσεις για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από άλλα νοσοκομεία της χώρας, σημείωσε ο κ. Κατσαδώρος.
Προσέθεσε ότι η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην αναγνώριση των προειδοποιητικών σημείων της αυτοκτονίας και στην έγκαιρη παρέμβαση, προκειμένου να προληφθούν τραγικά περιστατικά. Επιπλέον, με τη διαδικασία καταγραφής της εισόδου των ασθενών στο νοσοκομείου, από την ομάδα δράσης της «ΚΛΙΜΑΚΑ», θα δοθεί η δυνατότητα ασφαλούς εξαγωγής στατιστικών δεδομένων σχετικά με τους αυτοτραυματισμούς, διάφορες συναισθηματικές διαταραχές που υπάρχουν, κ.α.
Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα δίνεται έμφαση στην παροχή υποστήριξης στους ασθενείς και τους συγγενείς τους, μέσα από μία ανθρώπινη και επαγγελματική προσέγγιση.
«Το πρόγραμμα στο “Λαϊκό” Νοσοκομείο λειτουργεί ως πιλότος για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής που συνδυάζει την επιστημονική τεκμηρίωση, την εκπαίδευση, την αναβάθμιση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου των κτιριακών εγκαταστάσεων με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, τις νέες τεχνολογίες και την ευαισθητοποίηση του κοινού».
Ο κ. Κατσαδώρος προσέθεσε ότι «το εγχείρημα αυτό δεν είναι απλώς ένα μεμονωμένο πρόγραμμα, αλλά ελπίζουμε, να αποτελέσει την αρχή για τη διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης και βιώσιμης εθνικής στρατηγικής πρόληψης της αυτοκτονίας. Η συνεργασία της “ΚΛΙΜΑΚΑ” και του Νοσοκομείο “Λαϊκό” δεν περιορίζεται μόνο στη βελτίωση των υφιστάμενων δομών, αλλά έχει ως στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας. Η αυτοκτονία είναι μια τραγική απώλεια που μπορεί να προληφθεί, και το “Λαϊκό” Νοσοκομείο μαζί με το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας δεσμεύονται να παρέχουν τα εργαλεία και τη στήριξη για να το επιτύχουν».
Καινοτόμο μοντέλο πρόληψης αυτοκτονιών
Πρωτοποριακό πρόγραμμα στο νοσοκομείο Λαϊκό από το ειδικό κέντρο την «ΚΛΙΜΑΚΑ»
-