24.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗΚαι ο… καναπές αντίπαλος της Νέας Δημοκρατία
spot_img

Και ο… καναπές αντίπαλος της Νέας Δημοκρατία

-

Στην «γαλάζια παράταξη» ισχυρίζονται ότι ανησυχούν περισσότερο ότι ψηφοφόροι τους θεωρήσουν τελειωμένο το παιχνίδι και προτιμήσουν την θάλασσα από τις κάλπες
Το εκκωφαντικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έχει ήδη καταγραφεί στην εκλογική ιστορία, αλλά στην Πειραιώς κοιτάζουν τις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, «οι τόνοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλοί» καθώς «οι κάλπες άδειασαν ξανά και θα ξαναγεμίσουν στις 25 Ιουνίου».
Οι παγίδες, άλλωστε, για τη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν και η στρατηγική για την αναχαίτισή τους έχει ήδη ξεκινήσει. Πρώτον, είναι ο κίνδυνος της αποσυσπείρωσης. Το αποτέλεσμα είναι τόσο καθαρό, που υπάρχει ο «φόβος» ένα κομμάτι των πολιτών να θεωρήσει πως το «παιχνίδι τελείωσε» και μπορεί να κινηθεί, στις δεύτερες εκλογές, σε κάποιο άλλο κόμμα ή στην αποχή.
«Η λογική πως ο Μητσοτάκης τώρα έχει κερδίσει οριστικά, δεν πρέπει να επικρατήσει», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως δεν πρέπει να υπάρξει αποσυσπείρωση.
Τα καμπανάκια
Το γεγονός ότι ο δεύτερος γύρος δεν θα έχει σταυροδοσία και, ως εκ τούτου, οι βουλευτές δεν θα κυνηγάνε τον σταυρό, αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να χτυπήσουν καμπανάκια κινδύνου, καθώς είναι βέβαιο ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας απαιτεί την επανασυσπείρωση όσων πήγαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή.
Το αποτέλεσμα είναι τόσο καθαρό, που υπάρχει ο φόβος ένα κομμάτι των πολιτών να θεωρήσει πως το «παιχνίδι τελείωσε» και να κινηθεί προς άλλο πολιτικό σχηματισμό ή στην αποχή.
Δεύτερον, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθεί όλη η πολιτική συζήτηση στο δεύτερο κόμμα και στην κυοφορούμενη μάχη στην Κεντροαριστερά, και να φύγει από την πρώτη γραμμή το διακύβευμα της αυτοδυναμίας και των όσων λέει η Νέα Δημοκρατία.
«Η μεταφορά της συζήτησης μπορεί να στοιχίσει εκλογικά», αναφέρει η ίδια πηγή, με τη Ν.Δ. να θέλει να κρατήσει τον επόμενο μήνα ψηλά στην ατζέντα το πόσο σημαντικό για τη χώρα είναι να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, στην Πειραιώς ετοιμάζονται ήδη για ένα επικοινωνιακό μπαράζ που θα μιλάει «ακόμη πιο καθαρά» για την επόμενη ημέρα και το τι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός για την επόμενη τετραετία.
Τρίτον, υπάρχει «ο κίνδυνος» των μικρών κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Με ένα ή δύο κόμματα να περνούν το όριο του 3% στις εκλογές της 25ης Ιουνίου –ήδη σε αυτό το όριο είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την Πλεύση Ελευθερίας και η υπερσυντηρητική Νίκη– τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας μπορεί να πλησιάσει το 39%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν ενεργοποιηθούν οι δύο πρώτοι κίνδυνοι και η Ν.Δ. χάσει κάποιο μέρος της δύναμης που κέρδισε την 21η Μαΐου, τότε η αυτοδυναμία δεν θα είναι περίπατος, αλλά μπορεί να παιχτεί στο όριο.
Στην Πειραιώς το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν θα είναι ξεκάθαρη και θα στοχεύει σε πεντακομματική Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την ψήφο και όσων δεν τον επέλεξαν στον πρώτο γύρο, ενώ θα μιλήσει αναλυτικά και για την αναγκαιότητα της καθαρής εντολής και της αυτοδυναμίας, που, ούτως ή άλλως, ενέκριναν οι πολίτες κατά τον «πρώτο γύρο» των εκλογών. Τέταρτον, αλλά όχι λιγότερο αμελητέο, υπάρχει ο κίνδυνος της εσωτερικής αλαζονείας.

spot_img
spot_img
spot_img