23.5 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΟ1,2Η βία ποτέ δεν είναι λύση στα προβλήματα
spot_img

Η βία ποτέ δεν είναι λύση στα προβλήματα

-

Κάποια στιγμή είναι καθήκον όλων μας να υπερασπιστούμε την δημοκρατία που μας κληρονόμησαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όταν ένας οπαδός του ναζισμού (το τατουάζ στο μπράτσο του το αποδεικνύει) δηλώνει από τις φυλακές του Δομοκού ότι «απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους, το Εθνικό κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ στοχοποιήθηκε παράνομα, γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής», τότε η χιλιοταλαιπωρημένη δημοκρατία μας όντως είναι ότι καλύτερο μας έχει συμβεί.
Όταν ο καταδικασμένος, ως ηγετική μορφή της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης μιλάει για εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, ε, ναι είμαστε όλοι χαρούμενοι που χρησιμοποιώντας-τα λεγόμενα συστημικά κόμματα- τη δύναμη του νόμου απαγορεύτηκε σε αυτό το φασιστικό-νεοναζιστικό μόρφωμα να συμμετάσχει στις εκλογές. Διότι κάποια στιγμή είναι καθήκον όλων μας να υπερασπιστούμε την δημοκρατία που μας κληρονόμησαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Κι όταν μιλάμε για δημοκρατία, καλό είναι να γνωρίζουμε και τις υποχρεώσεις μας απέναντι της. Στην δημοκρατία δεν μπορείς να παίρνεις το νόμο στα χέρια σου, ούτε εάν δεν σου αρέσει κάτι να επιβάλλεις με το ζόρι την άποψη σου. Αυτό δηλαδή που πρεσβεύουν πρωτίστως οι ιδέες του έγκλειστου στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού και των συν αυτώ. Διότι τα τάγματα εφόδου που ο Κασιδιάρης εκπαίδευε οδήγησαν σε ένα σωρό εγκληματικές πράξεις. Ούτε η ωραιοποιημένη μορφή του νέου κόμματος Κασιδιάρη διαφέρει πολύ από την Χρυσή Αυγή. Η ιδεολογία των στελεχών τους είναι η ίδια και συγκλίνουν στο ναζισμό. Εξάλλου οι περισσότεροι προέρχονται από την Χρυσή Αυγή.
Η εξήγηση
Αν κάνουμε ένα άλμα και πάμε στην Γερμανία, εκεί που γεννήθηκε ο ναζισμός από τον Χίτλερ θα καταλάβουμε για ποιον λόγο η Χρυσή Αυγή κατηγορούσε την Μέρκελ ως τοκογλύφο. Ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι τα δανεικά που λάβαμε από τα τρία μνημόνια για να ξεφύγει η χώρα από την χρεοκοπία μας δόθηκαν με επιτόκιο 1%, όταν το δικό μας ομόλογο στην αγορά κυμαινόταν άνω του 10%. Το δε εντυπωσιακό ήταν ότι η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. που μας δάνεισαν τα χρήματα, τα άντλησαν από τις αγορές με μεγαλύτερο επιτόκιο από όσα μας δάνεισαν. Και απλά η αποπληρωμή που θα γίνει σε βάθος χρόνου δεν θα τους φέρει χασούρα, για να το πούμε λαϊκά. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Γερμανία ανέλαβε το τεράστιο βάρος να αντλήσει το 80% των δανεικών, επειδή το επιτόκιο της ήταν είτε μηδενικό, είτε αρνητικό. Και με βάση τις συμβάσεις η Γερμανία από αυτή τη διαφορά του επιτοκίου ανέλαβε να καλύψει και τις χώρες που θεωρητικά θα έβγαιναν χαμένες.
Κι όμως οι πρώτοι που έκαναν λόγο για τοκογλύφους ήταν οι Χρυσαυγίτες. Και το χειρότερο όλων είναι ότι κατάφεραν να πείσουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, προφανώς επειδή ήταν πιεσμένο από τα δύσκολα μνημονιακά μέτρα. Μετά από χρόνια μπορούμε όλοι να καταλάβουμε το μένος της Χρυσής Αυγής και των άλλων ναζιστικών μορφωμάτων κατά της Γερμανίας συνολικά. Μίας χώρας που έζησε στο πετσί της το ναζισμό και πλέον έχει καταφέρει να εξελιχθεί ως υπόδειγμα δημοκρατίας. Διότι όπως γνωρίζουμε όλοι στην δημοκρατία πέρα από τις αντιπαραθέσεις υπάρχουν και η συναίνεση και οι συνεννοήσεις.
Στην Γερμανία, λοιπόν, πέρασαν μία διάταξη στο Σύνταγμα τους εδώ και πολλά χρόνια και οποιοσδήποτε τύπος εμφανιστεί σαν τον Κασιδιάρη, τον Μιχαλολιάκο και τα άλλα φουσκωτά παλικάρια δεν μπορεί όχι κόμμα να κάνει, αλλά ούτε σύλλογο. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα. Γι’ αυτό και οι νεοναζιστές από άκρου εις άκρου της υφηλίου σιχαίνονται τη Γερμανία. Και την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι δικοί μας.
Οι μετανάστες
Ανάλογα έπραξαν και με το κυνήγι των μεταναστών, των ξένων εργαζόμενων. «Λαθραίους» τους ανέβαζαν, «λαθραίους» τους κατέβαζαν. Και πουλούσαν μαγκιά σκοτώνοντας αθώους εργαζόμενους, χτυπώντας αδύναμους ανθρώπους, σε πλατείες και σε λαϊκές αγορές στο όνομα των Ελλήνων εργαζόμενων που «δεν βρίσκουν δουλειές λόγω λαθραίων», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Κι όπως αποκαλύφθηκε αργότερα από έλεγχο που έκαναν οι αρμόδιες αρχές, ο Μιχαλολιάκος στο οικογενειακό ξενοδοχείο ημιδιαμονής που διατηρούσε στην Πλατεία Αττικής απασχολούσε αλλοδαπούς… Ο πολέμιος των αλλοδαπών εργαζόμενων…
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία, πάνω στην οποία πάτησαν οι Αρεοπαγίτες κι απέκλεισαν το νεοναζιστικό μόρφωμα, θα πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση την σκέφτηκε αργά, αλλά ισχύει το «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Έπρεπε να δείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά, όταν το φθινόπωρο του 2020 η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά είχε προτείνει νομοθετική παρέμβαση.
Επίσης δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ότι σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία αποκλεισμού των νεοναζί μετείχαν μόνο η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαμψε δια της απουσίας του. Όπως επίσης με ενόχλησε αφάνταστα που ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε την πρόταση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου για κατάθεση κοινού υπομνήματος Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στον Άρειο Πάγο για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη. Τελικά κατατεθήκαν δύο υπομνήματα, ένα από το ΠΑΣΟΚ κι ένα από τη Νέα Δημοκρατία.
Στο δια ταύτα θεωρώ υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων να υπερασπίζονται την δημοκρατία απέναντι στην απειλή των διαφόρων ακραίων μορφωμάτων, που πίσω από το μανδύα των πολιτικών κομμάτων κρύβουν εγκληματικές οργανώσεις. Και βέβαια η προσοχή μας δεν πρέπει να μείνει μόνο στην παρακολούθηση διαφόρων περίεργων τύπων, που θέλουν να ηγηθούν εγκληματικών οργανώσεων. Η προσοχή μας πρέπει να στραφεί σε όσους δήλωναν έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη. Κάποιοι από αυτούς τους ψηφοφόρους συμφωνούν και ιδεολογικά και με την Χρυσή Αυγή και με το κόμμα Κασιδιάρη. Αυτοί είναι φασίστες και είναι αμετανόητοι. Δεν θα αλλάξουν μυαλά ποτέ. Όμως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν είναι ιδεολογικά ταγμένοι στον φασισμό. Αυτούς πρέπει να πείσουμε για να επιστρέψουν στον ίδιο δρόμο της δημοκρατίας. Να ξαναπιστέψουν ότι η βία ποτέ δεν είναι λύση στα προβλήματα.

spot_img
spot_img
spot_img