Ποιες είναι οι ημερομηνίες ορόσημο, όπου οι οι οικονομικοί οίκοι θα αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία
Του Νίκου Κανέλλου*
Η πολιτική σταθερότητα με την ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει οριστικά τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πλέον, η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας, με μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι μία θεωρητική, αφηρημένη, τεχνοκρατική κατασκευή. Αφορά τις ζωές όλων μας, αφού ανοίγει τον δρόμο σε τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά για ευνοϊκότερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Έτσι, αναμένουμε ότι το αργότερο ως το τέλος του έτους η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει ως προϋπόθεση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την θετική αξιολόγηση από έναν τουλάχιστον οίκο από τους τέσσερις (S&P, Moody’s, Fitch και DBRS).
Ημερομηνίες-ορόσημο
Οι ημερομηνίες-ορόσημα που θα πραγματοποιηθούν οι αξιολογήσεις είναι οι εξής:
ScopeRatings στις 4 Αυγούστου,
DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου,
Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου,
S&P στις 20 Οκτωβρίου,
Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Η Scope δεν περιλαμβάνεται μέχρι σήμερα στη λίστα με τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης. Ωστόσο, έχει καταθέσει στην ΕΚΤ τον απαραίτητο φάκελο για να συγκαταλέγεται στους επιλέξιμους οίκους αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί το αίτημα της. Αν εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες και δώσει θετική αξιολόγηση για την Ελλάδα, η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να κατακτηθεί και στις 4 Αυγούστου. Η πρώτη ημερομηνία από τους σημερινούς επιλέξιμους οίκους είναι της DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των νοικοκυριών με τρία σημαντικά μέτρα:
Παρατείνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι τέλος του χρόνου, το «Καλάθι του Νοικοκυριού» – ανάχωμα για τα νοικοκυριά έναντι του πληθωρισμού των τροφίμων, που αντιγράφηκε κι από άλλες χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία) αν και η αντιπολίτευση επιχείρησε επανειλημμένως να το απαξιώσει.
Ενισχύονται, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Ιούλιο οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά και αγρότες.
Αυξάνεται στα 1.500 από 1.000 ευρώ το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές, το οποίο αφορά 50.000 φοιτητές και τις οικογένειές τους. Στις 2.000 ευρώ ανά φοιτητή, αν δύο δικαιούχοι φοιτητές αποφασίσουν να συγκατοικήσουν.
Απασχόληση
Θετικά είναι τα μηνύματα και στην απασχόληση, καθώς το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο στην Ελλάδαυποχώρησε στο 10,8% για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, έναντι 12,7% τον Μάιο του 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,3% τον Απρίλιο του 2023. Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.186.179 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 45.901 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (1,1%) και κατά 22.512 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 (0,5%), ενώ οι άνεργοι ανήλθαν σε 506.184 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 95.166 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (-15,8%) και κατά 23.861 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 (-4,5%).
Επειδή, όμως, η Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μας έχει αποδείξει ότι όσα υπόσχεται τα πράττει,αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμά της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα τετραετία όχι μόνο δεν περιλαμβάνει καμία αύξηση φόρων, αλλά, αντιθέτως, προβλέπει συγκεκριμένες μειώσεις, όπως η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% στις περιπτώσεις ασφάλισης των ακινήτων για φυσικές καταστροφές.
Ο Νίκος Κανέλλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικής και Στρατηγικής Ανάλυσης της Καινοτομίας του ΕΜΠ-Τομεάρχης Έρευνας & Καινοτομίας Ν.Δ.