30.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑΗ προσφορά του κουρκουμά στον ανθρωπινό οργανισμό
spot_img

Η προσφορά του κουρκουμά στον ανθρωπινό οργανισμό

-

Ένα χρυσοκίτρινο μπαχαρικό, που ετοιμάζεται να γίνει μια από τις κορυφαίες γαστρονομικές τάσεις για το 2022, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ερευνητών, καθώς εκτός από το να εμπλουτίζει τη γεύση πολλών διαφορετικών πιάτων, «κρύβει» σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ο κουρκουμάς, που ανήκει στη διατροφική οικογένεια του τζίντζερ, δεν αποτελεί καινούρια ανακάλυψη. Αντιθέτως, είναι γνωστός στους ανθρώπους από την αρχαιότητα, καθώς χρησιμοποιούσαν αυτό το μπαχαρικό με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως ως γευστική προσθήκη σε πιάτα, συστατικό σε βαφές, αλλά και ως θεραπευτικό μέσο για διάφορα προβλήματα υγείας. Ο κουρκουμάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ασία και απαντάται συχνά σε πιάτα της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής. Το σίγουρο είναι ένα, σύμφωνα με τους ειδικούς: Ο κουρκουμάς έχει πολλά να προσφέρει στον οργανισμό σας.

Όλο και περισσότερες έρευνες πλέον στρέφονται στα πλεονεκτήματα αυτού του μπαχαρικού για την υγεία μας εστιάζοντας κυρίως στην κουρκουμίνη την πολύτιμη βιοδραστική ένωση του κουρκουμά. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, η ένωση αυτή αποδεικνύεται ευεργετική, καθώς φαίνεται ότι σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τον πόνο που προκαλείται στα γόνατα από οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον, τα συστατικά του κουρκουμά είναι ικανά να βελτιώσουν τυχόν αλλεργικά συμπτώματα, αλλά και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να γίνουν σαφή τα πραγματικά οφέλη του κουρκουμά στην υγεία, καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες δίνουν αντιφατικά στοιχεία.

 

spot_img
spot_img