27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΟ3,4,5Η πλατφόρμα MyData εξαρθρώνει τις μαϊμού ταμειακές μηχανές
spot_img

Η πλατφόρμα MyData εξαρθρώνει τις μαϊμού ταμειακές μηχανές

-

  • Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους νέους χρόνους διαβίβασης των παραστατικών και πως αυτό θα βοηθήσει το μπλόκο των ελεγκτών

 

Της Φιλοθέης Μακριδάκη*

 

Ανακοινώθηκαν τα νέα δεδομένα για την διαβίβαση των παραστατικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA. Έτσι πλέον πρέπει από 1 λεπτό και έως 24 ώρες αυτόματα να διαβιβάζονται τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Όσοι δεν χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων θα πρέπει να διαβιβάζουν τα δεδομένα στο myDATA μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών.

Με τη νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι νέοι χρόνοι για τη διαβίβαση των στοιχείων τιμολογίων και αποδείξεων για χονδρικές και λιανικές συναλλαγές, ενώ δίνονται οδηγίες στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις σε περίπτωση απώλειας διασύνδεσης με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς ισχύει με βάση την νέα αυτή απόφαση: Αρχικά σε σχέση με τους χρόνους διαβίβασης τροποποιούνται ορισμένοι χρόνοι διαβίβασης σύνοψης των παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA ως εξής:

Για τις χονδρικές πωλήσεις:

– Τα δεδομένα των τιμολογίων διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο τόσο από τους Παρόχους όσο και από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ «timologio».

– Τα παραστατικά τα οποία εκδίδονται μέσω εμπορικών και λογιστικών προγραμμάτων ERP διαβιβάζονται μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών.

– Μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών διαβιβάζονται τα δεδομένα των εσόδων όταν χρησιμοποιείται η ειδική φόρμα καταχώρησης.

Προσοχή διότι το μέτρο αυτό ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023 και ιδιαίτερα για το έτος 2022 ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 20ή ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

Σε σχέση τώρα με τα λογιστικά έσοδα να προσέξουμε:

– Στην περίπτωση διαβίβασης λογιστικών εσόδων που δεν αφορούν σε έκδοση φορολογικού στοιχείου αλλά σε διενεργούμενη λογιστική εγγραφή, τα δεδομένα διαβιβάζονται μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο.

Στις λιανικές συναλλαγές:

– Τα δεδομένα των λογιστικών στοιχείων, που αφορούν σε έσοδα από λιανικές συναλλαγές, διαβιβάζονται στο χρόνο που ορίζεται και για τις χονδρικές συναλλαγές.

– Για τις οντότητες που έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών (Φ.Η.Μ.) με την ΑΑΔΕ, τα  δεδομένα διαβιβάζονται αυτόματα από τον Φ.Η.Μ. σε 1 λεπτό έως 24 ώρες, με βάση την παραμετροποίηση που ορίζει στα συστήματα της η ΑΑΔΕ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση των οντοτήτων.

– Οι οντότητες που δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ. και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ERP) τα οποία είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών.

Τα σωστά δεδομένα

Πρέπει να δώσουμε έμφαση και να διαβιβάσουμε σωστά τα δεδομένα για κάθε στοιχείο λιανικής πώλησης που εκδίδεται και συγκεκριμένα τα εξής:

Αρχικά το Α.Φ.Μ. του εκδότη, το είδος του παραστατικού λιανικής πώλησης, προσοχή στον αύξων αριθμό του στοιχείου λιανικής πώλησης, στην ημερομηνία και στην ώρα έκδοσης αυτού που θα διαβιβάσουμε, στον συντελεστής του ΦΠΑ που επιβαρύνει την καθαρή αξία του παραστατικού και φυσικά την συνολική αξία παραστατικού.

Σε περίπτωση απώλειας της διασύνδεσής μας με την πλατφόρμα myDATA, η οποία αποδεικνύεται από την επιχείρηση ή τον επαγγελματία με κάθε πρόσφορο μέσο, τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων διαβιβάζονται αμελλητί με την αποκατάσταση της διασύνδεσης, με την ένδειξη «Απώλεια Διασύνδεσης». Ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εκ νέου απώλειας της διασύνδεσης. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα διαβιβάζονται το αργότερο εντός 2 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία διαβίβασής τους, είτε από το κανάλι διαβίβασης που εκδόθηκαν ή διαβιβάστηκαν αρχικά ανεπιτυχώς, είτε από τα προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων όπως το εμπορικόλογιστικό, ERP, είτε από την ειδική φόρμα καταχώρησης εφόσον τηρούνται τα όρια χρήσης της.

Βέβαια μην ξεχνάμε την χρήση που εννοείτε γίνεται των πειραγμένων ταμειακών μηχανών και των μαϊμού αποδείξεων. Έτσι όπως κάθε καλοκαίρι και φέτος οι ελεγκτές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν όλα αυτά τα φαινόμενα. Πλέον αρχίζουν και σκανάρουν με τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα τους τις αποδείξεις που παίρνουν οι πελάτες από τις επιχειρήσεις και τις στέλνουν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ για άμεσο έλεγχο. Στη συνέχεια και οι καταναλωτές οι οποίοι διαθέτουν smartphone κινητά τηλέφωνα μπορούν να σκανάρουν οι ίδιοι τον κωδικό QR της απόδειξης που λαμβάνουν και έτσι να ελέγχουν εάν έχει καταχωρηθεί στο MyData του επιχειρηματία-εκδότη η απόδειξης. Στο τέλος του έτους οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα πάρουν στα χέρια τους 1.700 ειδικά QRCodeScanner με τα οποία θα ελέγχουν επιτόπου τη γνησιότητα των αποδείξεων.

Έτσι όλοι θα μπορούν να έχουν στα χέρια τους σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε, τη διεύθυνση και τον σειριακό αριθμό της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού και το αν είναι δηλωμένος στην Εφορία.

Οι πειραγμένες μηχανές

Το φαινόμενο των πειραγμένων ταμειακών μηχανών εκτιμάται πως έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και οι ενέργειες που κάνουν διάφοροι για να εξαλείψουν τον ΦΠΑ και να μην πληρώσουν εξελίσσονται ραγδαία με τη συνδρομή της τεχνολογίας. Ας αναφέρουμε τους πιο συνήθεις τρόπους. Έτσι πολύ διαδεδομένη είναι η λεγόμενη μαϊμού ταμειακή μηχανή η οποία είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή. Εδώ χρησιμοποιείται ηλεκτρονικός υπολογιστής και λογισμικό για την παραγωγή και εκτύπωση παραστατικών, τα οποία προσμοιάζουν με φορολογικά στοιχεία αξίας, χωρίς όμως να εκδίδονται από νόμιμα εγκεκριμένο φορολογικό μηχανισμό. Τα παραστατικά αυτά ουδέποτε καταχωρούνται στα τηρούμενα λογιστικά αρχεία των οντοτήτων που τα εκδίδουν με αποτέλεσμα τις σημαντικές απώλειες δημοσίων εσόδων αλλά και την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, αφού είναι συνήθως λίγοι εκείνοι που μπορούν να διακρίνουν ένα μη νόμιμο φορολογικό στοιχείο.

Επίσης γίνεται χρήση των νόμιμων φορολογικών μηχανισμών για την έκδοση δελτίων παραγγελίας, χωρίς στη συνέχεια να εκδίδεται αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο αξίας, ή για τη μαζική έκδοση ακυρωτικών σημειωμάτων στο τέλος της κάθε ημέρας, ή για τη μαζική χορήγηση εκπτώσεων, με σκοπό την απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Αποτελεί συνηθισμένη μορφή απάτης. Οι υπηρεσίες διενεργούν στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες ή βάσιμες υπόνοιες χρήσης τέτοιων πρακτικών. Ο έλεγχος αντλεί τα παραγόμενα ψηφιακά αρχεία των φορολογικών μηχανισμών τα οποία και επεξεργάζεται, προσδιορίζοντας την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Και βεβαίως έχουν δημιουργηθεί και χρησιμοποιούντα παράνομα λογισμικά εφαρμογών που παρεμβαίνουν στους νόμιμα εγκεκριμένους Φ.Η.Μ. αλλοιώνοντας τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών. Στην περίπτωση αυτή όλες οι εκδόσεις φορολογικών στοιχείων εμφανίζονται νομότυπες. Ωστόσο σε δεύτερο χρόνο και μετά την απομάκρυνση του πελάτη, ειδικά λογισμικά δύνανται να αλλοιώνουν το περιεχόμενο των εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων ως προς τις ποσότητες, τις αξίες, τα είδη και τον αλγόριθμο της ασφαλούς σήμανσης του κάθε παραστατικού, με άλλα λόγια της ταυτότητάς του, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικονομικής οντότητας. Η συγκεκριμένη μορφή απάτης είναι από τις πλέον δύσκολα ανιχνεύσιμες, αφού στόχος των χρησιμοποιούμενων λογισμικών είναι η αριστοτεχνική συγκάλυψη κάθε ίχνους που θα μπορούσε να ενοχοποιήσει την οντότητα.

Πάραυτα όλοι μας οφείλουμε να είμαστε επιμελής, σωστοί και τίμιοι απέναντι και σε όλους τους ανθρώπους είτε λέγονται συνεργάτες είτε πελάτες και κυρίως απέναντι στο κράτος ώστε και αυτοί να τηρήσουν την ίδια συμπεριφορά απέναντί μας και να επέλθει η εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη της κοινωνίας.

 

  • Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Οικονομικός Σύμβουλος-Α’ Τάξης Φοροτεχνικός-Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

spot_img
spot_img