26.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΟ3,4,5Η Ουνιόν το θεμέλιο για μία ευρωπαϊκή λύση στην ακρίβεια
spot_img

Η Ουνιόν το θεμέλιο για μία ευρωπαϊκή λύση στην ακρίβεια

-

  • Η διαφορετική ομάδα της Γερμανίας με την ξεχωριστή οπαδική κουλτούρα διοργανώνει διανομές τροφίμων σε άπορους αναδεικνύοντας το πρόβλημα της κρίσης ακόμη και στην ισχυρή Γερμανία

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Η Ουνιόν Βερολίνου είναι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος του Ανατολικού Βερολίνου, που ιδρύθηκε το 1966 ως λέσχη εργατών στην πρώην Ανατολική Γερμανία σε μία προσπάθεια των ιδρυτών να πάνε κόντρα στην περιβόητη Στάζι. Η μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας συχνά έστελνε κατασκόπους στα κλαμπ των οπαδών της Ουνιόν, για να προσπαθήσουν να διακρίνουν οποιοδήποτε σημάδι εξέγερσης, ή αντίθεσης στο κομμουνιστικό καθεστώς.

Ακόμη και σήμερα οι οπαδοί της Βερολινέζικης ομάδας λειτουργούν με την ηθική των εργατών που ίδρυσαν τον σύλλογο και για να επισκευαστεί το γήπεδο της Ουνιόν –το 2008-προσέφεραν 140.000 ώρες οικειοθελούς εργασίας. Οι οπαδοί ανακαίνισαν δωρεάν το γήπεδο, προσθέτοντας στέγη και εξοικονομώντας στον σύλλογο περίπου 2 εκατ. ευρώ σε εργασίες επισκευής.

Αυτή, λοιπόν, η διαφορετική ομάδα σήμερα δεν έχει την ίδια οικονομική ανάγκη, όπως το 2008. Τουναντίον έχει θεριέψει οικονομικά, βρίσκεται στις υψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα της Μπουντεσλίγκα και πλέον αγωνίζεται στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Μάλιστα σε ένα περίπου μήνα θα ξεκινήσει τις προσπάθειες της στο ΟΥΕΦΑ Κόνφερενς Λιγκ.

Διανομή τροφίμων

Κι όμως αυτή η διαφορετική ομάδα όπως αναφέρει η Deutsche Welle, διοργανώνει κάθε εβδομάδα μπροστά από στέκι οπαδών διανομή τροφίμων και στην κυριολεξία γίνεται χαμός. Στις ατελείωτες ουρές δεν υπάρχουν οπαδοί, αλλά μαμάδες με μικρά παιδιά σε καρότσια, ηλικιωμένοι, νέοι. Κάθε Τρίτη στην περιοχή Κέπενικ του Ανατολικού Βερολίνου, εκεί όπου εδρεύει η Ουνιόν γίνεται η διανομή τροφίμων. Η διανομή ξεκινά στις δύο το μεσημέρι και οι ουρές ξεκινούν να σχηματίζονται από τις οκτώ το πρωί. Οι τελευταίοι τυχεροί εάν όλα πάνε καλά ξεμπερδεύουν μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.

Κι εντάξει η Ουνιόν, που είναι μία διαφορετική ομάδα, έχει ενταχθεί στο σύστημα διανομής τροφίμων, αλλά δεν είναι το μοναδικό σημείο στην γερμανική πρωτεύουσα που οι ουρές είναι ατελείωτες από ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες αυτά τα σημεία έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αφήσει ισχυρό το αποτύπωμα της οικονομικής κρίσης στην Γερμανία, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα απαραίτητα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και άνθρωποι που κερδίζουν λίγα χρήματα αλλά δεν χρειάζονταν βοήθεια μέχρι πρόσφατα. «Πριν τα έβγαζαν πέρα, τώρα δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τις υψηλές τιμές για τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια», λένε οι οικονομικοί αναλυτές.

Σε όλη την Γερμανία

Αυτή τη στιγμή στην Γερμανία υπάρχουν περισσότερες από 950 τράπεζες τροφίμων, όπου χορηγοί είναι τοπικά αρτοποιεία, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, αλλά και εταιρείες αυτοκινήτων και τράπεζες. Δωρίζουν τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί και αρτοσκευάσματα ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Όλο και περισσότερες τράπεζες τροφίμων έχουν διακόψει την εγγραφή νέων μελών, επειδή οι δωρεές τροφίμων δεν επαρκούν για όλο και περισσότερους ανθρώπους ή επειδή δεν υπάρχουν εθελοντές ή χώροι για μεγαλύτερα ωράρια διανομής.

Για παράδειγμα στην Βαυαρία, που θεωρείται ως η οικονομική καρδιά της Γερμανίας λόγω του Μονάχου, οι τράπεζες τροφίμων έχουν 50 έως 150% περισσότερους ενδιαφερόμενους. Οι περισσότεροι βέβαια (σε ποσοστό 90%)είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία. Και εδώ έχει ήδη διακοπεί η εγγραφή μελών. Ωστόσο, αυτό απλώς ανέβαλε το πρόβλημα.

Και σε άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια επικρατεί παρόμοια κατάσταση. Στη Σαξονία, οι τράπεζες τροφίμων βρίσκονται στην κυριολεξία σε κατάσταση πολιορκίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και αναζητούν βοήθεια από τις τράπεζες τροφίμων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2020. Στο Έσσεν, για παράδειγμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιφερειακής ένωσης, πολλοί απορρίπτονται επειδή δεν έχουν δελτίο μέλους. Ο επικεφαλής της τράπεζας τροφίμων στο Πότσνταμ, την πρωτεύουσα του Βρανδεμβούργου, μίλησε πρόσφατα για μια «όξυνση». Υπό κανονικές συνθήκες στηρίζουν 1.200 ανθρώπους και από τον Απρίλιο έχουν προστεθεί επιπλέον 1.400 Ουκρανοί πρόσφυγες. Στο Αμβούργο, σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά συμβούλια, το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που περίπου τα τρία τέταρτα των τραπεζών έχουν διακόψει τις εγγραφές.

Ώρα για λύση

Όπως γίνεται αντιληπτό το συγκεκριμένο ρεπορτάζ που αλιεύσαμε από την Deutsche Welle αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος της ενεργειακής κρίσης σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την αναγκαιότητα οι εγκέφαλοι της Ε.Ε. να βρουν λύση για κοινές λύσεις. Κάτι που έχουν ζητήσει οι χώρες του νότου από τον πλούσιο βορρά.

Μέχρι στιγμής το μόνο που έχουμε δει είναι η γνωστή αναβλητικότητα των ηγετών της Ε.Ε., αλλά και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών να αναλώνουν την ενέργεια τους στο να κάνουν σχέδια επί χάρτου και προβλέψεις (πολλές εκ των οποίων οδηγούνται στον κουβά) για το πόσο θα πέσει ο πληθωρισμός, αλλά και το που θα κυμανθεί η ανάπτυξη. Και φυσικά δεν δίνουν λύση.

Κι όμως στο Βερολίνο πλέον έχουν πειστεί ότι το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτέλους θα κάνουν το επόμενο βήμα και θα φτιάξουν ένα αντίστοιχο Ταμείο Ανάκαμψης (όπως αυτό που αντιμετώπισε την πανδημία) απέναντι στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια που πλήττει όλη την Ευρώπη.

Τελικά οι ατελείωτες ουρές στη διανομή τροφίμων στα στέκια της Ουνιόν Βερολίνου ίσως αποτελέσουν το θεμέλιο για κοινή ευρωπαϊκή λύση.

Volunteer with donation box with food stuffs on wooden background
spot_img
spot_img