21.7 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗΗ Μόνιμη Αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι ευρωεκλογές
spot_img

Η Μόνιμη Αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι ευρωεκλογές

-

• Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σχέδιο, όραμα και προοπτική, απέναντι στα τείχη του λαϊκισμού, κόντρα στις πολιτικές δημαγωγίας και εύκολων υποσχέσεων

του Ορέστη Ομράν Κουκουβιτάκη*

Στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας συνυπάρχουν μια σειρά από προβλήματα, που δυσχεραίνουν το έργο του παραγωγού λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει εμπράκτως αποδείξει πως στο επίκεντρο της πολιτικής της βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας, η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, βάζοντας σε πρώτη θέση τον Έλληνα παραγωγό.
Φάνηκε ξεκάθαρα και κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Υπήρξε για πρώτη φορά ένας κοινός παρονομαστής, η εκατέρωθεν συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των αγροτών, ότι πολλά από τα αιτήματα τους είναι δίκαια και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, στο πλαίσιο του εφικτού, να ικανοποιηθούν.
Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες της κλιματικής κρίσης, η ένταση εργασίας που πρέπει να επιδείξουν οι εθνικές κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η συζήτηση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2025, αντιμετωπίζοντας στρεβλώσεις ή αδικίες, έχει ανοίξει. Πραγματοποιείται μια στοχευμένη προσπάθεια για την προβλεψιμότητα στα ζητήματα του αγροτικού ρεύματος, με σκοπό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, να έχουν πλήρη γνώση τι θα πληρώσουν σε ρεύμα.

Σχέδιο παρεμβάσεων
Για τα ζητήματα της Θεσσαλίας και με τις επιπτώσεις από τον «Daniel», η κυβέρνηση της Ν.Δ. πήρε στα χέρια μας ένα αναλυτικό σχέδιο παρεμβάσεων από την Ολλανδική εταιρία, ώστε να καταλήξουμε στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και έπειτα ώστε να μην ζήσουμε ξανά αντίστοιχες καταστροφές.
Την ίδια στιγμή βέβαια έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σε πολλά επίπεδα. Είναι απαραίτητη και η μόνιμη αναθεώρησή της. Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών πανευρωπαϊκά, είδαμε τι συμβαίνει με τους Ευρωπαίους αγρότες. Οι περιορισμοί οι οποίοι έχουν τεθεί και η ανταγωνιστική πραγματικότητα που δημιουργείται στον ευρωπαϊκό χώρο για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα έχουν δημιουργήσει την ανάγκη μόνιμης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Αυτό θα βοηθήσει να αυξηθούν οι πόροι οι οποίοι διατίθενται για τους Ευρωπαίους αγρότες κεντρικά από την Ε.Ε. και επίσης να αρθούν οι περιορισμοί που καθιστούν μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα σε σχέση με τα προϊόντα που εισάγουμε από άλλες χώρες.
Σε αυτό την πραγματικότητα, που η συζήτηση και ο επανακαθορισμός των δεδομένων έχει μπει πλέον στο τραπέζι, οφείλουμε και πρέπει, ως χώρα, να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΚΑΠ. Τα κρίσιμα ζητήματα να τα φέρουμε ως το επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για ακόμη πιο δραστικές αποφάσεις.
Γι’ αυτό το λόγο οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Αποφασίζουμε ποιοι θα είναι εκείνοι που θα φέρουν αυτά τα θέματα στα τραπέζια των συζητήσεων, με ποια επιχειρήματα, με ποιες πολιτικές και με ποια αξιοπιστία.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σχέδιο, όραμα και προοπτική. Απέναντι στα τείχη του λαϊκισμού, κόντρα στις πολιτικές δημαγωγίας και εύκολων υποσχέσεων τοποθέτησε την Ελλάδα της δημιουργίας. Τώρα είναι η ώρα με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτές οι επιτυχίες που έκαναν την χώρα μας ξανά ισότιμο και ισχυρό διαπραγματευτή στην ΕΕ, να τις κεφαλαιοποιήσουμε.
Να συνεχίσουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, την θέση μας τόσο μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και την Ευρωπαϊκή οικογένεια.

• Ο Ορέστης Ομράν – Κουκουβιτάκης είναι Διεθνής Δικηγόρος-Υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρ

spot_img
spot_img
spot_img