Μάχη για να βελτιωθούν οι συνθήκες στα Επείγοντα θα δώσει για τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα των πολιτών για το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και για να βελτιώσει τη δική της εικόνα στις δημοσκοπικές μετρήσεις.
Ήδη, οι οδηγίες που έχουν δοθεί στην ηγεσία του υπουργείου υγείας είναι να προχωρήσει άμεσα τα έργα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αθήνας που υλοποιούνται με χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης, ώστε να γίνονται και τα απαραίτητα εγκαίνια. Τέτοιου είδους εγκαίνια άλλωστε αναμένεται να πραγματοποιούνται συνεχώς τους επόμενους μήνες, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να παρουσιάζει θετικές ειδήσεις στους πολίτες, ώστε να αποκομίσουν και θετικές εικόνες για το έργο της κυβέρνησης.
Η αρχή έγινε με το βραχιολάκι που καταγράφει ψηφιακά τις αναμονές στα «Επείγοντα» του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας τον Ευαγγελισμό. Βέβαια, μέχρι στιγμής το βραχιολάκι δεν έχει βελτιώσει την κατάσταση, αλλά όπως τονίζουν από το υπουργείο Υγείας «αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη». Πάντως για να πούμε του στραβού το δίκιο με το βραχιολάκι πλέον οι υπηρεσίες των νοσοκομείων γνωρίζουν επακριβώς τις αναμονές, κάτι που πολλές φορές δεν ήτασν δυνατόν να γίνει λόγω του όγκου των ασθενών που κατακλύζουν τα μεγάλα νοσοκομεία κατά την διάρκεια των εφημεριών.
Αισιόδοξος
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πάντως από την πλευρά του, επιχειρεί πλέον και τηλεοπτικά να μεταδώσει μια θετική άποψη για τα δημόσια νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό μιλάει και για τις προσλήψεις που έγιναν των 500 τραυματιοφορέων μέσω ειδικού προγράμματος της ΔΥΠΑ για τους ανέργους και οι οποίοι σύμφωνα με τον υπουργό θα βελτιώσουν τις συνθήκες μέσα στα Επείγοντα των δημόσιων νοσοκομείων. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για τους 500 τραυματιοφορείς είναι χρονικής διάρκειας μόλις 1 έτους. Παράλληλα ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι οι 75 γιατροί που προσελήφθησαν μόνο για τα ΤΕΠ, αλλά και οι περίπου 100 νοσηλευτές, θα αλλάξουν την εικόνα των εφημεριών.
Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Υγείας, για το έτος 2025 έχουν προγραμματιστεί περίπου 4.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ.
Τα κτίρια
Ταυτόχρονα τα νέα κτίρια που αναμένεται να παραδοθούν τους επόμενους μήνες και θα στεγάσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποτελέσουν ένα ακόμη βήμα για τη βελτίωση των συνθηκών μέσα στο ΕΣΥ. Γι’ αυτό και θα κάνει αντίστοιχα εγκαίνια σε κάθε ένα από αυτά.
Στόχος βέβαια είναι τα περισσότερα νέα κτίρια να δοθούν προς χρήση, όσο πιο κοντά χρονικά γίνεται προς τις εκλογές ή την επίσημη προεκλογική περίοδο που αναμένεται να ξεκινήσει το 2026. Από την άλλη φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί να μειωθεί ο χρόνος και από τις διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται μέσα στα Επείγοντα των δημοσίων νοσοκομείων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων εξάγονται συνήθως με καθυστέρηση πολλών ωρών, εξαιτίας της έλλειψης ακτινοδιαγνωστικών. Αποτέλεσμα όμως είναι να αυξάνεται και αντίστοιχα ο χρόνος αναμονής για τους ασθενείς.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχεδιάζει να υπάρξουν συμφωνίες με δύο ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες ιδιώτες ακτινοδιαγνώστες. Οι συγκεκριμένοι εξ αποστάσεως θα ελέγχουν τις εργαστηριακές αλλά και τις απεικονιστικές εξετάσεις και θα δίνουν τη διάγνωσή τους. Κάτι που ήδη συμβαίνει σε ορισμένα νοσοκομεία όπως είναι στο Ασκληπιείο της Βούλας και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας όπου ιδιώτες κάνουν διαγνώσεις εξ αποστάσεως στις εξετάσεις που πραγματοποιούνται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Τα νοσοκομεία που θα χρησιμοποιείται το βραχιολάκι στα επείγοντα είανι τα ακόλουθα: Ευαγγελισμός, Λαϊκό, Γεννηματάς, ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ, Άγιος Σάββας, Άγιοι Ανάργυροι, Ρίο, Γιάννενα, Κάρπαθος, Παίδων Πεντέλης, Παίδων Αγία Σοφία, Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας έως το τέλος του έτους το σύστημα με το «βραχιολάκι» θα επεκταθεί σε 100 νοσοκομεία
Τα ακριβά φάρμακα
Τον ενισχυμένο ρόλο των 11.000 φαρμακείων της χώρας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με έμφαση στην πρόληψη μέσω των εμβολιασμών και των διαγνωστικών τεστ, στη διανομή των λεγόμενων «ακριβών φαρμάκων» και τις υπηρεσίες υγείας μέσω Τηλεϊατρικής, περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησαν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), η Ελληνική Εταιρία Υπέρτασης (ΕΕΥ) και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.
«Στόχος μας είναι να βάλουμε τα φαρμακεία στο πεδίο της πρόληψης. Τα 11.000 φαρμακεία για τα οποία ακούσαμε στα χρόνια των μνημονίων ότι ήταν πολλά, είναι ένα πλεονέκτημα για τη χώρα μας και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο» είπε ο κ. Γεωργιάδης, εξαίροντας παράλληλα την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τους φορείς για τον έλεγχο και την πρόληψη της υπέρτασης στον ελληνικό πληθυσμό.
Νέο κανάλι διανομής για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) ανοίγει για τους ασθενείς το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΠΦΣ. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης ήδη έχει συσταθεί και λειτουργεί η επιτροπή που θα επικαιροποιήσει τον κατάλογο με τα ΦΥΚ είτε σε ό,τι αφορά τη σύστασή τους είτε την τιμή τους, ενώ η νομοθετική ρύθμιση για τη διανομή των ΦΥΚ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι καθ’ οδόν. Εκτιμάται ότι η νομοθετική ρύθμιση όπως και η υπουργική απόφαση που απαιτείται, θα δώσουν το πράσινο φως για τη διαδικασία στις αρχές Ιουλίου.
«Περίπου 22.000 συνταγές ΦΥΚ θα εξυπηρετούνται μέσω του ΕΟΠΥΥ και της δυνατότητας που δώσαμε για τη διανομή κατ’ οίκον. Στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εκτελούνται κάθε μήνα περίπου 140.000 συνταγές ΦΥΚ. Αν αυτές μειωθούν στο ήμισυ, και περί τις 70.000 συνταγές εκτελούνται στα φαρμακεία της γειτονιάς, θα μειωθούν και οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ο δικός μας στόχος είναι να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων» τόνισε ο υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του για την αποτελεσματική ροή του νέου καναλιού διανομής των ΦΥΚ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών, κ. Βαλτάς ανέφερε πως η πλειονότητα των φαρμακοποιών επιθυμεί να ενταχθεί στο κανάλι διανομής των ΦΥΚ, ενώ κάνοντας την αυτοκριτική του παραδέχθηκε πως ήταν στρατηγικό λάθος των φαρμακοποιών όταν είχαν αρνηθεί τα ΦΥΚ τη διανομή των ΦΥΚ με το κλιμακούμενο περιθώριο κέρδους.