22.8 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ κυβέρνηση τα θεωρεί όλα επικοινωνία
spot_img

Η κυβέρνηση τα θεωρεί όλα επικοινωνία

-

  • Οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να εξαϋλώνεται και στην κυβέρνηση περιμένουν τον Ιούνιο για να δώσουν ενισχύσεις

Του Παύλου Χρηστίδη*

Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία βασίστηκε πολύ στην πρωτογενή παραγωγή, στους αγρότες και το εισόδημα το οποίο αυτοί βγάζουν και τη συνεισφορά τους στον πρωτογενή τομέα και την οικονομία της πατρίδας μας συνολικά.

Επομένως, νομίζω ότι στην κουβέντα, η οποία αναπτύσσεται και με αφορμή τη νέα ΚΑΠ, η οποία είναι μειωμένη σε σχέση με τις παλιότερες, πρέπει να δούμε τι θέλουμε από τον πρωτογενή τομέα τα επόμενα χρόνια. Αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό αίτημα και των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Διότι το να βλέπουμε αποσπασματικά και κατόπιν εορτής τα αιτήματα τα οποία βάζουν, δεν λύνουν τα μεγάλα θέματα.

Επί της ουσίας, διαπιστώνουμε ότι καθαρά ελληνικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα είναι η φέτα, ή το λάδι, τα βλέπουμε με τιμές στα ύψη, ενώ το πιθανό κέρδος των αγροτών συμπιέζεται για να μην πω εξαφανίζεται. Άρα, το ζήτημα το οποίο αφορά το κόστος παραγωγής θα ήταν κάτι το οποίο θα έπρεπε να το έχουμε δει πολύ νωρίτερα. Ήδη, τα τελευταία χρόνια και με τα λιπάσματα και με τον πόλεμο στην Ουκρανία βλέπουμε μια σειρά δεδομένων και νομίζω ότι αυτό το οποίο τώρα παρατηρούμε είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Τεράστιο ζήτημα

Υπάρχει τεράστιο ζήτημα στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας. Το κόστος του ρεύματος, το κόστος των λιπασμάτων, το κόστος αγοράς των πρώτων υλών είναι πάρα πολύ υψηλό και επομένως χρειάζεται μια στρατηγική συζήτηση για το πώς πάμε.

Υπάρχει και το ευρωπαϊκό επίπεδο. Πηγαίνουμε σε ευρωπαϊκές εκλογές. Οι ευρωβουλευτές που θα επιλέξουμε, ή θα είναι υποψήφιοι για να εκλεγούν, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι είναι βασική επιδίωξη μια νέα πολιτική συνολικά και για την αγροτική και κτηνοτροφική μας στρατηγική, αλλά και για το λεγόμενο για τη λεγόμενη πράσινη Ευρώπη. Όλο αυτό, είναι αλληλένδετο. Αυτό συζητάμε αυτή τη στιγμή και σε επίπεδο ευρωπαϊκό, πώς δηλαδή θα γίνει πιο φιλική στο περιβάλλον.

Επομένως, εδώ στην Ελλάδα θα υπήρχαν μια σειρά μέτρων οικονομικών που θα έπρεπε να τα εφαρμόσει η κυβέρνηση πολύ καιρό τώρα και για την επιστροφή του ΦΠΑ και για τον τρόπο με τον οποίο εδώ θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες παραγωγής πρώτων υλών ή λιπασμάτων. Τέτοια ζητήματα τα οποία λείπουν δυστυχώς από την ατζέντα της κυβέρνησης, γιατί δεν έχει στρατηγική αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα βλέπει τα πράγματα επικοινωνιακά.

Η Θεσσαλία

Η Θεσσαλία έχει πάθει τεράστια ζημιά. Είναι πάρα πολλά τα δισεκατομμύρια τα οποία έχει στοιχίσει ο Ντάνιελ στο ΑΕΠ μας και δυστυχώς έχουμε συνθήκες εσωτερικής μετανάστευσης. Αρκετούς μήνες μετά. Έχουμε χωράφια τα οποία είναι ακόμα κάτω από τα νερά. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να ξαναχτίσουν τις ζωές τους εκεί. Επομένως και στο πλαίσιο το οποίο συζητάμε τώρα, τα 5.000 ή 10.000 ευρώ, ή τα χρήματα για την οικοσκευή δεν μπορεί να είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη Θεσσαλία και την πρωτογενή της παραγωγή. Και το λέω αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στο εξωτερικό και πραγματεύεται μια σειρά ζητημάτων. Εδώ λοιπόν, θα πρέπει να πιέσουμε ώστε να κερδίσουμε ακόμα περισσότερα χρήματα για τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι καταστράφηκαν ολοσχερώς πριν από λίγους μήνες.

 

  • Ο Παύλος Χρηστίδης είναι βουλευτής ΠΑΣΟΚ στο Νότιο Τομέα της Αθήνας
spot_img
spot_img
spot_img