33.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ κρίση γεννά κροίσους
spot_img

Η κρίση γεννά κροίσους

-

Οι δύσκολες ημέρες διαβίωσης για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, είναι πασιφανές ότι η επιβίωση του Έλληνα είναι ανέφικτη. Από το, δουλεύουμε λίγο περισσότερο για να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, έχουμε φτάσει να εργαζόμαστε περισσότερες ώρες για τα ίδια ή λιγότερα χρήματα στα μεταμνημονιακά χρόνια.

Εδώ ας μην ξεχνάμε, ότι οι λάθος πολιτικές επιλογές οδήγησαν σε μείωση συντάξεων, δώρων, επικουρικών περί τα 100 δισ. , με ότι συνεπάγεται για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (λουκέτα) και για τα ελληνικά νοικοκυριά (ανεργία). Αυτά τα χρήματα είναι ευνόητο ότι λείπουν από την πραγματική οικονομία μας – καθημερινότητα. Την βασική αρχή της οικονομίας: «Τα έσοδα να είναι παρά κάτι περισσότερο από τα έξοδα», δεν μπορούν όσο κι αν προσπαθούν να την εφαρμόσουν οι Έλληνες.

Από την μια οι συντάξεις και οι μισθοί που έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο ποσοστό, από την άλλη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις, λόγω έλλειψης τζίρου, τα έσοδα έχουν επί της ουσίας περιοριστεί στο ελάχιστο, δηλαδή έχει μειωθεί το πραγματικό μηνιαίο εισόδημα με τις παρελθούσες υποχρεώσεις (δημόσιο – ιδιωτικό χρέος). 

Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν νέα έξοδα, την ραγδαία αύξηση κόστους ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού, την αύξηση του κόστους των προϊόντων στο καλάθι της νοικοκυράς και την επερχόμενη επισιτιστική κρίση και τις νέες παράλογες απαιτήσεις των τραπεζών (400.000 χιλιάδες πλειστηριασμοί το 2022 σύμφωνα με τον ημερήσιο τύπο). Η τελευταία έκθεση του Δ.Ν.Τ. εκτιμώ ότι, αφήνει αποχρώσεις για νέα δημοσιονομικά μέτρα – μνημόνια.

Λογικές απορίες

Για να τα πούμε πιο απλά, πως μπορεί να πληρώσει ένας συνταξιούχος των 650 ευρώ έναν λογαριασμό ρεύματος των 500 ευρώ; Πως μπορεί ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας όπως προαναφέραμε που αγωνίζεται για την οικονομική επιβίωση της επιχείρησης του να πληρώσει έναν λογαριασμό ρεύματος που ενδεχομένως να έχει τριπλασιαστεί; Πως μπορεί η ελληνική οικογένεια με τα ως άνω χαρακτηριστικά να συνάψει μια ρύθμιση με την τράπεζα όταν τα συνολικά έσοδα είναι 1.000 ευρώ και η απαίτηση της τράπεζας να είναι σε μηνιαία βάση το ποσό των 800 ευρώ;

Παρ’ όλες τις συνεχείς και προνομιακές ρυθμίσεις που συνεχώς πετυχαίνουμε, είναι πασιφανές ότι έχει αποτύχει το μοντέλο παραγωγής πλούτου δηλαδή η βαριά μας βιομηχανία ο τουρισμός. Για να αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς.

Επιστροφή στις ρίζες μας, πρωτογενής – δευτερογενής παραγωγή με διεπιστημονική προσέγγιση. Σταδιακή μείωση των εισαγωγών και ραγδαία αύξηση των εξαγωγών.  Άνοιγμα του τραπεζικού συστήματος, άνοιγμα της στρόφιγγας των δανείων με εξαιρετικά χαμηλότοκα επιτόκια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.

Να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που θα είναι το πρότυπο της παραγωγής πλούτου με το προσωνύμιο η Ελλάδα της παραγωγής και της ανάπτυξης και όχι η Ελλάδα της φτωχοποίησης, η Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της.

Σε ιδιωτικό επίπεδο ο καθένας από εμάς θα πρέπει να σκεφτεί την δημιουργία του παθητικού εισοδήματος. Με τα μικρά κεφάλαια, με την κατάλληλη επιλογή, όλοι μπορούν να ξεκινήσουν να δημιουργούν ένα παθητικό εισόδημα που θα το χρησιμοποιήσουν όταν έρθουν «αυτές οι δύσκολες στιγμές».

Κοιτάξτε γύρω σας, ανοίξτε τα μάτια σας, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Εξάλλου όπως είχε πει ο Αριστοτέλης Ωνάσης «Η κρίση γεννά κροίσους ». Σχεδίασε τον στόχο σου και ξεκίνα να τον υλοποιείς. Γιατί όπως λέω και στις εκπομπές μου και «εσύ μπορείς να το σώσεις».

  • Ο Γαβριήλ Χαλικιώτης είναι Σύμβουλος επιχειρήσεων MBA

 

spot_img
spot_img