21.5 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ επιστροφή του Κέντρου
spot_img

Η επιστροφή του Κέντρου

-

• Πρέπει να διατυπώσουμε ένα σχέδιο για τη συνολική «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης

Του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου

Ας ξεκινήσουμε από το πολιτικό στίγμα του κόμματός μας. Οι Δημοκράτες τοποθετούνται στο Κέντρο. Τι σημαίνει όμως αυτή η τοποθέτηση «στο Κέντρο»; Κατ’ αρχάς, o όρος παραπέμπει στην εγχώρια ιστορική διαδρομή κομμάτων και κοινωνικών δυνάμεων που συνδέθηκαν με την ισχυρή Ελλάδα, τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσεις, την ευημερία, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, τον αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Ήδη, μέσα από αυτή την ιστορική διαδρομή, διαφαίνεται ότι ο όρος Κέντρο δεν είναι ένας «γεωγραφικός» προσδιορισμός, που απλώς διαφοροποιείται αρνητικά από τις παραδοσιακές διαιρετικές τομές («ούτε Δεξιά, ούτε Αριστερά»), αλλά είναι ο χώρος της προνομιακής έκφρασης μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας με κυβερνητική προοπτική. Με άλλα λόγια, είναι ο πολιτικός χώρος που διαμόρφωσε και υλοποίησε όλες εκείνες τις κρίσιμες νεωτερικές κατακτήσεις στην εθνική μας ζωή.
Πέρα όμως από την ιστορία, υπάρχει και η ιδεολογία. Ανάμεσα, δηλαδή, στο πολιτικό αίτημα της ελευθερίας και στο πολιτικό αίτημα της ισότητας, ήδη από τον 20ό αιώνα, πολλά ρεύματα σκέψης – και ιδίως ο «φιλελεύθερος σοσιαλισμός»- επεδίωξαν ωσμώσεις και συγκερασμούς, που έθεταν την εξάλειψη των προνομίων ως προϋπόθεση της διεύρυνσης της ελευθερίας. Στον 21ό αιώνα, τα αιτήματά μας, ωστόσο, πρέπει να είναι πιο σύγχρονα και απολύτως συγχρονισμένα με τη «μεγάλη εικόνα» της ευρωπαϊκής κλίμακας : κλιματική αλλαγή, δημογραφικό, μεταναστευτικό, νέα γενιά, τεχνητή νοημοσύνη.
Σε αυτή την κατεύθυνση, αν έχει να παίξει ένα ρόλο το Κέντρο και η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένειά του (Renew Europe) είναι να διατυπώσει ένα σχέδιο για τη συνολική «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης. Από τα σύνορα έως την οικονομία, από την ασφάλεια έως την άμυνα, από τις ενεργειακές πηγές έως τις νέες «πράσινες συμφωνίες» και από τις πολιτιστικές αξίες του ανθρωπισμού έως την τεχνητή νοημοσύνη, η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Τα κόμματα του Κέντρου πρέπει να πείσουν τους πολίτες και τους/τις ψηφοφόρους τους να πάνε στις κάλπες για ένα επιλέξουν ένα και μόνο στόχο: «Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας. Για αυτό πρέπει να την ανανεώσουμε και να την αλλάξουμε»!
Οι φασίστες με γραβάτα
Ιδίως τώρα που οι «φασίστες με γραβάτα» διατείνονται πως είναι οι μόνοι θεματοφύλακες της παραδοσιακής πολιτικής ατζέντας και του καθησυχασμού της κοινής γνώμης είναι καιρός να δείξουμε πως η ανάπτυξη αλλά και η ανακατανομή, η ελευθερία και ασφάλεια, η συμπερίληψη και η διαφορετικότητα είναι ξανά επίκαιρες ευρωπαϊκές αξίες που μπορούν να γίνουν πολύτιμα πολιτικά εργαλεία χάραξης του μέλλοντος. Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αποτελεί όνειδος να συζητάμε σήμερα αν θα βρουν έκφραση στην ευρω-κάλπη τα λογής-λογής μεταλλαγμένα «σταγονίδια», αναμεμειγμένα με δόσεις ανορθολογικής συνωμοσιολογίας και ρωσόφιλης υποστήριξης.
Για αυτό πρέπει να υπάρξει ένας άλλος πόλος, που δεν θα είναι απλώς η δήθεν «κεντροποιημένη Ν.Δ. της κανονικότητας» αλλά ένα κοινωνικό ρεύμα, που θα συνδέει άμεσα την πολιτική σταθερότητα με την ποιότητα της δημοκρατίας. Αν στο Κέντρο, διαμορφώνεται και ισορροπεί η κοινωνική ευαισθησία με το εθνικό συμφέρον, τότε σίγουρα θέλουμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική μονοκρατορία ενός αλαζονικού κυβερνητικού κόμματος. Θέλουμε, επίσης, να βάλουμε φρένο σε μια αντιπολίτευση, που ανταγωνίζεται μεταξύ της στον συνολικό αρνητισμό. Θέλουμε, όμως, να βάλουμε φρένο και στον εκφυλισμό της αντιπροσώπευσης των πολιτών.
Το μέλλον της χώρας εξαρτάται από τα ίδια τα προβλήματα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας και όχι από τα ευκαιριακά ψηφοδέλτια που ανακυκλώνουν celebrities σε πρωινές και μεσημεριανές ζώνες τηλεθέασης. Επειδή, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται πως το κυρίαρχο κομματικό σύστημα είναι στενότερο και, εντέλει, αναντίστοιχο με τα κοινωνικά προβλήματα, το δικό μας Κέντρο θέλει να φέρει στο κέντρο την ίδια την πολιτική. Σε αυτή την κάλπη, η επιστροφή του Κέντρου διεκδικεί να είναι και η επιστροφή της πολιτικής, με τους Δημοκράτες.
• Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου- πρώην Υφυπουργός-Αντιπρόεδρος στους Δημοκράτες-Υποψήφιος Ευρωβουλευτής

spot_img
spot_img
spot_img