26.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ επέκταση του φράχτη στον Έβρο είναι εθνική επιταγή
spot_img

Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο είναι εθνική επιταγή

-

Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο το οποίο να μην είναι σε δομή η οποία να είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ενός εφήβου ή μιας έφηβης που βρέθηκε μακριά από την οικογένειά του σε ένα ξένο τόπο

Της Φωτεινής Βρύνα

Η επέκταση του φράχτη θα γίνει και θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα που έγινε στις Φέρες στον Έβρο.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η δημιουργία του αποτρεπτικού εμποδίου είναι απαραίτητη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας, κι ότι αποτελεί εθνική επιταγή. Το κράτος πρέπει και απαιτείται να έχει κεντρικό σχεδιασμό από την πολιτεία, με εξαιρετικό συντονισμό στρατού, αστυνομίας, συνοριοφυλάκων, λιμενικού, καθώς και εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών
Η Ελλάδα ακολουθεί μια δίκαιη, αλλά αποτελεσματική πολιτική, η οποία θωρακίζει τα σύνορα της πατρίδας μας, σώζοντας ταυτόχρονα αθώους, χιλιάδες αθώους, κυρίως στο Αιγαίο από τις αδίστακτες συμμορίες των διακινητών. Είναι μία πολιτική που αποτυπώνεται και στην κατασκευή τεχνητού εμποδίου επιπλέον 35 ακόμα χιλιομέτρων. Τελικά ο φράχτης θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα και θα απλώνεται σε όλη την μεθόριο του Έβρου. Ένας από τους λόγους που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να αποτρέψουμε σε παραπάνω από 250.000, παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, ήταν και ο φράχτης.
Πέρασαν τα σύνορα
Το 2015, στις εποχές των ανοιχτών συνόρων, το 75% των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη πέρασαν στην ήπειρό μας από τα ελληνικά σύνορα. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 10%. Μόνο πέρυσι, το Λιμενικό έσωσε παραπάνω από 2.500 ανθρώπους στη θάλασσα. Παλαιότερα στα νησιά στοιβαζόντουσαν παραπάνω από 40.000 άνθρωποι, ενώ σήμερα βρίσκονται λίγο παραπάνω από 4.000. Άλλοι 9.000 φιλοξενούνται σε 33 σύγχρονες δομές σε ολόκληρη τη χώρα αντί των 120,000 το 2019.
Ταυτόχρονα σε όλα τα νησιά κατασκευάστηκαν σύγχρονες ανθρώπινες δομές που αντικατέστησαν το άθλιο θέαμα της Μόριας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ελάχιστους διαμένοντες, υπάρχουν όμως εκεί ως μια δικλείδα ασφαλείας.
Αποκτήσαμε ειδική γραμματεία για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Αλλάξαμε το σύστημα προστασίας τους. Ο αριθμός τους μειώθηκε στο μισό, πολλά κατέληξαν σε άλλες χώρες για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο το οποίο να μην είναι σε δομή η οποία να είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ενός εφήβου ή μιας έφηβης που βρέθηκε μακριά από την οικογένειά του σε ένα ξένο τόπο.
Την ίδια εικόνα προόδου, όμως, έχουν και οι διαδικασίες ασύλου. Το 2019 αυτοί που δήθεν κόπτονταν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μας κληροδότησαν στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη 200 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι λιγότερο από 20 χιλιάδες.
Σε λίγες μέρες ψηφίζεται ο νέος μεταναστευτικός κώδικας, που ξεκαθαρίζει οριστικά τους όρους νόμιμης παραμονής κάποιων στη χώρα μας.

Η Φωτεινή Βρύνα είναι Υποψήφια Βουλευτής Ν.Δ. Βόρειος Τομέας- Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

 

spot_img
spot_img