27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ«Η ελληνική οικονομία είναι ευέλικτη και ανθεκτική»
spot_img

«Η ελληνική οικονομία είναι ευέλικτη και ανθεκτική»

-

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ μιλάει στην «60+» για το νέο ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις

Με τις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει συμπυκνώσαμε τις διαδικασίες στο ελάχιστο δυνατό και φυσικά αναμένονται και άλλες παρεμβάσεις για να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία

Ο Γιάννης Τσακίρης είναι αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης  για τις δημόσιες επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης και όπως λένε οι παράγοντες της αγοράς «θεωρείται από τους ειδικότερους στην Ελλάδα σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital)».  Διαθέτει πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. 

Είναι διπλωματούχος μηχανικός Μεταλλείων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχει επίσης MBA από τη Management School του Imperial College στο Λονδίνο. Έχει περάσει από πολλές και σημαντικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, στα μεταπτυχιακά προγράμματα και πάνω στο θέμα των επιχειρηματικών συμμετοχών επίσης (venture capital).

Ο Γιάννης Τσακίρης τρέχει το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, όπου οι βασικές στοχεύσεις είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη μετάβαση, η τόνωση των επενδύσεων, η απασχόλησης και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης στη συνέντευξη του στην «60+» εκφράζει την αισιοδοξία του για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα µας τα επόμενα χρόνια, από την εκμετάλλευση συνολικά 77 δισ. ευρώ που αναμένεται ότι θα κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα µέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ε.Σ.Π.Α., μαζί µε τα εθνικά κεφάλαια.

Αναλυτικά η συνέντευξη του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη είναι η ακόλουθη: 

Θα θέλατε να μας περιγράψετε εν τάχει το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ και ποιοι μπορούν να επωφεληθούν;

«Το νέο ΕΣΠΑ, που κατατέθηκε και εγκρίθηκε πρώτο, θα κατανέμει συνολικούς πόρους 26,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 20,9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δισ. ευρώ η εθνική συνεισφορά) στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής: τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις. Από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΣΠΑ είναι ότι διασυνδέεται με το ευρωπαϊκό εξάμηνο και τις συστάσεις της Επιτροπής για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Υποστηρίζει τις λοιπές εθνικές στρατηγικές και τα εθνικά σχέδια δράσης, καθώς και το νέο Ταμείο για την Δίκαιη Μετάβαση σε λιγνιτικές περιοχές και νησιά. 

Το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης, λοιπόν όπως πλέον ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ, στοχεύει να θέσει μία βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά για όλους ανεξαιρέτως. Δηλαδή να δημιουργήσει και να προωθήσει νέες πολιτικές στρατηγικές που θα ενισχύσουν τις προϋποθέσεις για μία περιβαλλοντική αλλά και επιχειρηματική ανάπτυξη που θα είναι ισορροπημένη σε όλους τους τομείς, για όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες και ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το νέο ΕΣΠΑ θα αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες εφόσον τηρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις».

Από τα παράπονα όσων έχουν κάνει αιτήσεις για ΕΣΠΑ ως τώρα, είναι ο μεγάλος χρόνο αξιολόγησης. Έχετε προνοήσει για το θέμα αυτό στα νέα προγράμματα;

«Έχουμε ήδη συμπυκνώσει τις διαδικασίες στο ελάχιστο δυνατό και φυσικά αναμένονται και άλλες παρεμβάσεις για να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα για να μιλάμε και με απτά στοιχεία. Έως σήμερα μόνο από το πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ, έχουν εγκριθεί συνολικά 494.382 αιτήσεις επιχειρήσεων συνολικού ύψους 4,258 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί πόροι πλέον των 4,194 δισ. ευρώ, μέσω 14 δράσεων διαφόρων τύπων χρηματοδότησης. Τα ως άνω ποσοτικά στοιχεία, που είναι καινοφανή για Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σε όλες τις Προγραμματικές Περιόδους, καταδεικνύουν την τεράστια στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων μέσω του Προγράμματος. Επιπρόσθετα ήδη προκηρύχθηκε στις 10/03/2022 νέα δράση έκτακτης επιχορήγησης των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων, ύψους 50 εκατ. ευρώ με τη συγχρηματοδότηση του REACT EU.

Κομβικό σημείο της όλης διαδικασίας είναι και οι πρωτοβουλίες απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών που έλαβε το υπουργείο και οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στα προαναφερόμενα αποτελέσματα. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα ήταν η δραστική μείωση του χρόνου αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης και η απλούστευση του πλαισίου υλοποίησης δράσεων ενίσχυσης των ΜμΕ. Η αξιολόγηση και έγκριση των αιτήσεων διαρκεί πλέον 2-3 εβδομάδες, σε αντίθεση με το παρελθόν που απαιτούνταν 18-24 μήνες. Ταυτόχρονα καταργήθηκε η υποβολή φυσικών φακέλων και αξιοποιήθηκαν ηλεκτρονικά διοικητικά δεδομένα μέσω της προώθησης δράσεων διαλειτουργικότητας με άλλα συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης». 

Πληρωμές μέσα σε 80 ημέρες

-Τι θα γίνει όμως με τις επιχειρήσεις που ακόμη δεν έχουν λάβει τα χρήματα για παλαιότερα προγράμματα ΕΣΠΑ; Πότε θα αρχίσουν να βλέπουν τα λεφτά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους;

«Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα στην Βουλή, στοχεύει ακριβώς σε αυτό το ζήτημα. Δηλαδή στην ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων στις διαδικασίες παραγωγής έργων και στην άμεση εκταμίευση των επιχορηγήσεων προς τους δικαιούχους. Ειδικότερα η διάταξη για τις πληρωμές των δικαιούχων προβλέπει ότι το πλήρες οφειλόμενο ποσό προς τους δικαιούχους επιδοτήσεων θα καταβάλλεται το αργότερο σε 80 ημέρες μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρωμής εκ μέρους του δικαιούχου, των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων».

Τα νέα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια για τις ευάλωτες ομάδες. Υπάρχουν όμως και τα μεσαία στρώματα που πλήττονται. Δεν νομίζετε ότι χρειάζεται μία στοχευμένη ενίσχυση για τους συνταξιούχους ή τους μισθωτούς των 900 ευρώ ώστε να ξεπεράσουν και αυτοί την κρίση με αξιοπρέπεια;

«Η ελληνική Κυβέρνηση ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, που από τον Σεπτέμβριο του 2021, εφαρμόζει σε μηνιαία βάση οριζόντια μέτρα στήριξης των καταναλωτών προσαρμοσμένα στις μεταβολές των τιμών της ενέργειας. Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο οδηγούνται τα υπερπλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ, του ειδικού λογαριασμού των ΥΚΩ, καθώς και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων CO2. Τα μέτρα στήριξης για τον Μαρτίου και τον Απρίλιο, αναμένονται να φτάσουν πάνω από 2,3 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές ενισχύσεις και εκπτώσεις από ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας αγγίζουν το 1,261 δισ. ευρώ. Συνολικά σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας. Και φυσικά για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση στην ενέργεια θα στηρίζουμε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πρέπει να γνωρίζετε πως η χώρα μας ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο εφαρμόζει σχεδόν όλα τα μέτρα της εργαλειοθήκης που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπαθώντας να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων. Άρα στηρίζουμε με κάθε τρόπο και τη μεσαία τάξη».

Τι σας ανησυχεί προσωπικά περισσότερο από την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και όλη η Ευρώπη; Σκέπτεστε ότι ενδέχεται να επηρεάσει και να επιβραδύνει το ρυθμό επενδύσεων στη χώρα μας;

«Η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ευελιξία και δυναμική, παρά την αβεβαιότητα εξαιτίας των εξάρσεων της πανδημίας, αλλά και των νέων προκλήσεων που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρέπει να τονίσουμε ότι η οικονομία μας έχει αποδείξει στην πράξη πως είναι ευέλικτη και ανθεκτική αφού κατάφερε να αντιμετωπίσει με θάρρος, ενότητα και οικονομικό ρεαλισμό τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και της βαθιάς ύφεσης. Τα αποτελέσματα ξεκίνησαν να είναι ορατά με μια ισχυρή ανάκαμψη που ξεκίνησε δυναμικά το 2021 και αναμένεται να συνεχιστεί το 2022, αν και με σαφώς βραδύτερο ρυθμό, αντισταθμίζοντας έτσι τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2020. Βρισκόμαστε συνεχώς σε συζητήσεις για νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, δημιουργώντας συνεχώς ένα περιβάλλον όλο και πιο ασφαλές για τους επενδυτές».

Από την έως τώρα θητεία σας ως υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ποιο έργο σας θεωρείτε το σημαντικότερο; Και τι θα θέλατε να βελτιώσετε πριν τις εκλογές ή έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό;

«Κάθε έργο που έχει κοινωνικό αντίκτυπο για εμένα, είναι σημαντικό. Το ΕΣΠΑ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και από τη πρώτη μέρα προσπαθούμε να το καταστήσουμε πιο ευέλικτο, πιο γρήγορο και φυσικά να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση πόρων, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Και νομίζω πως έχουμε αρχίσει να τα καταφέρνουμε. Κάθε μέρα που περνάει προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και φυσικά δεν επαναπαυόμαστε ούτε εγώ αλλά και κανένας άλλος στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ανάγκες της κοινωνίας μεταβάλλονται καθημερινά».

spot_img
spot_img