Ελένη Δουνδουλάκη
Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού
Το βιβλίο είναι αναμφίβολα ένας ισχυρός πρεσβευτής μιας χώρας στο εξωτερικό.
Στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής μας για την εξωστρέφεια του σύγχρονου πολιτισμού και την προβολή και διάδοση της εγχώριας δημιουργίας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και την προώθηση των Ελληνικών Γραμμάτων πέρα από τα σύνορα της χώρας.
Για τον σκοπό αυτό, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναβαθμίζουμε την εκπροσώπηση της Ελλάδας στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, οι οποίες αποτελούν κομβικά σημεία συνάντησης του εκδοτικού κλάδου παγκοσμίως. Οι εκθέσεις αυτές λειτουργούν ως πλατφόρμες για την προώθηση της εγχώριας βιβλιοπαραγωγής και την ενίσχυση της παρουσίας των Ελλήνων εκδοτών στο εξωτερικό.
Έτσι, πριν λίγες ημέρες, ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός, με επίκεντρο το βιβλίο έδωσε δυναμικό «παρόν», για πρώτη φορά στη διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου – The London Book Fair. Μια διοργάνωση με τεράστια εμβέλεια, που έχει καθιερωθεί πάνω από 50 χρόνια στη συνείδηση των επαγγελματιών του βιβλίου και του βιβλιόφιλου κοινού.
Στο εθνικό περίπτερο της χώρας μας, μέσα στο εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο Olympia, φιλοξενήθηκαν Έλληνες συγγραφείς, εκδότες και πολιτιστικοί φορείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού. Προβλήθηκαν εκατοντάδες εκδόσεις στα ελληνικά και σε μεταφράση, όπως επίσης, εκδόσεις του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων του.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι παρουσιάστηκαν βιβλία σε άλλες γλώσσες που εκδόθηκαν με την υποστήριξη του GreekLit, του προγράμματος επιδότησης μεταφράσεων που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο και μέσω του οποίου το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει πλέον σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, η πολυδιάστατη παρουσία της Ελλάδας στην Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου περιελάμβανε συμμετοχή σε επαγγελματικά σεμινάρια και στρογγυλά τραπέζια καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Greek Library of London, το British Council στην Ελλάδα και άλλους μη κερδοσκοπικούς φορείς. Πολύτιμη υπήρξε η στήριξη της Πρεσβείας της χώρας μας στο Λονδίνο.
Κεντρικός θεματικός άξονας των παράλληλων εκδηλώσεων ήταν η σύγχρονη ελληνική ποίηση και η μετάφραση. Στο πλαίσιο αυτό, και μέσα στην ιδιαίτερα φιλόξενη ατμόσφαιρα του Hellenic Centre, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μεταφρασμένη ποίηση Ελληνίδων και Βρετανίδων ποιητριών της νεότερης γενιάς και να συνομιλήσει μαζί τους για τη σύγχρονη ποιητική δημιουργία, τις μεταφραστικές προκλήσεις, καθώς και για τη θέση των γυναικών δημιουργών μέσα ευρύτερο λογοτεχνικό γίγνεσθαι.
Είναι γεγονός, πως οι Άγγλοι συγγραφείς είναι δημοφιλείς στην Ελλάδα και οι πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι διαχρονικοί. Η Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου, λοιπόν, παρείχε τη δυνατότητα και στους Έλληνες συγγραφείς να συστήσουν τα έργα τους στο αγγλόφωνο αναγνωστικό κοινό, να αναπτύξουν δίκτυα επικοινωνίας με εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες και να έρθουν σε επαφή με την αγγλοσαξονική αγορά.
Η αρχή έγινε με επιτυχία και η ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνο θα τροφοδοτήσει δημιουργικά τον εκδοτικό κόσμο της χώρας μας και θα ενδυναμώσει την εξωστρέφεια του ελληνικού βιβλίου και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού ευρύτερα.