21.7 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής στην πράξη
spot_img

Η εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής στην πράξη

-

• Ο ασφαλιστικός νόμος 5078/23 διόρθωσε τις αδικίες και μείωσε τις ανισότητες που υπήρχαν
Του Ηλία Τσούνη*
Οι νόμοι δοκιμάζονται στο πεδίο της πολιτικής πράξης και η επιτυχία τους κρίνεται στο στάδιο της εφαρμογής. Στην περίπτωση του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου 5078/2023, τα θετικά αποτυπώματα από την εφαρμογή του είναι ήδη απτά για χιλιάδες συμπολίτες μας, συνταξιούχους, μητέρες και οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Η διάταξη που θέσπισε ο νόμος 5078/2023 για τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατήργησε την περικοπή της σύνταξης κατά 30% και την αντικατέστησε με πόρο 10% επί της μισθωτής εργασίας, για μισθωτούς συνταξιούχους, ή με την προσαύξηση 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς συνταξιούχους. Ήδη, στη σχετική πλατφόρμα έχουν δηλώσει ότι εργάζονται σχεδόν 70.000 συνταξιούχοι, αριθμός διπλάσιος από την προηγούμενη χρονιά, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις και στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το 2023 εργάστηκαν περίπου 35.000 συνταξιούχοι.
Δόθηκαν τα απαραίτητα κίνητρα στους συνταξιούχους για να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας (εφόσον το επιθυμούν), με στόχο την άμεση αύξηση του εισοδήματός τους και τη μελλοντική αύξηση της σύνταξής τους. Το μέτρο στοχεύει ταυτόχρονα, στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, καθώς και στην επιστροφή καταρτισμένων και έμπειρων επαγγελματιών στην αγορά εργασίας. Έχει πλέον αποδειχθεί, ότι η συνεισφορά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού είναι ιδιαίτερα πολύτιμη και συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική δραστηριότητα της Χώρας.
Ανισότητα
Η άλλη ανισότητα που αντιμετώπισε ο ν.5078/2023, αφορά στις ασφαλισμένες μη μισθωτές, που γίνονται μητέρες. Πρώτη φορά εφαρμόζεται η επέκταση του επιδόματος μητρότητας και στις μη μισθωτές εργαζόμενες, τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες. Το επίδομα μητρότητας, ισούται με το νέο κατώτατο μισθό, ανέρχεται σε 830€ (μικτά) και παρέχεται για εννέα μήνες. Δεν ήταν ούτε λογικό, ούτε δίκαιο ένα ανταποδοτικό επίδομα, όπως αυτό της μητρότητας, να εξαιρεί τις μη μισθωτές, τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες. Πλέον, αυτή η αδικία έχει αρθεί και όλες οι γυναίκες που γίνονται μητέρες, στηρίζονται εμπράκτως από το Ελληνικό κράτος για να βρίσκονται δίπλα στο νεογέννητο μωρό τους, τους πρώτους, κρίσιμους μήνες του παιδιού. Το επίδομα είναι μεταβιβάσιμο στον πατέρα για επτά μήνες, σε περίπτωση που αυτός επιλέξει να μείνει με το παιδί.
Η συγκεκριμένη δημόσια πολιτική ανήκει σε ένα πλέγμα δράσεων της Κυβέρνησης για την υποστήριξη της οικογένειας, όπως το ολοήμερο σχολείο και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η αύξηση του επιδόματος τοκετού, καθώς και των στεγαστικών προγραμμάτων «Σπίτι μου» και «Ανακαινίζω-νοικιάζω».
Μια ακόμα πληθυσμιακή ομάδα που ευνοείται από το νόμο 5078/23 είναι ασφαλισμένοι, ελ. επαγγελματίες και αγρότες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ. Για τους μη μισθωτούς το πλαφόν της οφειλής ανέβηκε από τις 20.000€ στις 30.000€ και για τους αγρότες από τις 6.000€ στις 10.000€. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αρκετές χιλιάδες ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών συμπολιτών μας ήταν αποκλεισμένοι από τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Πλέον, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με αυτά τα χαρακτηριστικά οφειλής, θα μπορούν να καταθέσουν κανονικά αίτημα συνταξιοδότησης, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα τους επιτρέπει να αιτηθούν για σύνταξη με τα διευρυμένα πλαφόν οφειλής.
Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους, οι εκατομμύρια συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι μας που ωφελούνται από τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες του e-ΕΦΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

• Ο Ηλίας Τσούνης είναι εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ

spot_img
spot_img
spot_img