20.6 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΗ3Η δύσκολη εξίσωση του Πάσχα
spot_img

Η δύσκολη εξίσωση του Πάσχα

-

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ μιλάει στην «60+» για την αγορά, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023.
(ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI)

«Ενισχύουμε τους παραγωγούς σε σχέση με το κόστος παραγωγής που είναι και ο τομέας ευθύνης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με παρεμβάσεις που έχουν γίνει ήδη, τόσο στην αγορά ζωοτροφών όσο στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα, στο ηλεκτρικό ρεύμα»

Συνέντευξη στην Μαρία Καραουλάνη

Όπως συμβαίνει πάντα εδώ και δεκαετίες, παραμονές Πάσχα, ο εκάστοτε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Από την μία οι καταναλωτές που ζητούν φθηνότερες τιμές για την προμήθεια του πασχαλινού οβελία, ενώ από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ζητώντας καλύτερες τιμές στην πώληση των προϊόντων τους.
Φέτος, λόγω και της ακρίβειας, αυτές οι διαμαρτυρίες, παραγωγών και καταναλωτών έχουν ενταθεί. Οπότε και το έργο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά είναι σαφώς πιο δύσκολο, καθώς πρέπει στην κυριολεξία να τετραγωνίσει τον κύκλο, ώστε και να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι, αλλά και από την άλλη να μην προκληθεί ζήτημα, καθώς ας μην λησμονούμε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, όπου το κάθε λάθος μετράει.
Η αλήθεια είναι ότι στην υπουργική του θητεία ο Γιώργος Γεωργαντάς έχει διατηρήσει ένα προφίλ διαλλακτικού ανθρώπου, που μπορεί να λύνει διάφορα ζητήματα. Εξάλλου δεν είναι πρωτάρης σε υπουργικό θώκο. Έχει προηγηθεί η θητεία του ως υφυπουργός Απλούστευσης Διαδικασιών στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ στο παρελθόν έχει θητεύσει και στην κυβέρνηση Σαμαρά, ως υφυπουργός Παιδείας.
Εκλέγεται βουλευτής Κιλκίς από το 2012, ενώ προηγουμένως είχε ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ έχει θητεύσει και ως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» εξηγεί όλες τις ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την συγκράτηση των τιμών των αμνοεριφίων, αλλά και των μέτρων στήριξης προς τους κτηνοτρόφους. Αναλυτικά η συνέντευξη είναι η ακόλουθη:

-Υπουργέ το Πάσχα πλησιάζει, και διαπιστώνουμε και πάλι αυξήσεις σε αμνοερίφια, αυγά κλπ. Οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί αποδίδουν τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και στην αύξηση των ζωοτροφών. Τι μπορεί να γίνει για να μην χρυσοπληρώσουμε το πασχαλινό τραπέζι;
«Είναι αλήθεια ότι η περίοδος αυτή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη είναι πολύ δύσκολη και εμείς από την πλευρά μας όπως θα έχετε διαπιστώσει από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, μιας κρίσης εισαγόμενης αποφασίσαμε μέτρα στήριξης των πολιτών. Έτσι και τώρα θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συγκρατήσουμε τις τιμές στον καταναλωτή. Ήδη, με το Καλάθι του Νοικοκυριού έχει δημιουργηθεί ένα πεδίο ελέγχου της αύξησης των τιμών. Προσπαθούμε να έχουμε αποκλιμάκωση και αυτή, αρχίζει και παρατηρείται. Κάνουμε όμως και κάτι άλλο: Ενισχύουμε τους παραγωγούς σε σχέση με το κόστος παραγωγής που είναι και ο τομέας ευθύνης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με παρεμβάσεις που έχουν γίνει ήδη, τόσο στην αγορά ζωοτροφών όσο στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα, στο ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, γίνονται έλεγχοι από το αρμόδιο υπουργείο, σε σχέση με το περιθώριο κέρδους και αυτοί θα ενταθούν την περίοδο των εορτών.Τώρα, επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση και για τις ελληνοποιήσεις κρεάτων, η πολιτεία πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους και παρακολουθεί τις ελληνοποιήσεις μέσω επιτροπής, ενώ και η ΕΛ.ΑΣ. «σκανάρει» τα σύνορα για εισαγωγές αμνοεριφίων από άλλες χώρες».
Οι εξαγωγές ρεκόρ
-Πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών το 2022 σημείωσαν «ιστορικό ρεκόρ». Ποια προϊόντα αφορά κυρίως και τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία σε έσοδα;
«Αυτό που μπορούμε πλέον να πούμε είναι ότι οι  προσπάθειες που καταβάλουν εδώ και χρόνια οι Έλληνες εξαγωγείς αποδίδουν πλέον καρπούς. Οι εξαγωγές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φτάνοντας τα 55 δισ. ευρώ το 2022 με τις εξαγωγές τροφίμων και ποτών να φτάνουν τα 8,1 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία. Τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων ήταν η σημαντικότερη κατηγορία τροφίμων με εξαγωγές ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2022 και μερίδιο 18,5% στο σύνολο, και τους καρπούς και τα φρούτα νωπά να ακολουθούν με 15,2% και εξαγωγές 1,2 δισ. ευρώ. Πολύ σημαντικοί είναι επίσης οι κλάδοι των γαλακτοκομικών και των λιπών και ελαίων με εξαγωγές πάνω από 1 δισ. ευρώ και μερίδιο 13,8% και 13,5% αντίστοιχα. Τέλος, οι εξαγωγές ψαριών ανήλθαν σε 921,5 εκατ. ευρώ έχοντας μερίδιο 11,3% στο σύνολο. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι όσο μεγαλύτερο μερίδιο κατακτά η χώρα μας στις εξαγωγές, τόσο αυξάνεται ο κύκλος εργασιών, οι θέσεις εργασίας αλλά και ενισχύεται το brand name ειδικά των προϊόντων ΠΟΠ της χώρας μας».
-Ως βουλευτής Κιλκίς που βρίσκεστε συχνά στην περιφέρειά σας, τι σας λέει ο κόσμος; Τι παράπονα έχει αλλά και τι ελπίδες;
«Είμαι γέννημα – θρέμμα του Κιλκίς και αυτό το ξέρουν οι συμπολίτες μου όπως ξέρουν ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοικτή για όλους. Αν και αυτό δεν χρειάζεται καθώς η οικογένειά μου μένει εκεί και κυκλοφορώ ανάμεσά τους και τους αφουγκράζομαι. Οι αγωνίες τους είναι και δικές μου αγωνίες. Το Κιλκίς είναι ένας τόπος που παράγει με ανθρώπους που θέλουν να προοδεύσουν αλλά και να έχουν την στήριξη για να πετύχουν τους στόχους τους. Και ξέρουν ότι εγώ ήμουν και θα είμαι στο πλευρό τους».
-Και προσωπικά εσάς, τι σας ανησυχεί περισσότερο στις επερχόμενες εκλογές;
«Αυτό που βλέπω με ανησυχία είναι το θέμα της συμμετοχής. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής δεν αποτελούν απλά ένα σκαλοπάτι για τις επόμενες. Είναι αυτές που θα καθορίσουν την συνέχεια. Η ψήφος είναι δύναμη για τους πολίτες και αυτή τη δύναμη πρέπει να την αξιοποιήσουν. Δεν είναι καιρός για πειραματισμούς ή για ψήφο διαμαρτυρίας. Η σταθερότητα την οποία η χώρα έχει τόσο ανάγκη πρέπει να συνεχιστεί για να δούμε την Ελλάδα να αναπτύσσεται να συνεχίζει να έχει την θέση που με τόσο κόπο κατακτήσαμε στην διεθνή σκηνή και οι κάτοικοί της να ζουν σε καθεστώς ασφάλειας και ευημερίας. Και αυτό θα συμβεί μόνο με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ η οποία θα συνεχίσει το έργο της έχοντας ήδη βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης».
Χωρίς μισόλογα
-Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνει πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. «Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τι πιστεύετε ότι κρύβεται πίσω από την θέση αυτή;
«Είναι πραγματικά άσχημο στον δρόμο προς τις κάλπες να παίζονται τέτοιου είδους πολιτικά παιχνίδια. Είναι ακατανόητο να ακούγεται από αρχηγό κόμματος και μάλιστα του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη η πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας αλλά χωρίς τους αρχηγούς των δυο μεγάλων κομμάτων στην πρωθυπουργία. Σε όλο τον πολιτισμένο και δημοκρατικό κόσμο πρωθυπουργός γίνεται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος γιατί πολύ απλά τον επιλέγουν οι πολίτες. Πρέπει να μιλάμε καθαρά στους πολίτες χωρίς μισόλογα γιατί αλλιώς προκαλούμε σύγχυση και πολλές φορές κάποιοι το κάνουν ηθελημένα».
-Αν κάνατε έναν απολογισμό με όλα όσα έχουν γίνει στον τομέα ευθύνης σας τι θα ξεχωρίζατε;
«Την πρόκληση της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 η οποία θέτει τη βάση για τη μετάβαση στη νέα εποχή, της πράσινης συμφωνίας της βιωσιμότητας, της ψηφιοποίησης, της γνώσης και της καινοτομίας. Επίσης, η μετάβαση των δηλώσεων ΟΣΔΕ στο gov.gr καθώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία μιας διαδικασίας. Θα έλεγα και η επίλυση του ζητήματος με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, η στήριξη των συνεργατικών σχημάτων με πολλούς τρόπους  όπως την μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών που είναι σε εξέλιξη και προσφέρει από 38-40 χιλιάδες ευρώ και είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ».

spot_img
spot_img
spot_img