25.8 C
Athens
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση
spot_img

Η δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση

-

  • Η λαϊκή δυσαρέσκεια εντείνεται για τις ανατιμήσεις και τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Για 3η συνεχόμενη χρονιά το Πάσχα που θα βιώσουμε δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τις Άγιες Ημέρες που ζούσαμε ακόμη και τα χρόνια του μνημονίου. Διότι παρά το γεγονός ότι υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, εν τούτοις υπήρχε ελευθερία για να πάμε στις εκκλησίες, να συναντήσουμε τους γνωστούς μας και τους φίλους μας και φυσικά να εορτάσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο.

Και το 2020 και το 2021, αλλά ακόμη και φέτος ο εορτασμός του Πάσχα θα έχει περιορισμούς. Το 2020, λόγω της πρώτης καραντίνας, μείναμε στα μπαλκόνια μας ενώ υπήρχαν έλεγχοι και από την αστυνομία. Πέρυσι μπορούσαμε να πάμε στην εκκλησία, αλλά η ανάσταση έγινε στις 9.00 το βράδυ. Φέτος παρά το γεγονός ότι έχουν αρθεί σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία, αν και όλες μα όλες οι οικογένειες έχουν κρούσματα στους κόλπους τους, εν τούτοις υπάρχουν άλλα ζητήματα. Κι αυτά έχουν να κάνουν με τη τσέπη μας.

Αφόρητο περιβάλλον

Η ενεργειακή κρίση που σοβεί εδώ και μήνες σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την Ρωσική εισβολή έχουν δημιουργήσει ένα αφόρητο περιβάλλον για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Αν μάλιστα σε αυτή τη νέα κατάσταση προσθέσουμε τους τσουχτερούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, τα καύσιμα που έχουν πάρει φωτιά, αλλά και τις ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, τότε όλοι κατανοούμε τις δυσκολίες του φετινού εορτασμού του Πάσχα. Ειδικά όταν και με τα επίσημα στοιχεία το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 10% τουλάχιστον. 

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό που βγαίνει από τα στοιχεία. Ότι η κίνηση στα σούπερ μάρκετ είναι μειωμένη κατά 30%. Όμως ο τζίρος τους είναι αυξημένος, αποτέλεσμα  κυρίως των μεγάλων ανατιμήσεων και του υψηλού περιθωρίου κέρδους.

Και φυσικά αυτές τις άγιες ημέρες διαπιστώνει και ο πλέον αδαείς, ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις (υγειονομική και οικονομική) μεγεθύνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Οι κρατικές παρεμβάσεις από το 2020 αύξησαν τη ρευστότητα πιέζοντας προς τα πάνω τις τιμές. Όμως η μισθολογική πολιτική που ασκείται από το 2010, λόγω των μνημονίων καταρράκωσε το διαθέσιμο εισόδημα. 

Εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση επιδοτεί τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά δεν έχει καταφέρει να τους κρατήσει σε ανεκτά επίπεδα. Έτσι ξαφνικά λίγα 24ωρα πριν από το Πάσχα οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι το πρώτο θέμα συζήτησης σε όλους τους χώρους. Και αντί οι πολίτες να σκέφτονται το πώς θα ξεφύγουν από τη ρουτίνα και το πώς θα εορτάσουν αυτές τις ημέρες κάνουν λόγο για τους φουσκωμένους λογαριασμούς και συνωστίζονταν έξω από τα περιφερειακά κέντρα της ΔΕΗ για να προβούν σε ρυθμίσεις. 

Νέα παρέμβαση

Η λαϊκή δυσαρέσκεια μεγαλώνει και πλέον όλοι αναμένουμε τη νέα κυβερνητική παρέμβαση στις αρχές του Μαΐου. Και δεν μιλάμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού (την 2η σε ένα εξάμηνο), αλλά το πόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Προφανώς και θα υπάρξει πλαφόν στην χονδρική πώληση, κάτι που εάν συμβεί θα σημάνει ότι η τιμή της κιλοβατώρας θα επιστρέψει στην προ κρίσης εποχή. Εάν τελικά ληφθεί αυτή η απόφαση, τότε θα μιλάμε πραγματικά για μία τεράστια ένεση στο οικογενειακό εισόδημα.

Και μπορεί μία τέτοια απόφαση να είναι ότι περιμένουμε όλοι μας, όμως θα πρέπει να επισημάνουμε και τους κινδύνους που κρύβει. Ειδικά εάν τελικά δεν υπάρξει μία ολική ευρωπαϊκή λύση και η κυβέρνηση αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπάρχει ως απόθεμα. Εάν ισχύσει αυτό, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές ίσως δούμε τα επιτόκια δανεισμού να αυξάνονται επικίνδυνα. Και ας μην ξεχνάμε ότι ήδη το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 200% του ΑΕΠ. 

Αναμφίβολα η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως ό ήδη ταλαιπωρημένος λαός εδώ και μία δεκαετία δεν αντέχει περισσότερο πίεση. 

spot_img
spot_img